Pernille Refsgaard tør godt drømme stort, når det handler om ambitioner for livet. Derfor åbner hun sin Café Mælkebøtten 1. juli i Mejlgade.

Pernille Refsgaard tør godt drømme stort, når det handler om ambitioner for livet. Derfor åbner hun sin Café Mælkebøtten 1. juli i Mejlgade. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Café Mælkebøtten: "Verdens hyggeligste, lille takeaway café"

Mejlgade bliver en café rigere 1. juli, når Pernille Refsgaard slår dørene op til Café Mælkebøtten

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

caféåbning I 2009 var Pernille Refsgaard i London, hvor hun arbejdede med hjemløse. Hun kom ind på en café for dem og tænkte:

"Det var jo min café. Det var lige det, jeg havde drømt om, og så lå den lige der i London," siger 33-årige Pernille Refsgaard og slår ud med armene af begejstring.

Siden 2007 har hun drømt om at åbne en café for socialt udsatte - primært de hjemløse - men det er sidenhen blevet til fokus på de udsatte unge. Efter flere års drømmetanker og en depression senere, åbner Pernille Refsgaard Café Mælkebøtten i Mejlgade 48 1. juli.

En særlig café

Mælkebøtten har åbent klokken 6.30 til 16.30 i hverdagene og fra 10 til 16.30 i weekenderne. Tanken er, at den primært skal fungere som takeaway, og at der skal serveres morgenmad, som man kan tage med på farten, eller at man kan sidde på en af de 10 pladser i caféen og nyde den.

Maden bliver primært økologisk, vegetarisk, delvist vegansk, lokalt og lækkert, som Pernille Refsgaard udtrykker det. Og så skal det være verdens hyggeligste, lille takeaway café.

Men udover maden har caféen en ikke ubetydelig rolle i samfundet, og her vender vi retur til de socialt udsatte.

"Jeg er uddannet socialrådgiver og har arbejdet med udsatte unge i mange år. For mig handler det om at se de unge lige der, hvor de er. De skal ikke sættes i kasser. Jeg vil arbejde med de unge, der er i risikogruppen for at komme ud i noget rod. Jeg vil gerne have, at de kommer i nogle praktikforløb her på caféen med mulighed for at få et job. Jeg har oplevet i de mange år, jeg har arbejdet med den slags unge, at de har en masse uudnyttede ressourcer. Jeg vil lære dem, at de gerne må drømme stort, for hvis jeg, som aldrig har haft en café før, kan åbne en café, så kan de også," siger Pernille Refsgaard med et stort smil.

Mælkebøttebørn

At hun har valgt at døbe sin café Mælkebøtten, er der en helt særlig grund til.

"Det kommer af mælkebøttebørn. Det er betegnelsen for børn, der vokser op under svære kår eller er særlig socialt udsatte og så alligevel vokser op og blomstrer - præcis som en mælkebøtte, der finder vej gennem asfalten og alligevel blomstrer op. Jeg vil gerne være med til at få de her unge mennesker til at blive løftet, så de kan blomstre," siger Pernille Refsgaard.

Det er meningen, at der skal ansættes nogle pædagoger, som skal hjælpe de unge mennesker på caféen, og derudover har hun planer om at samarbejde med Aarhus Kommune og de omkringliggende kommuner, så de unge kan komme i forløb i Café Mælkebøtten.

"Når jeg om nogle måneder har fået caféen op at køre, så skal jeg have en dialog med kommunerne og have dem overbevist om, at jeg gerne vil samarbejde med dem," siger Pernille Refsgaard, der præciserer, at hun ikke er ude på at udnytte de unge mennesker ved, at de hjælper i caféen, men derimod at hjælpe dem videre til succes i livet.

Hun er godt klar over, at det kræver hårdt arbejde, hvis caféen skal få succes.

"Jeg håber selvfølgelig, at der kommer en helt masse mennesker og køber en helt masse, og samtidig så støtter man jo også et godt formål," lyder det fra den nye caféejer.

Det er dog ikke kun de socialt udsatte unge mennesker, man støtter ved at besøge Café Mælkebøtten. Pernille Refsgaard har nemlig fokus på ikke at have plastik i sin café. Hvis man køber juice, får man det udleveret i et glas, som man kan tage med sig eller komme tilbage med og få seks kroner i retur. Takeaway-emballagen er også købt i bionedbrydeligt materiale.

Som en lille krølle, så fejrer hun åbningen af den nye café søndag 1. juli med gratis is fra klokken 12 fra Ny Lundgård Ismejeri.

Publiceret 27 June 2018 11:45

SENESTE TV