Præsteklumme: Pilgrim og pinse

Af
Elisabeth Lidell

pilgrimspræst i Aarhus Stift

Præsteklumme Der er ikke noget skønnere end at tage på pilgrimsvandring i maj måned, hvor Vorherres lysegrønne katedral danner hvælv over vores udvidede kirkegang, og vi synger Grundtvigs pragtfulde lovsange til naturen og skaberværket. Kristendom for alle sanser – det erfarer vi undervejs. Alting går op i en højere enhed: himmel og jord, Gud og mennesker… I bøgetræerne, som bøjer sig i brisen, ser vi vindens virkning, selvom vi ikke ser vinden selv. På samme måde er det med ånden. Vi kan se sporene af åndens virke i livet, men vi kan ikke styre dem.

Det er ingen tilfældighed, at Helligånd kaldes livets ånd eller livsånd. I vores sprog skjuler sig livets fundament i udtryk som åndedræt eller at ånde. Åndelighed eller spiritualitet er ikke kun for dem, der tænker store tanker eller mediterer, men livets grundlæggende forudsætning. Gud er lige så usynlig som vores åndedræt, men ligeså virkelig, lige nærværende – og lige så livsvigtig.

Vi kan sammenligne Helligånden med, at der kommer frisk luft ind i et iltfattigt rum. I Bibelen står mørket for det uformede, det kaotiske og truende. Jorden var øde og tom, hedder det i skabelsesberetningen. Der var mørke over det store dyb. Men Guds ånd svævede over vandene, og lyset blev til. Kaos blev til kosmos, verden fik farve og form, og Gud gennemåndede alt, så det levede.

Det kan virke dødt. Ord fra en bog, streger og tegn på papir, lyde, som automatisk går over læberne. Men ethvert menneske går gennem tider og livslandskaber, hvor vinden begynder at suse. Det kan være som en vag uro. Det kan være et fjernt minde, der blafrer gennem sindet. En skjult angst for, at livet slipper os af hænde, før vi har lært at leve. En længsel efter noget større.

Pinsen giver os sprog til at tale om Gud og om livet. Helligånden kaldes også talsmanden, vejlederen og taler hjertesprog. Ånd er, at vi kender Gud på første hånd. At brudstykker pludselig samler sig og giver mening, fordi vi får vores liv belyst gennem Guds fortælling i Bibelens beretninger.

Publiceret 26 May 2018 08:00

SENESTE TV