Lokalerne hos MALT inden der kom gæster.

Lokalerne hos MALT inden der kom gæster. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse:

MALT er godt gemt, men de rykker for vildt i Aarhus’ gamle bryggeri

Madanmelderen har været forbi MALT og er begejstret

Af
Jan L. Pedersen

madanmeldelse Endnu en af de “hemmelige” eller godt gemte restauranter er fundet. Denne gang er det MALT. Den relativt nyåbnede restaurant midt i det gamle Ceres-bryggeri i Aarhus. Lokalerne tager opmærksomheden – med rette. Det stolte bryggeri synes smukkere end nogensinde før, og jeg glemmer helt, at jeg ikke er særlig glad for Ceres Top, men det blev nu heller ikke serveret.

Hvad har MALT at byde på?

Social dining er in, og to af menuerne er også sociale. De kan deles, selvom flere af retterne var så gode, at de ikke burde deles med nogen. Der er otte retter til 375 kroner og 12 retter til 475 kroner. Ellers er der fire serveringer til 250 kroner. Vi slog til på den store menu, og købte en ølmenu til de 12 retter. Den kostede 375 kroner inklusiv genopfyldning, og alt øllet var brygget af brygmester, Anders Kissmeyer.

“Man” drikker da øl i det gamle bryghus

Vinkulturen har taget over, efter “Huset på Christianshavn” kulturen blev udraderet af vinen. De fleste har siden 1980’erne drukket vin til deres mad – især på restaurant. Hvorfor kan diskuteres.

Men et faktum er, at øllet var for ens, og langt fra spændende. Udover det, var det meste, indtil for relativt få år siden, masseproduceret industriøl. Så det var en let sag for vinbranchen at vinde den kamp. Men i dag er det andre tider. Øllet er blevet bedre, højere kvalitet og ikke mindst mere varieret og spændende. Der er kommet en mindre skov af små mikrobryggerier, hvilket er med til at øl igen er blevet cool at drikke til sin mad, og hvis man kan finde ud af at sætte mad og øl sammen, så er oplevelsen opløftende, og mere spændende end en vinmenu. Vi sad jo i det gamle Ceres bryggeri, og det skreg ligesom på øl.

Lidt øl.

Lidt øl. Foto: Aarhus Update

En håndhakket tatar

Udover de første snacks var der fint skåret tatar af okseinderlår, med saltet kål, syltede asier og kartoffelchips. Det smagte intet mindre end forrygende godt. Kødet var i centrum, men tvistet fra de syltede asier løftede kødet. Høj klasse, og med mere smag end en skrabet tatar.

Tataren.

Tataren. Foto: Aarhus Update

Når krabber kommer til sin ret

Taskekrabber rørt med cremefraiche, en snert citron, friske æbler, hasselnødder og syltede selleri var min favorit. Nu var det taskekrabbe, og ikke kongekrabbe, men det var ganske enkelt en kongeservering. Ikke en lille hapser. Der var ikke sparet på krabbekødet.

Krabbeserveringen.

Krabbeserveringen. Foto: Aarhus Update

En rolig omgang fra Vesterhavet

Blomkål, vesterhavstorsk med en sauce på kærnemælk og skilt med en dildolie. Torsken var perfekt tilberedt, og saucen overraskende rar. En uhyre let omgang, af den slags, som ikke bør deles.

Blomkål, vesterhavstorsk med en sauce på kærnemælk og skilt med en dildolie.

Blomkål, vesterhavstorsk med en sauce på kærnemælk og skilt med en dildolie. Foto: Aarhus Update

Stegte havtaskekæber med bagt jordskok og en særdeles vellykket sauce lavet på Vesterhavsost. Igen kommer enkelheden til udtryk. Snorlige, og matchet med en præcision som kun de bedste kokke kan.

Ingen øl uden ølben

Braiseret ribs, som selvfølgelig var braiseret i den mørke øl, vi drak til retten. I bunden en æblekompot med lardo, og hvis tanken var en modernisering af æbleflæsk, så var det lykkedes til fulde – og i øvrigt smagte det også bedre. Twistet var de friterede grønkål.

Anden hovedret var Berberi andebryst med dehydreret rødbede, syrlige ribs og en kraftig indkogt sauce.

Berberianden hos MALT.

Berberianden hos MALT. Foto: Aarhus Update

Ribs.

Ribs. Foto: Aarhus Update

Finalen

Desserterne var der to af. En med chokolade, porter og friske brombær. En bombe af rang. Æbler med flødecreme med cremefraiche og en brunet smør-is. En helt fantastisk servering med velsmag.

Chokoladedesserten.

Chokoladedesserten. Foto: Aarhus Update

Is lavet med brunet smør.

Is lavet med brunet smør. Foto: Aarhus Update

Friske brombær med chokolademousse, chokoladesorbet, chokoladespåner og en sirup henover. Umiddelbart en tung afslutning. Vi kunne ikke spise op. Der var meget mad, og selv den mest grovsultne gymnasielærer kan blive mæt her.

Vurdering

● MALT er godt gemt. En historisk hule, som er svær at sammenligne med andre. Nu vurderer vi altid maden op, mod den pris vi betaler. Og 12 store serveringer, med så helt igennem gode råvarer, til 475 kroner, er et fund.

● Hvis vi gav stjerner her, så var jeg ikke bleg for at give fuldt hus til maden hos MALT. Den var så gennemført smagfuld og raffineret, og den nytiltrådte køkkenchef beviste, at det godt kan lade sig gøre, at lave mad på et højt niveau, til en fornuftig pris og som passer til øl. Det er de færreste, som mestrer denne disciplin.

● Oplevelsen var gennemført, maden hos MALT var gennemtænkt, og det var ikke petit-serveringer, vi havde med at gøre. Niveauet på maden, og ikke mindst smagen, var skyhøjt. De rammer bredt, og tør være sig selv. Tak for det – mere af det!

MALT Restaurant & Lounge

    Ceresbyen 64-68

    8000 Aarhus C

Publiceret 13 December 2018 06:00

SENESTE TV