Administrerende direktør for Clausens Fiskehandel på Fiskerivej 4 i Aarhus i indgangen til forretningen. Bag ham skulle der være en bro, men den er ikke kommet op igen efter byggeriet af letbanen og boligbyggeri lige ved siden af. Rådmanden lover nu, at det sker.

Administrerende direktør for Clausens Fiskehandel på Fiskerivej 4 i Aarhus i indgangen til forretningen. Bag ham skulle der være en bro, men den er ikke kommet op igen efter byggeriet af letbanen og boligbyggeri lige ved siden af. Rådmanden lover nu, at det sker. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Fanget i byggerod:

Letbane og boligopførelse har kostet Clausens Fiskehandel dyrt

En manglende bro og dårlige adgangsforhold til Clausens Fiskehandel er årsag til, at forretningen har mistet omsætning

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

udfordringer 500.000 kroner. Så mange penge mistede Clausens Fiskehandel i omsætning sidste år på grund af letbane-byggeriet og en bro, der er fjernet fra Trøjborg-siden og ned mod Fiskerivej. En bro, som tidligere gav fodgængere og cyklister adgang til fiskeforretningen.

Der har nærmest ikke været en eneste bil

"Vi har været fuldstændig pakket ind til tider, og der har nærmest ikke været en eneste bil, der har kunnet komme ind til os. Vi mistede især kunder fra Højbjerg og Åbyhøj, da det kunne tage op til en time for dem at komme ned og købe fisk. Vi leverer også fisk til restauranterne, og vi har haft store udfordringer," siger administrerende direktør hos Clausens Fiskehandel, Jakob Clausen, som i øvrigt er femte generation i butikken, der har eksisteret siden 1888.

Efter letbanen er åbnet, er det dog begyndt at vende igen hos Clausens Fiskehandel, men det er stadig ikke på samme niveau, som før byggeriet af den begyndte.

"Kunderne er rigtig vigtige for os, og i de seneste tre dage har vi haft 75 flere kunder igennem i forhold til samme tid sidste år, så det går fremad," konstaterer Jakob Clausen.

Udfordringer med bro

Selv om letbanen er oppe at køre, er det stadig en stor udfordring, at byggeriet af boliger lige overfor Clausens Fiskehandel har forhindret, at broen er blevet genopført, som Clausens Fiskehandel ellers var blevet lovet.

Derudover har Sport og Fritid i Aarhus Kommune også krævet, at fiskehandlen skulle renovere butikkens kasse-. og miljøgård, der ligger lidt længere henne ad Fiskerivej, fordi det ikke så pænt nok ud. Jakob Clausen påpeger, at det har kostet omkring 200.000 kroner at renovere kasse- og gårdmiljøet. Det er i øvrigt det sted, hvor butikkens affald - undtagen fiskeaffaldet, bliver sorteret.

Men som om det ikke var udfordringer nok, så er der også problemer med parkeringsforholdene på området. Der er nogle otte timers-parkeringspladser, som ifølge Jakob Clausen ofte bliver brugt af skoleelever, der skal til Navitas og af beboere i området.

"Den diskussion har min far (Søren Clausen, også en del af Clausens Fiskehandel, red.) haft med Aarhus Kommune i ti år, vil jeg tro. Jeg vil mene, at de burde være til forretningerne og deres kunder her i området," siger han.

Dialog med rådmanden

Gennem en lang periode har Clausens Fiskehandel forsøgt at være i dialog med Sport og Fritid, som står for området, hvor Clausens Fiskehandel ligger, men Jakob Clausen føler ikke rigtig, at det har hjulpet.

Derfor har forretningen nu taget kontakt til rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), i håb om, at der sker noget.

Rådmanden holder ferie i øjeblikket, men Lokalavisen Aarhus har fanget ham på en SMS.

Hvad er status på udfordringerne set fra din stol?

"Broen kommer, og det er bygherre, der skal levere den. Der er dialog med letbanen og andre omkring sikkerhedskravene på stedet. Jeg har tilkendegivet, at jeg vil have broen opført som krævet. Og broen kommer," skriver Simsek.

Jeg synes, at Sport og Fritid har været for restriktiv

Hvad vil du gøre nu?

"Jeg skal have fat i rådmanden for Kultur og Borgerservice og sikre, at byrådets vision om at bevare erhverv og miljø på stedet understøttes, og at der altid er positiv velvilje til at støtte op om de forretningsdrivende i området. Det er der fra min side," skriver han.

Er det rimeligt, at Clausens Fiskehandel er blevet pålagt at renovere kasse- og miljøgården for 200.000 kroner, fordi Sport og Fritid ikke synes, at den var pæn nok, selv om der er en masse rod fra dets side på området?

"Jeg synes, at Sport og Fritid har været for restriktiv i forhold til det, jeg har fået fortalt. De forretningsdrivende har krav på p-forhold og andre forhold, som de berettiget rejser. Det vil jeg gøre, hvad jeg kan for at hjælpe med, og derfor er et møde med rådmanden for Kultur og Borgerservice vigtig," slutter Simsek i SMS'en.

Jakob Clausen håber, at der snart sker noget, men som han siger, så er det hele ikke skidt, for der er fremgang i virksomheden igen, og han ser frem til, at der sker forbedringer af adgangsforholdene omkring fiskehandlen.

Publiceret 10 July 2018 06:45

SENESTE TV