Flot jubilæum:

90 år med folkedans i Aarhus

Siden 1927 har Den Toppede Høne, Femskaft og Totur til Vejle udfoldet sig i Folkedanse Foreningen for Aarhus og Omegn

“Vi kan garantere dig, at det er sundt for både krop og sjæl at danse folkedans – og meget socialt,” forklarer bestyrelsesformand Finn Jørgensen fra Folkedanse Foreningen for Aarhus og Omegn.
Her er plads til alle, når musikken spiller op, og de århusianske folkedansere danser ud. Man er velkommen til at komme forbi og prøve, om folkedans er noget for en.

Forening med lokal historie

Foreningen blev til, efter at Dansk Folkemindesamling omkring 1910 begyndte at samle gamle danse og musik.
Der var i 1920'erne og 1930'erne fokus på danse fra egnen rundt om Aarhus. Træskomand P. Jørgensen underviste i Hamborger Styw, Den Gamle Dronning, Wienervals, Galopade og Femskaft eller Kywling Sørens Styk.
Peter Bock fra Skanderborg lærte i 1930 foreningens medlemmer at danse både de ovenstående danse samt Den gamle Sekstur, Kongevalsen og Kontra fra Blegind.
I de år medvirkede foreningen desuden ved flere forestillinger på Aarhus Teater og hjalp med at stifte nye foreninger i Odder og Skanderborg.
I alle årene har foreningen underholdt plejehjem og institutioner med folkedans og musik. For eksempel ved at tage en svingom med de mest mobile plejehjemsbeboere.
Foreningen giver også opvisninger i andre foreninger, på torve og stræder rundt i byen og på højskoler.

Sådan ser et udpluk af danseholdet ud i dag. Til træningerne danses der ofte med hele fire kvadriller. Det vil sige 32 folkedansere i alt. Pressefoto

Sådan ser et udpluk af danseholdet ud i dag. Til træningerne danses der ofte med hele fire kvadriller. Det vil sige 32 folkedansere i alt. Pressefoto

Folkedans er for alle

I vinterhalvåret fra september til april måned træner foreningen i salen på Sundheds- og Kulturcenter Frederiksberg i Ankersgade. De møder klokken 19 hver torsdag aften og danser aftenen lang kun afbrudt af en kaffepause.
“Vi har det sjovt med dansene. Vi griner vi ikke af hinanden, men med hinanden,” siger formand Finn Jørgensen.
Foreningen er byens ældste folkedanserforening. Den bliver 90 år 20. september.
Det fejres med et arrangement lørdag aften 30. september på Skæring Skole, hvor der naturligvis skal danses alle mulige folkedanse.

Publiceret 20 September 2017 06:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV