Botanisk Have fredet:

"Vi havde borgerne med os"

Aarhus Kommune har ikke fået medhold i klagesag om fredning af Botanisk Have

Miljø- og Fødevareklagenævnet har sat det sidste punktum i sagen om Botanisk Have, som Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus begyndte for fire år siden.
DN Aarhus har ønsket en fredning af haven, men mødte modstand fra Aarhus Kommune, der ønskede at lave en bevarende lokalplan. For to år siden sagde Fredsnævnet god for forslaget om at frede Botanisk Have, men afgørelsen blev anket af Aarhus Kommune, som det fremgår af nedenstående artikellink: 
LÆS OGSÅ: Kristian Würtz: Fredning er en begrænsning på borgernes indflydelse
Nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet så afgjort sagen og er nået frem til den samme afgørelse som fredsnævnet: Botanisk Have skal fredes.
"Jeg har svært ved at lægge skjul på min glæde, for vi har været meget i tvivl, om afgørelsen gik i vores retning. Jeg mener ikke, at Aarhus Kommune har tabt, for kommunen har vundet varig beskyttelse af det vigtigste grønne område i byen. På møderne om Botanisk Have var det kun kommunens folk, der talte imod fredning. Vi havde borgerne med os," siger Søren Højager fra DN Aarhus til Lokalavisen.
LÆS OGSÅ: Fornuften vandt i Botanisk Have
Søren Højager var formand for DN Aarhus, da foreningen rejste sagen for fire år siden. Naturfredningsforeningen arbejdede sammen med kommunen langt hen ad vejen og troede, parterne kunne nå en fælles løsning, men nej.
 

DN Aarhus har ønsket en decideret fredning af Botanisk Have fremfor lokalplaner og aftaler, som efter foreningens mening ikke er nok.
"Det er vores erfaring, at disse kun gælder, indtil der kommer en mand med en god idé. Så bliver kommunen blød i knæene. De grønne områder i byen er trængte, og der skæres hjørner hele tiden. Alle vores parker bliver mindre og mindre. Botanisk Have er den største grønne plet i City, og vi rejste fredningssagen for at undgå, det skal gå med den som alle andre grønne arealer. Det er beregnet, at der i de seneste 50 år er forsvundet 20 procent af parken, primært til Den Gamle By," siger Søren Højager.
LÆS OGSÅ: Nye boliger og gade ved Botanisk Have
Han fortæller, at Den Gamle By trods fredningen fortsat har mulighed for at få en ny indgang, som Den Gamle By har ønsket, og at der godt må være mindre kommercielle anlæg som for eksempel iskiosker i Botanisk Have.
Fredningen betyder, at der ikke længere kan ske en indskrænkning af den 34 hektar store park, men at den kan udvikles og tilpasses til tidens behov, når blot det sker inden for rammen og formålet af offentlig grøn park, forklarer Søren Højager.
"Botanisk Have er meget kuperet og har en stor landskabelig kvalitet med fritstående træer, tæt krat, søer og vandløb. Størrelsen er heller ikke ligegyldig. Du kan gå en tur i haven og få oplevelser, og du kan tage et billede uden by i baggrunden. Mange andre parker har bymæssig baggrund."
 

Publiceret 26 November 2017 09:30

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV