Ny billedrig bog:

Aarhus i årtier - 1960'erne

’Aarhus i årtier - 1960’erne’ er andet bind af fire om udvikling og forandring i Aarhus over fire årtier. Fortalt gennem aarhusianernes egne billeder og historier

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

Historiske billeder i sort-hvid. Af familien klædt i det stiveste puds foran det pyntede juletræ. Af Aarhus borgmester Bernhardt Jensens første tv-optræden. Af nedrivningen af Nørreport.
Dette er bare en brøkdel af indholdet i bogen “Aarhus i årtier - 1960'erne”, der er det andet i en dokumentarisk bogserie på fire bind, der fortæller aarhusianernes historie i billeder.
Bag bogserien står Aarhus Byhistoriske Fond, Den Gamle By, Aarhus Stadsarkiv og forlaget Turbine. Billederne er fundet frem fra arkiverne, og historierne fortælles af Anneken Appel Laursen, Janne Marie Barslev, Kitt Boding-Jensen, Thomas Norskov Kristensen og Søren Bitsch Christensen.
LÆS OGSÅ: Fem fede julemarkeder: Godsbanen, Dansk Dyreværn, Arkitektskolen, Møllestien, Elværket
Første bind skildrer Aarhus i 1950'ern, mens dette, det seneste bind, som udkom 3. november, skildrer 1960'ernes Aarhus.
“I bogen skildrer vi det, der er nyt, der hvor byen er i forandring. Vi skildrer familietraditioner som jul, konfirmation og dåb, som man vægtede særligt højt i 50'erne og 60'erne og brugte lang tid på at forberede,” fortæller stadsarkivar Søren Bitsch Christensen, der er idemanden bag og redaktør på bøgerne.
“Men vi skildrer også det uforanderlige. Det som aarhusianerne gjorde for 50-60 år siden og stadig gør. Som for eksempel at gå i skoven, på station og i Tivoli…”, fortsætter han.

Stor interesse

Der ligger mange timers arbejde i bøgerne. Nogle af billederne i bøgerne er pressebilleder fra arkiverne, men en stor del af billederne er bidrag fra aarhusianere, der har været hjemme og lede i gemmerne.
“Folk har rigtig mange fotoalbum liggende i hjemmet, som vi gerne vil have fingre i. Særligt findes der rigtig mange billeder fra 1960'erne, hvor mange begyndte selv at fotografere,” siger Søren Bitsch Christensen.
Holdet bag bogen har derfor opfordret folk til at sende billeder ind og fortælle historierne bag.
“For at kende historierne bag billederne er vi nødt til at tale med de folk, der enten er på billederne eller har taget dem. Og heldigvis vil folk rigtig gerne bidrage med fotos og knytte en historie til.”
LÆS OGSÅ: Årets julemarked i Ridehuset er Ries sidste
Ikke desto mindre har arbejdet med at skabe bøgerne vist sig researchtungt og overraskende svært.
“Ligegyldigt hvor grundige vi er, så sidder der altid folk derude, som ved lige præcis, hvordan noget er foregået. Så vi er nødt til at gøre os umage med at skildre begivenhederne præcis, som de var - og det gør vi,” forsikrer stadsarkivaren.
Søren Bitsch Christensen har selv boet i Aarhus siden 89.
“Jeg har ikke tidligere oplevet så stor interesse for byen og dens udvikling, som jeg oplever nu. Af de efterhånden mange bøger jeg har skrevet de senere år, er “Aarhus i årtier” bøgerne uden sammenligning, dem jeg har modtaget størst respons på.”

Socialdemokratisk borgmester i Aarhus, Bernhardt Jensen, optræder i tv i 1966. Billedet giver et indblik i datidens mediedækning. Foto fra bogen: Børge Venge

Socialdemokratisk borgmester i Aarhus, Bernhardt Jensen, optræder i tv i 1966. Billedet giver et indblik i datidens mediedækning. Foto fra bogen: Børge Venge

Datidens Aarhus består

Arbejdet med bøgerne har ifølge Søren Bitsch Christensen været på byens præmisser.
“I den seneste bog arbejder vi med det Aarhus, der var på den tid. I 1960'erne. Det vil sige, at vi bevæger os udad sammen med byen og i det her årti begynder vi så at få eksempelvis Skejby og Viby med. Det giver os også en mulighed for at vise sammenstødet mellem land og by, som er interessant, men ikke altid lige vellykket...”
Søren Bitsch trækker på skuldrene og eksemplificerer:
“For eksempel nedrivningen af dele af Nørreport i 60'erne. Siden har Nørreport ligget som et åbent sår. Først her et halvt hundrede år senere, etablerer man en letbanestation der. Her viser billederne også med al tydelighed, at tager man de forkerte beslutninger, så hænger man på dem i årtier.”
Der er sket helt ekstremt meget i Aarhus de senere år og gør det stadig.
“Der sker så meget om ørerne på os hver eneste dag. Og hvor ville det være en skam, hvis datidens Aarhus og aarhusianernes historier fra dengang farfar var dreng, skulle gå tabt. Datidens Aarhus må ikke gå i glemmebogen,” siger redaktøren bestemt og tilføjer så:
“Det er 'Aarhus i årtier' med til at sikre ikke sker, og forhåbentlig kan bøgerne være med til at få folk til at tale sammen – meget gerne på tværs af generationer.”
Næste bog - “Aarhus i 1970'erne” - udkommer til jul næste år. Den sidste bog “Aarhus i 1980'erne” udkommer julen 2019.
 

Publiceret 26 November 2017 18:00

SENESTE TV