Tina Wulff og Florence Martin er drivkraften bag Waste Hunt, der samler affald i Aarhus den første søndag i hver måned. De oplyser tid og sted på Facebook.

Tina Wulff og Florence Martin er drivkraften bag Waste Hunt, der samler affald i Aarhus den første søndag i hver måned. De oplyser tid og sted på Facebook. Foto: Klara Fleischer

Skraldejægere jagter affald: Deres helt store fangst er cigaretskodder

En gruppe borgere investerer en time om måneden i at samle affald og registrere, hvad vi kaster i naturen. Alle kan være med i Waste Hunt

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Tina Wulff og Florence Martin er bevæbnet med handsker, affaldsposer og gribetænger, når de indtager jagtmarkerne i form af Brabrandstien og andre grønne områder i Aarhus.

Deres bytte er alt det affald, der ligger og flyder i naturen. Og der er uanede mængder af det. Faktisk så meget, at det kan virke helt uoverskueligt at samle, registrere og aflevere det i affaldscontainere.

"For hver gang vi har samlet en pose, er Aarhus en smule renere. og vi er klogere," argumenterer Tina Wulff for alligevel at give sig i kast med opgaven. Hun er en af to initiativtagere til Waste Hunt i Aarhus.

Daterer affaldet

De unge piger er efter nogle måneders indsamling af skrald begyndt at datere deres fund. De skriver simpelthen ned, hvad de finder.

"Vi ved jo godt, at naturen er fuld af affald. Hvis vi skal ændre det, er det vigtigt at vide, hvad affaldet består af, og hvor det kommer fra," forklarer Tina Wulff.

Optællingen viser, at cigaretskod topper med mangel længder foran nummer to på top fem.

"Der er helt utroligt mange skodder alle steder. Der er også meget slikpapir, fastfoodemballage, bagerposer, to go kopper og tynd plast fra plastikposer," siger Tina Wulff.

Tina Wulff og Florence Martin er bevæbnet med handsker, affaldsposer og gribetænger, når de går på affaldsjagt.

Tina Wulff og Florence Martin er bevæbnet med handsker, affaldsposer og gribetænger, når de går på affaldsjagt. Foto: Klara Fleischer

Waste Hunt har koncentreret deres i alt 13 indsamlinger på især Brabrandstien og har lige nu en sponseret ladcykel på trapperne. Den skal muligvis indrettes med et affaldssorteringssystem.

"Man kan sagtens gøre en forskel, selv om man bare er et lille menneske. Især hvis vi slår os sammen og bliver mange. Folk er glade, når de er med, og vi får en god snak, mens vi samler," forklarer affaldsjægeren.

Tina Wulff mener, at affaldet er forbrugerens ansvar, fordi de har købt emballagen og smidt den i naturen. Men producenterne har også et ansvar og kan overveje en mere miljøvenlig emballage eller slet ingen. Hun mener også, at kommunen har et ansvar for at opstille skraldespande nok.

"Jeg håber, at vi kan være med til at sætte fokus på problematikkerne i kraft af vores affaldsjagt," siger Tina Wulff.

Top fem

Affald på Brabrandstien:

1 Cigaretskod

2 Slikemballage

3 Fastfood-emballage/bagerposer

4 To go-kopper

5 Plastikposer

Der er affaldsjagt den første søndag i hver måned kl. 13. Man kan finde mødested og rute på instagram og Facebook under Waste Hunt.

Alle kan være med uden forudsætninger, man skal gribe en pose begive sig ud og samle ind. Waste Hunt sørger for handsker, poser og gribetænger. Også til børn.

Publiceret 04 November 2018 09:00

annonce

Genbrug dit haveaffald og slip for turen til genbrugspladsen

Uanset om du har brug for flis til at bekæmpe dit ukrudt, vil trylle dine afklippede efterårsgrene om til nydeligt pynteflis eller mangler god og nærende kompost til dine bede, så kan det være godt for både miljøet og din pengepung at investere i en kompostkværn.

annonce

Derfor skal du besøge Kreta

Kreta troner år efter år på danskernes liste over yndlingsrejsemål. Men hvorfor er vi så vilde med ferieklassikeren? Og hvad gør Kreta til en must see-destination for de fleste?