Det nye sommerteater Teatret Skærsommers bestyrelse. Fra venstre Mathias Bøgelund, Patrick A. Hansen og Lasse Steen Jensen. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Det nye sommerteater Teatret Skærsommers bestyrelse. Fra venstre Mathias Bøgelund, Patrick A. Hansen og Lasse Steen Jensen. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Nyt aarhusiansk teater under solen

Lasse Steen Jensen, Mathias Bøgelund og Patrick A. Hansen er navnene på tre skuespilstuderende fra Den Danske Scenekunstskole. Det er også navnene på idémagerne bag byens nye sommerteater; Teatret Skærsommer

Af
Mai-Britt Jeppesen

Selv om klokken kun er lidt i ni denne onsdag morgen, bager solen allerede nådesløst. Med få minutters mellemrum ankommer hver af de tre drenge til Den Gamle Bys gule pavillon ud mod Botanisk Have.

Der bliver uddelt kram og skulderklap skuespillerspirende imellem, inden de sætter kurs mod Borgmestergåden i Den Gamle By og den tilhørende, hyggelige renæssancehave.

Lasse Steen Jensen, Mathias Bøgelund og Patrick A. Hansen udgør Teatret Skærsommers bestyrelse, og deres mål med projektet er at give Aarhus det sommerteater, som allerede findes i andre danske storbyer.

"Det undrede os, at Aarhus som landets andenstørste by ikke havde et sommerteater. Størstedelen af byens etablerede scener lukker helt ned i sommerperioden. Der er selvfølgelig rækken af udendørs festspil, men de er alle sammen et stykke uden for Aarhus," fortæller 24-årige Patrick A. Hansen og sætter sig i det knastørre græs i Borgmestergårdens have. De to andre følger trop.

Patrick A. Hansen og Mathias Bøgelund gik oprindeligt og bryggede på en idé om at etablere et sommerteater i København.

"Jeg kom sådan lidt ind fra sidelinjen og hørte om drengenes projekt, og så foreslog jeg, vi etablerede et professionelt sommerteater her i byen. Og så blev det det, vi gjorde," siger Lasse Steen Jensen.

"Altså ikke at jeg skal tage æren for det hele," tilføjer han og lægger hovedet bagover for at suge de sidste dråber kaffe ud af sin takeaway-kop. Øreringen i venstre øre glimter i solen.

Magisk sommerteater

Alle tre drenge er fra barnsben kommet meget i diverse sommerteatre rundt omkring i landet.

"Vi har alle sammen et nært forhold til udendørs sommerteater og kender til den magi, der er i det," lyder det fra Patrick A. Hansen.

Lasse Steen Jensen nikker enigt.

"Jeg har da i hvert fald fået sommerteater ind på nethinden i en tidlig alder og husker oplevelserne fra dengang meget stærkt på grund af rammesætningen af natur, sommer og samvær med familien."

"Præcis. Oplevelsen begynder jo allerede, fra man køber billetten. Man går og glæder sig lang tid i forvejen, og på dagen kommer man måske lidt før, så man kan finde et godt spot at sidde, og måske spiser man sammen i det grønne før forestillingen," supplerer Mathias Bøgelund.

Legeplads for nye talenter

Langt hovedparten af dem, der er på scenen og rundt om Teatret Skærsommer i øvrigt, er studerende på Den Danske Scenekunstskole i enten Aarhus, Odense eller København.

"Vi havde lyst til at spille noget teater i sommerperioden sammen med nogle af de mennesker, vi kender og synes er fede. Og så var et projekt som det her jo oplagt. Vi tre har alle stor skabertrang - heldigvis, kan man sige. For kaster man sig ud i et projekt som det her og bruger en god del af sin sommerferie på det, skal det være fordi, man ikke kan lade være," siger Mathias Bøgelund og ser på de to andre. De nikker synkront.

Teatret Skærsommer er blevet til med opbakning fra Den Danske Scenekunstskole.

