Flytning:

Egnsarkiv kæmper for livet

Skæring Skole har ikke længere plads til egnsarkiv, der står uden noget sted at være efter sommerferien

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Egnsarkivet Hjortshøj-Egå-Skæring er lukningstruet, efter folkene bag har fået at vide, at de ikke længere kan være på Skæring Skole.
Dermed slutter mere end 45 års sameksistens med skolen.
Egnsarkivet blev stiftet i 1969 i forbindelse med den daværende kommunalreform for at bevare den lokale historie og identitet, og placeringen på skolen har været ideel, fordi elever også har kunnet få hjælp til skoleopgaver i arkivet.
“Skæring Skole inddrager vores lokaler, og vi skal være ude inden 1. juli. Så en ny placering i lokalområdet er tvingende nødvendigt ønske,” siger formanden for Støtteforeningen for Hjortshøj-Egå-Skæring Egnsarkiv, Peer Otto Nielsen.
Egnsarkivet varetager arbejdet med at indsamle historiske kilder og at opbevare disse. Igennem dette arbejde stiller de materialet til rådighed for offentligheden og formidler de enkelte lokalområders historie.
Peer Otto Nielsen har sammen med arkivleder Frode Underlien igangsat en underskriftsindsamling for at gøre opmærksom på problemet.
“Det viser en stor opbakning lokalt omkring bevarelse af vores arkiv. Vi har indsamlet 400 underskrifter,” siger Peer Otto Nielsen.
“Det værst tænkelige er, at vi ikke finder et nyt sted og skal pakke over 50 flyttekasser ned. Vi frygter, at det kan blive en langtidsparkering i et depot, hvor ingen får glæde af arkivet,” siger formanden.
De har - uden resultat - været rundt for at finde nye lokaler, de der ikke skete noget fra centralt hold - det vil sige kommunens kulturforvaltningen
“Vi har modtaget en svarskrivelse fra rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), hvor han skriver, at han er opmærksom på vores situation, og at han forventer, at der snarest kan findes en løsning. Men det kan vi ikke vente på,” siger Peer Otto Nielsen.

Behov for handling nu

Han frygter for fremtiden uden et egnsarkiv, men håbet lever stadig om en placering i Skæring og omegn gerne i en kommunal bygning.
“Man mister den lokale forankring, hvis arkivet lukkes, og det er ærgerligt. I denne tid, hvor Danmarkshistorien ruller over tv skærmene, og Aarhus har fokus på sin historie, er det beskæmmende og tankevækkende, at omegnskommunerne negligeres og glemmes og muligvis afvikles på denne måde. Der er ikke brug for flere ord. Der er behov for handling nu,” understreger Peer Otto Nielsen.
Foreløbig har arkivet sidste åbningsdag 17. maj, og herefter begynder nedpakningen af arkivalier og øvrige materialer.
Som følge af opsigelsen af lokalerne har Egnsarkivet set sig nødsat at måtte aflyse et stort anlagt projekt om Hjortshøj Stationsbys historie, der skulle være arrangeret 20. maj.Dog bliver den årlige byvandring på Plantorama i Skæring til noget. Den finder sted tirsdag 30. maj klokken 19.

null

Publiceret 19 May 2017 08:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV