Skejby Sygehus:

Billig løsning kan blive dyr

Kloakmester frygter for rotter på det nye supersygehus, da man har valgt kloakrør i plast frem for rustfrit stål til byggeriet

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

I forrige uge kunne Lokalavisen berette om en stor stigning i henvendelser til Aarhus Kommune om rottebekæmpelse og om en boligforening, der med en stor renovering af kloaknettet vil komme rotteplagen til livs.
Set i lyset af blandt andet dette, har formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke, råbt vagt i gevær i forhold til kloakkerne på det nye Skejby Sygehus.
Han mener, at bygherrerne begik en fejl, da de valgte en løsning med billigere plastikrør i steder for rør i rustfrit stål.
“Rottetænder vokser 14 centimeter om året, og de leder altid efter noget at slibe tænderne på, som for eksempel en skarp kant i en samling eller i et grenrør. Uanset hvor godt arbejdet er udført, vil der altid være noget, rotterne kan gnave i. Plastikrør er som smør for rottetænder, og de gnaver sig let igennem og finder ud på den anden side. Det er noget, der sker hele tiden, og det er kun naturligt,” fortæller Henning Lübcke og tilføjer:
“Jeg er sikker på, at der kommer problemer med rørene på Skejby. Efterhånden som vi får skiftet de gamle kloakrør ud rundt omkring, vil rotterne søge andre græsgange. Og de vil gerne bo i kloakkerne. Vi er allerede begyndt at se dem begynde at gnave sig ind i plastikrør andre steder.”

Når det går galt...

Ifølge Henning Lübcke er rustfri rør den eneste sikre løsning, hvis man vil slippe for de uvelkomne gnavere.
“Rottespær i plastikrør er kun 80 procent sikre, de bliver ofte sat ud af spillet af lange hår eller lignende, og de skal vedligeholdes. Stålrør er 100 procent sikre, vedligeholdsfrie, og de holder i 100 år. Jeg forstår godt, at man er nødt til at kigge på prisen, når man anlægger, men der skal potentielt kun én ivrig rotte til, før besparelsen er forsvundet,” siger kloakmestrenes formand.
De rustfrie stålrørs materialer er syv gange så dyre, som dem i plastik.
“Men det er jo de arme og ben, som monterer dem, der koster mest. Og arbejdet er det samme, om det er plast eller stål,” indskyder Henning Lübcke og fortsætter:
“Når det går galt, og det gør det på et tidspunkt, er det du og jeg som skatteborgere, der skal betale prisen. Prisen for stålrør havde været en dråbe i havet, hvis man ser på det store anlægsbudget, men det kan ende med at blive meget dyrt, når vi kommer senere hen,” fortæller han.
Det har ikke været muligt at træffe Hans Skov, der er projektleder for det byggetekniske område på Skejby, men han har udtalt følgende i en pressemeddelelse:
“Plastikrør er jo altså stadigvæk godkendt til kloakker under bygninger, og vi skeler naturligvis til anlægsomkostningerne. Vi har godt seks milliarder til hele byggeriet. Men vi har nu ikke gjort os de store overvejelser omkring plastikrør kontra rustfri stålrør. Det er jo en gængs fremgangsmåde at bruge afprøvede og godkendte rør.”

null

Publiceret 22 March 2016 12:00

SENESTE TV