Spidskandidaterne var enige – om det meste

Infrastruktur og velfærd var til debat, da 450 borgere gik til valgmøde i Skødstrup

Af
Af Maria Dalhoff

JP Aarhus

Det myldrer med børn og biler i Skødstrup. Derfor er der brug for en ny skole, en kunstgræsbane, en svømmehal, ungdomsaktiviteter – og for bedre trafikafvikling.
Sådan lød hovedbudskaberne fra de godt 450 borgere fra Skødstrup og omegn, som onsdag aften - 25. oktober - var mødt frem i håndboldhal 1 i idrætsanlægget Midtpunktet for at debattere de lokale forhold i den nordlige del af Aarhus Kommune med byens toppolitikere.
Borgmesteren, tre rådmænd, tre andre spidskandidater og en byrådskandidat fra Alternativet (som ikke har spidskandidater), Marie Ambrosius, var i panelet, der på forhånd havde fået tilsendt debatemnerne fra arrangøren Skødstrup Fællesråd.
Trafik var første debatpunkt. For ligesom i mange andre dele af Aarhus Kommune er der problemer med at komme frem eller tilbage i – og til og fra – Skødstrup. Og politikerne anerkendte udfordringerne, men det konkrete ønske om en ny tilkørsel fra Grenåvej til Djurslandsmotorvejen bød byrådskandidaterne ikke lovning på.
“I har et ønske om at kunne komme bedre ud på Kirkeholtvej, og det finder vi en løsning på. Men tilslutningen til motorvejen er en lidt større opgave, som vi må se på i fællesskab senere,” sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S), der konstaterede, at han var glad for at være tilbage i sin fødeby.

Hvem skal betale?

Borgerne i Skødstrup fastholdt dog, at deres situation er noget særligt. For væksten i Skødstrup har på grund af blandt andet kommunale grundsalg været så voldsom, at byen ikke har kunnet følge med, fastslog Steen Hermansen, formand for Skødstrup Fællesråd. Men det handler om prioriteringer i byrådet, sagde Venstres borgmesterkandidat, Bünyamin Simsek.
“Vores infrastruktur lever ikke op til, at vi har 337.000 indbyggere. Vi løber hele tiden bagefter i forhold til opgaverne. Det handler om at prioritere midlerne,” sagde Simsek.
Enhedslistens spidskandidat, Keld Hvalsø Nedergaard, fastslog, at hans parti arbejder for at finde alternativer til bilerne, mens SF's spidskandidat, Thomas Medom, påpegede, at noget af det vigtigste for hans parti er sikre skoleveje.
“Vi skal som kommune være bedre til at planlægge, og udviklerne skal spytte mere i kassen til at sikre fælles projekter i byområderne,” sagde Thomas Medom.
Den pointe var bl.a. den konservative førstemand, Marc Perera Christensen, enig i.
“Der er allerede eksempler på det i byen. Supermarkedet Lidl har blandt andet betalt en rundkørsel ved Christian X's Vej i Viby,” sagde Marc Perera Christensen.
Liberal Alliances spidskandidat, Almaz Mengesha, talte for en anden mulighed for at løse pengeproblemerne i forhold til infrastruktur.
“Vi kan få pengene til at strække noget længere, hvis vi konkurrenceudsætter endnu flere af kommunens opgaver. Det skal du hjælpe mig med, Jacob Bundsgaard,” appellerede Almaz Mengesha, som dog ikke fik svar fra borgmesteren.

Frederik Roland var tovholder, da der var valgmøde med topkandidater til byrådet i Aarhus Kommune. Det var Skødstrup Fællesråd, som arrangerede. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Foto

Frederik Roland var tovholder, da der var valgmøde med topkandidater til byrådet i Aarhus Kommune. Det var Skødstrup Fællesråd, som arrangerede. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Foto

Ny skole?

En anden konkret udfordring ved at vokse som Skødstrup er pladsen på den lokale skole. Godt nok har skolen netop fået en tilbygning, men når der på 10 år er blevet flere end 2.000 nye borgere i Skødstrup, og der planlægges 600 nye familieboliger frem mod 2029, så er skolen med nu 1.250 elever presset. Borgerne er med på en skole nr. 2 i området. Men den løsning ville borgmester Jacob Bundsgaard ikke love.
“Væksten stopper, og dermed topper antallet af skolebørn ved 1.200-1.300 elever, men skolen skal ikke være meget større, end den er i dag,” sagde borgmesteren.
SF og Alternativet vil derimod gerne arbejde for en ny skole, men heller ikke børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek er sikker på, at der kommer en ekstra skole i Skødstrup.
“Løsningen kan være barakker,” sagde Simsek, inden panelet gik i gang med at svare på et spørgsmål fra skolebestyrelsesmedlem Kim Tiphede Bakholdt, der bad politikerne forholde sig til, hvor skolebørnene skal opholde sig udendørs i takt med, at skolen vokser. Det spørgsmål fik ikke mange hænder i vejret blandt politikerne. En kunstgræsbane kan være en løsning, påpegede blandt andre V, K og Enhedslisten, mens Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg, påpegede, at hun hellere vil prioritere et varmtvandsbassin frem for en fodboldbane.
“Vi kan ikke komme hurtigt nok i gang,” sagde rådmanden.
Netop muligheden for at svømme fik stor opbakning fra salen, hvor en gruppe tilhørere var mødt op med badedyr og svømmetøj.
“Der er ingen tvivl om, at den nordlige del af kommunen er i vækst. Men en svømmehal kræver omkring 20.000 indbyggere for at kunne løbe økonomisk rundt,” sagde kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).
Vindmøller og ældreboliger var de sidste punkter på dagsordenen, men nogen livlig debat ved onsdagens valgtopmøde blev det imidlertid aldrig til. Fik borgerne i Skødstrup og omegn så noget konkret ud af at møde op i den kolde håndboldhal? Måske, lyder svaret fra formanden for Skødstrup Fællesråd.
“Vi har historisk haft held med at få sået nogle frø hos politikerne ved disse valgmøder. Min vurdering er også, at politikerne forstod budskabet fra os om, at man ikke kan lave et vækstområde, hvis kommunen ikke sørger for, at der følger penge med til infrastrukturen. Men helt konkret, så fik vi vel aflivet planerne om vindmøller i vores område, fik lovning på 16 nye plejeboliger og så fornemmede vi, at der kommer en kunstgræsbane vores vej inden alt for længe,” sagde Steen Hermansen efter mødet.
“Det er flot, at vi kan få så mange lokale toppolitikere med i et panel i udkants-Aarhus. Vi har selvfølgelig respekt for, at man ikke lover os hvad som helst på et valgmøde, men når man taler med embedsmænd i kommunen, så virker det som om, at det er svært for dem at finde løsninger for os uden for Ringgaden. Det er frustrerende, og det budskab fik politikerne med sig hjem.”
Der er kommunalvalg den 21. november.

Kommunens største vælgermøde

  • Godt 450 borgere deltog i det ottekantede vælgermøde med temaet “Klog vækst i 8541. Ja tak!” i Skødstrup.
  • Kommunens største valgmøde, konstaterede Dansk Folkepartis spidskandidat, Jette Skive, som deltog sammen med Jacob Bundsgaard (S), Bünyamin Simsek (V), Thomas Medom (SF), Marc Perera Christensen (K), Rabih Azad-Ahmad (R), Keld Hvalsø Nedergaard (EL) og Alternativets Marie Ambrosius.
  • Arrangør: Skødstrup Fællesråd.

Publiceret 26 October 2017 20:00

SENESTE TV