Christian Børsting har siden han var 19 år arbejdet som løsarbejder på Aarhus Havn. Nu har han spørgsmål til politikerne.

Christian Børsting har siden han var 19 år arbejdet som løsarbejder på Aarhus Havn. Nu har han spørgsmål til politikerne.

Folketingsvalg: Kan fysisk nedslidte komme på tidlig pension?

Løsarbejder med hårdt fysisk arbejde spørger politikere, om fysisk nedslidte kan komme tidligere på pension

Af
Trille Skøtt-Jensen

Valg Christian Børsting er 54 år og har i 35 år arbejdet som løsarbejder på Aarhus Havn. Det har gennem alle årene været hårdt fysisk arbejde, men også et frit og godt arbejdsliv. Men kroppen kan mærke det hårde arbejde, og derfor er hans øjne allerede rettet mod en fremtidig pensionstilværelse.

”Jeg føler mig ikke nedslidt, men jeg kan mærke min krop. Og en dag, så kan den jo ikke det hårde slid længere. Men jeg ser mange af mine kolleger, der er blevet slidt, og jeg har set, hvordan de bliver kørt rundt i systemet med arbejdsprøvninger og andet. Det er der mange, der bliver. Ikke kun de fysisk slidte. Også unge der er mentalt ramte, som måske slet ikke kan arbejde. De bliver også pint ud i alt muligt,” fortæller han.

Fra venstre Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten og Steen Thomsen fra Dansk Folkeparti svarer på spørgsmål fra havnearbejder Christian Børsting.

Fra venstre Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten og Steen Thomsen fra Dansk Folkeparti svarer på spørgsmål fra havnearbejder Christian Børsting. Pressefotos

Spørgsmål fra Christian

”Vil du være villig til at sætte skatten op, for at vi kan få råd til, at folk kan komme tidligere på pension, hvis de er nedslidte?”

Svar fra Søren Egge Rasmussen Enhedslisten

"Enhedslisten vil ikke sætte skatten op for almindelige indkomster. Men vi vil øge beskatningen på lønninger over 1 million kroner, og vi vil øge beskatningen på kapital og aktieindkomst. Vi har andre forslag, hvor det er de rigeste og indtægter fra spekulation, der beskattes. Det er vigtigt, at vi har et velfungerende skattevæsen, så spekulanter ikke kan snyde staten for penge. Vi kan godt skaffe ekstra milliard-indtægter, så der er råd til ordentlig velfærd og råd til at mennesker, der er nedslidte kan komme tidligere på pension. Og vi vil lave det, så det er rettigheder."

Svar fra Steen Thomsen Dansk Folkeparti

"Vi har et af verdens højeste skattetryk, så vi skal ikke sætte skatten op. Men vi skal gøre det nemmere at komme på seniorførtidspension, så nedslidte kan komme på ordningen seks år før pensionsalderen. Og seniorførtidspensionen er på 18.875 om måneden og dermed en langt bedre løsning end folkepension. Med den nye aftale, skal man ikke længere arbejdsprøves i alle mulige andre typer jobs. Den nuværende ordning blev desværre forringet af den socialdemokratiske regering, så der er i dag kun er 750 personer, der får denne hjælp. Med den nye ordning forventes over 17.000 at få hjælp. Forbedringerne af seniorførtidspension for nedslidte er aftalt af regeringen, R og DF og bliver vedtaget, hvis forligspartierne får flertal ved folketingsvalget."

Spørgsmål fra Christian

”Hvad vil du gøre ved den måde, som kommunerne sender folk ud i håbløse arbejdsprøvninger på?”

Svar fra Steen Thomsen

"Vi skal gøre op med kommunernes håbløse arbejdsprøvninger af syge borgere. Vi har nu skrottet arbejdsprøvninger for nedslidte, der skal på den nye forbedrede seniorførtidspensionsordning. Men vi er ikke færdige. Det skal være slut med arbejdsprøvninger på kronisk syge borgere. Der skal kun laves arbejdsprøvninger, der kan udvikle borgerne – ikke gøre dem mere syge. Jeg vil arbejde for en reform af kommunernes arbejdsprøvninger af nedslidte og syge borgere, så vi får luet ud i de håbløse eksempler, som er spild af penge og respektløst overfor syge og nedslidte."

Svar fra Søren Egge Rasmussen

"Nedslidte skal have en hurtig afklaring om, hvor meget man kan arbejde. Hvis man ikke kan arbejde 15 timer, bør man have førtidspension. Kommunernes alt for lange forløb med afklaring er ikke acceptable. Enhedslisten mener, at man efter 40 år på arbejdsmarkedet skal have ret til tilbagetrækning. Vi støtter ordninger med fleksibel tilbagetrækning, hvor man har ret til nedsat arbejdstid på 20 eller 30 timer og ret til supplerende dagpenge."

Publiceret 23 May 2019 06:00