Jürgen Frühwirth kunne ikke stå for lokalerne på Dalgas Avenue 54.

Jürgen Frühwirth kunne ikke stå for lokalerne på Dalgas Avenue 54. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Restaurant og Brasserie Früd i fransk stil har slået dørene op på Dalgas Avenue

Jürgen Frühwirth har netop åbnet ny restaurant med fransk mad

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

ny restaurant Et lille skilt fortæller, at man lige skal rundt om hjørnet og ind gennem døren til lokalcenteret for at komme ind til den helt nye restaurant Früd, der er åbnet på hjørnet af Dalgas Avenue og Skovbrynet i Aarhus C.

Med udsigt ud over vandet, planer om udendørsservering til sommer og et sted for alle, ligger denne perle. Manden bag værket er kendt i restaurationsbranchen og kan blandt andet skrive Centralværkstedet og NO16 på sit CV. Navnet er Jürgen Frühwirth, og han har på de få uger, stedet har været åbent, allerede skabt sig en succes, i hvert fald hvis man skal vurdere ud fra det antal mennesker, der er i restauranten denne onsdag eftermiddag klokken 14.

PR-foto

Lidt atypisk for en restaurant har han valgt at holde åbent klokken 8.30-22, hvor dagen starter med morgenmadsservering, efterfulgt af frokost og aftensmad. Alt sammen i ægte fransk stil, men til penge, så det er til at komme til for alle. For eksempel kan man få tre retter for 195 kroner.

"Det er næsten det samme, som en caféburger nede i byen koster, og jeg vil hellere have det her. Jeg synes, der manglede et sted her i området, hvor man kan få alle måltider," siger 40-årige Jürgen Früwirth.

Savnede maden

Egentlig har han været helt ude af branchen siden oktober 2017, efter at han i 2016 solgte Centralværkstedet til Comwell.

"Jeg havde lyst til at få en familie og rejse verden rundt, så det har min kæreste og jeg gjort. Selv om jeg godt nok lige er blevet far, kunne jeg ikke lade være med at slå til, da jeg så de unikke lokaler her. Jeg var ved at blive vanvittig af at gå derhjemme, da jeg altid har været vant til udfordringer og mange jern i ilden, og så dukkede der her op, og jeg kunne ikke lade være," siger han med et stort smil.

Sad i flere dage

Gennem sin kokke-karriere har han lavet flere forskellige typer mad, og da han skulle finde ud af, hvad der skulle på tallerknerne i Früd, skete det på en særlig måde.

"Jeg satte mig i lokalet helt alene og ventede, indtil jeg fik en idé. Der er en masse historie forbundet med det her lokale, og jeg skulle fornemme, hvad der kunne fungere her. Jeg er lidt en drømmer, og det har jeg altid været. Jeg brugte flere dage på det - sindssyg? Ja, det kan godt være, og måske skal man være lidt skizofren for at være kok," storgriner Jürgen Früwirth, mens han trækker på skuldrene.

Vi bliver afbrudt i interviewet, som foregår fra en tysk strandkurv, af en lille gruppe kvinder.

Disse tyske strandkurve kan man sidde i både om sommeren og vinteren, og der er varme i sæderne.

Disse tyske strandkurve kan man sidde i både om sommeren og vinteren, og der er varme i sæderne. PR-foto

"Det var rigtig, rigtig godt - tak for mad," lyder det fra kvinderne, der alle ser mætte og fornøjede ud.

"Det er det her, der giver mig betalingen som kok. Det er ikke pengene, men glade gæster, der betyder noget," siger han.

Vi fortsætter interviewet:

Efter flere dages tanker og drømmeri landede han på en restaurant i den franske stil med bløde linjer, sjæl og varme, og hvor han har forsøgt at trække skovmiljøet lige udenfor vinduet ind i lokalerne via indretningen og ved at lade stilen fra vinduerne køre igen i baren.

Früd Spotdeal

Früd Spotdeal PR-foto

Früd Spotdeal

Früd Spotdeal PR-foto

"Der er ingen snobberi her i restauranten, og selv om den ligger i smukke og unikke lokaler, så er det ikke dyrt at spise her. Vi serverer fransk morgenmad, og det er for eksempel ikke muligt at købe en burger her - vi prøver at gøre noget, som andre ikke gør," siger han.

Selv om han har haft flere restauranter i Aarhus på én gang tidligere, har han ingen planer om at udvide Früd.

"Jeg er iværksætter, og jeg vil gerne være over alt. Det kan jeg ikke, hvis jeg skal have flere steder, og jeg har også lovet min kæreste, at jeg kun har den her," siger han med et smil.

Et navn med tvist

Restauranten og brasseriets navn har han taget med sig fra tidligere, hvor han havde Sans med Früd, men det er ikke helt tilfældigt, at navnet er blevet Früd.

"Jeg kommer fra Østrig, og der har man en tradition for at kalde sine restauranter det samme som sit efternavn, men mit er lidt svært at udtale for en dansker. Jeg havde en kreativ kok, der foreslog Früd, fordi vi lavede mad, der var en fryd, og det har hængt ved lige siden," forklarer han.

Früd Spotdeal

Früd Spotdeal PR-foto

Navnet er blevet så fast en del af ham, at mange gæster kalder ham Früd, fordi det er blevet synonym med ham.

Men tilbage til indgangen. Det er nemlig planen, at der skal komme en rigtig indgang til restauranten, men da han er blevet fanget lidt i det bureaukratiske system i kommunen, så går der noget tid, da der er nogle tilladelser, der skal på plads først - men den kommer, forsikrer han.

Früd

    Der er plads til 120 personer udenfor

    Udenfor er der sat tyske strandkurve op med varme i sæderne. Her kan man sidde og nyde udsigten, mens man spiser eller får noget at drikke - både sommer og vinter

    Der er plads til 70 indenfor, og 50 hvis man holder fest

    Indtil videre er der ni ansatte

Publiceret 06 December 2018 15:00

SENESTE TV