Stolt over at være den ældste:

Lone Hindø gør comeback som 69-årig

Den socialdemokratiske sognepræst gør comeback efter 16 års pause i byrådet. Hun vil arbejde for udkants-Aarhus

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Lone Hindø skriver atter kommunalpolitisk historie, når hun sætter sig i en af byrådssalens 31 stole til januar.
Første gang var, da hun efter fire år i byrådet blev kommunens første kvindelige rådmand i 1986. Det var som SF'er. Og til januar bliver hun den første, som gør comeback efter en rekordlang pause på 16 år. Denne gang i socialdemokratisk tjeneste, hvor hun har været en del af siden 1997. Genvalgt til byrådet med 1.130 stemmer.
“Jeg er meget taknemmelig, fordi det er ikke en selvfølge, at man kan gøre det, jeg har gjort. Det var dejligt at blive genvalgt. Jeg troede ikke selv helt på det, for jeg synes, de andre kandidater var så dygtige,” siger Hindø.
LÆS OGSÅ: Lone Hindø - vi er sammen om demens
Med sine 69 år bliver hun ovenikøbet byrådets ældste.
“Det er jeg faktisk meget stolt af. Jeg var spændt og glad for at være tilbage. Dengang da jeg blev valgt første gang, var der nogen, som syntes jeg var for ung. Også til at blive rådmand eller rådkvinde, som jeg fik gennemført, at jeg blev kaldt. Det var dengang, jeg var ung og sprælsk,” siger hun med et smil og fortsætter:
“Jeg tror også at ved at vise, at man efter 16 år i en alder af 69 år kan blive valgt igen, håber jeg, at jeg kan inspirere andre til at forsøge, hvis de har lyst. Så på en eller anden måde tænker jeg, at jeg vel er en foregangskvinde.”

Lone Hindø i hjemmet i Tåstrup, hvor hun har boet sammen med sin mand Vagn de seneste 31 år. I baggrunden kan man ane hendes præstekjole.

Lone Hindø i hjemmet i Tåstrup, hvor hun har boet sammen med sin mand Vagn de seneste 31 år. I baggrunden kan man ane hendes præstekjole.

Stemmen fra udkanten

Sognepræsten, der har sit virke i Trige-Ølsted-Spørring Pastorat, tager imod Lokalavisens udsendte i hjemmet i landsbyen Tåstrup ved Harlev. Her har hun boet sammen med sin mand Vagn i 31 år. Lone Hindø er sikker på, at det har haft en betydning, at hun er bosat i en landsby, men er i tvivl om, det er en fordel, hun har været i byrådet før:
”Både og. Jeg tror, folk ved, at jeg er meget flittig og arbejdsom. Men noget jeg virkelig kender til er kommunegrænsen. Jeg ved, at rigtig mange føler sig glemt. Og jeg tænker også tit på det. Det hedder 'Center for Byens Anvendelse'. Det burde hedde 'Center for Kommunens Anvendelse'. Det er bare et lille bitte ord til forskel, men der har været en øget tendens til mere og mere centraliseret opmærksomhed, synes jeg. Her hvor jeg bor opfattes som udkants-Aarhus. Jeg har fået at vide af en vælger til et vælgermøde, at hvis der skulle stemmes på mig, var det fordi jeg skulle være stemmen fra udkanten. Jeg ved, hvad det vil sige at bo så langt væk,” fastslår lokalpolitikeren, som oprindeligt er uddannet folkeskolelærer.
LÆS OGSÅ: Hindø og Fabricius bliver udvalgsformænd
I det nye byråd kommer Lone Hindø til at sidde i udvalget for Sociale Forhold og Beskæftigelse samt bliver formand for Sundhed og Omsorgsudvalget.
“Jeg er meget tilfreds med de to udvalgsposter, jeg har fået. Det var dem, jeg ønskede. Hele sundhedsområdet interesserer mig meget. Jeg vil fokusere meget på sundhedsfremme og forebyggelse. Qua mit embede som præst ser jeg ofte, når der sker svigt. Jeg har meget stort kendskab til ældreområdet og det gab der er, når folk kommer hjem fra sygehuset og kommunen skal tage over,” siger hun.
 

Portrætter

Lokalavisen Aarhus bringer portrætter af de lokale byrådspolitikere. Både de nyvalgte og gamle.

Publiceret 07 December 2017 20:00

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."