Alternativet:

Aarhus skal være plastfri

Aarhus Kommune skal være rollemodel for en verden med mindre plast

 
Aarhus Kommune skal erstatte plastemballage, plastposer og kildevand på plastflasker med alternative materialer.
Mikroplast og plast, der kommer fra olie, truer vores sundhed og udleder for meget CO2 i produktionen. Det mener Sander Jensen, byrådskandidat fra Alternativet, som vil gøre Aarhus til rollemodel for en verden med mindre plast.
LÆS OGSÅ: Fem partier indgår valgforbund til kommunalvalget
"I Alternativet mener vi det, når vi taler om en seriøs bæredygtig omstilling, hvor vi forbruger mindre og tænker mere på vores miljø og sundhed. Det kræver, at vi tør tænke nyt og gør op med traditionelle forestillinger om produktion. Danmark er det land i EU, der producerer mest affald pr. indbygger, og en af de store syndere er plast," siger Sander Jensen i en pressemeddelelse.

Aarhus skal gå forrest

Aarhus Kommune er med cirka 20.000 medarbejdere en af landets største arbejdspladser og har en indkøbskraft, der gør det muligt at gå forrest i en bæredygtig omstilling, mener Alternativet.
LÆS OGSÅ: Hvad med ligestillingen i Alternativet?
”Jeg går ind for, at Aarhus skal være så plastfri som overhovedet muligt inden for kort tid. Aarhus Kommune skal gå forrest i at afskaffe plast i alle institutioner, kantiner og kontorer. Samtidig skal vi oplyse borgere og virksomheder om bæredygtige alternativer. I dag kan du erstatte mange typer af plast med naturfibre og bioplast af plantematerialer som majs og palmeblade. Der findes for eksempel engangsemballage, der er langt mere miljøvenligt end plast af olie. Plast vil stadig være nødvendigt mange steder, men alle muligheder skal afsøges for finde bæredygtige alternativer," siger Sander Jensen.

Han undrer sig især over, at kommunen bruger kildevand på flaske.
"Det er som om, vi tror, at kildevand er luksusvand. Det er forkert. Det er grundvand, der er luksusvand. Det kan ikke være bæredygtigt at hente vand et fremmed sted, putte det på flaske, og så transportere det med lastbil til Aarhus," siger Sander Jensen

 jr

Alternativets forslag

Konkret foreslår Alternativet at Aarhus Kommune:
• Udskifter alle typer af engangsemballage med bæredygtige alternativer, som fx materialer lavet af bionedbrydeligt materiale af majs eller palmeblade.
• Udskifter alle typer af plastposer med bæredygtige eller alternativer, hvor muligt.
• Erstatter alle typer af kildevand på flaske med et lokalt ”grundvandssystem”, hvor kommunen bruger vand fra hanen i stedet for at købe vand. 
• Fremmer samarbejde med erhvervslivet og forskning for at afsøge nye alternativer. Aarhus skal være eksperimentalzone for udvikling af alternativer til plast.
• Stiller krav til underleverandører til at bruge alternativer til plast.
• Finder flere løsninger til, at alle typer for plast kan genanvendes.
• Stiller krav til industri og landbrug om at nedbringe brug af plast. 
• På landsplan arbejde for at alle ikke-genanvendelige plasttyper skal udfases, så alle plasttyper kan genanvendes. Plast med skadelig kemi skal udfases helt. 
• På landsplan arbejde for pant på de mest anvendte plastprodukter. 

Publiceret 09 October 2017 07:30

SENESTE TV