Mads Trojaborg har en drøm om, at hans butik i Søndergade 42 kan være permanent i Aarhus.

Mads Trojaborg har en drøm om, at hans butik i Søndergade 42 kan være permanent i Aarhus. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Aarhus har fået sin eneste, klassiske souvenirbutik

Sjællænderparret Mads Trojaborg og Marie Louise Sabroe er rykket til Aarhus for at åbne en souvenirbutik

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

souvenir Masser af trolde, fingerbøl sat sirligt op ved siden af hinanden, nøgleringe, krus og magneter. Det er blot nogle af alle de mange souvenirs, der pryder de mange hyldemeter, der er i den nyligt åbnede souvenirbutik Aarhus Souvenir i Søndergade 42.

Det er Mads Trojaborg, der har åbnet butikken for et par uger siden, og kæresten Marie Louise Sabroe har valgt at rykke med fra Sjælland til Aarhus, for at kæresten kan udleve sin drøm.

"Mine forældre har været i souvenirbranchen i 30-40 år, og jeg har været med til at tage nogle af de billeder, der er på postkort fra Danmark. Jeg har selv stået i butik i 10 år og har haft en drøm om at åbne mit eget. Det her lå lige til højre benet for mig, for der er ingen tvivl om, at der mangler sådan en butik i Aarhus," siger Mads Trojaborg.

Hurtigt til Aarhus

Det er kun ganske kort tid siden, at han besluttede sig for at sælge sin lejlighed i Værløse og rykke i en lejet lejlighed i udkanten af Risskov for at forfølge sin drøm.

"Fra jeg så butikken, til jeg var i gang, gik der kun en måned, så det er gået rigtig stærkt. Jeg har ingen særlig tilknytning til Aarhus, men jeg vidste fra mine forældres tid i souvenirbranchen, at der ikke findes en klassisk souvenirbutik i Danmarks anden største by," fortæller Mads Trojaborg med et smil.

En helårsbutik

Man kunne måske tro, at en butik fyldt med souvenirs fra både Danmark og Aarhus kun er realistisk at have i disse sommermåneder, hvor turisterne valfarter til Aarhus, men det er helt afgjort Mads Trojaborgs ambition, at den skal være her hele året.

"Der er jo andre, der tidligere har forsøgt sig i Aarhus med noget lignende uden held, men jeg vidste, at hvis en anden person gik ind og åbnede den, så ville jeg ærgre mig over, at jeg ikke gjorde det, til den dag jeg ligger i graven," siger han og understreger, at det handler om at gribe chancen, når den er der.

I butikken er der både souvenirs fra Aarhus og hele Danmark, og sørme om der ikke også har sneget sig et par andre nordiske flag ind i butikken.

"Det kan virke skørt på nogen, men mange turister, der kommer langvejs fra, efterspørger scandinaviske ting, fordi de ser os som en helhed, men det er selvfølgelig de danske flag, der bliver solgt flest af."

På hylderne er flere danske souvenirs, end der er deciderede aarhusianske, men det arbejder han på. Planen er, at der skal endnu flere krus og T-shirts med Aarhus-ting på.

"Men en kineser for eksempel - køber glædeligt en figur med Den Lille Havfrue på, hvorimod en tysker for eksempel er mere bevidst om, at det skal være fra Aarhus. Turisterne efterspørger begge dele, og derfor har vi det i vores butik," siger Mads Trojaborg.

Han håber, at butikken bliver en succes, og indtil videre har han fået god respons fra både erhvervsfolk i byen og turisterne.

Publiceret 18 May 2018 14:00

SENESTE TV