"Det at vi gør det i skolens regi betyder, vi har en form for accept af projektet fra skolens side, og at vi kan hente rådgivning her. Nogle af de folk, vi har med i projektet, når måske kun at arbejde på tre hele forestillinger, før de er færdiguddannede. Set i det lys kan Teatret Skærsommer være med til at give os alle sammen lidt mere praktisk erfaring. Og så er teatret en god mulighed for os til at lære hinanden at kende på tværs af uddannelserne," forklarer Patrick A Hansen.

Et nyt sommerteater etablerer ikke sig selv. Der skal findes hænder nok, søges økonomisk støtte, laves PR og meget andet. Så de tre unge fyre har rigeligt at se til.

"Teatret Skærsommer bliver en legeplads for nye talenter. Vi ønsker at skabe et sted, hvor unge kræfter kan komme ind og lave teater i løbet af sommeren. Kræfter der i fremtiden forhåbentlig vil komme til at præge det danske teaterlandskab..." Lasse Steen Jensen tøver et øjeblik, før han fortsætter:

"Stop mig, drenge, hvis jeg taler over mig, men vi tænker jo ikke, vi tre skal sidde som teatrets for-evigt-bestyrelse. Vi vil gerne, at Teatret Skærsommer har et ungt drive. På den måde at det bliver et teater for alle – men med unge, energiske kræfter bag."

Shakespeare vækkes til live

Årets forestilling er William Shakespeares 'En Skærsommernatsdrøm' og spiller i Den Gamle By fra 23. juli til 8. august.

"Forbinder man Shakespeare med gamle, støvede parykker og mange, lange replikker, så skal man viske det ud og begynde forfra! Teater Skærsommer spiller rigtigt nok klassisk, dansk dramatik, men med et friskt take på det hele," siger Lasse Steen Jensen.

Patrick A. Hansen nikker.

"Vi er enige om, at Shakespeare er både interessant og relevant, hvis bare vi kan finde det rigtige twist på stykket. Og så har Shakespeare altid mange følelser med i sine forestillinger, som alle kan relatere til. Det gælder også 'En Skærsommernatsdrøm', der er et stykke med fede pointer, kærlighed, humor og absurditeter. Det er en forestilling, der har lidt af det hele."

"Og med 'Skærsommer' som en del af vores navn, er en 'Skærsommernatsdrøm' jo en oplagt barnedåb af det her teater," tilføjer Lasse Steen Jensen og skubber sine solbriller op i panden.

I alt bliver der 14 unge mennesker, der gerne skal bringe William Shakespeare til live i Den Gamle By hen over sommeren.

Et lukrativt samarbejde

Drengene er svært begejstrede for det nyetablerede samarbejde mellem Den Gamle By og Teatret Skærsommer.

"Vores samarbejde med en så etableret institution som Den Gamle By åbner en mulighed for at nå ud til et publikum, der ellers ikke kommer i teatret. I museets i forvejen idylliske og charmerende atmosfære kan vi sammensætte en stemningsfuld totaloplevelse, som begynder allerede fra det sekund, publikum træder ind ad porten og går gennem de forskellige tidsaldre og bydele. Det giver en fin prolog til forestillingen," forklarer Patrick A. Hansen.

Med Teatret Skærsommer drømmer drengene om at kunne skabe en sommertradition magen til den, de kender fra deres egen barndom.

"Rigtig mange har tradition for at komme til forskellige udendørs festspil i sommerens løb. Teatret Skærsommer har ikke en tradition endnu, men det håber vi da at få bygget op," siger Patrick A. Hansen.

Alle tre stiller de beredvilligt op til fotografering på nogle fliser i et af havens blomsterbed. Drengene holder fokus og smiler til kameraet. En havevander midt i bedet vender retning mod dem og støvregnen drysser ned over dem.

Drengene holder stadig fokus og smiler. Man er vel skuespiller!

En Skærsommernatsdrøm

Spiller i Den Gamle By fra 23. juli til 8. august 2018, hver dag kl. 19.00

Varighed: 1 time og 30 minutter

Skuespillere: Lasse Steen Jensen, Mathias Bøgelund, Patrick A. Hansen, Karla Rosendahl Rasmussen, Evrim Benli, Josephine Reumert Grau, Clara Josephine Manley og Line Kjeldsen

Instruktør: Emil Rostrup

Scenograf: Mikkel Rostrup

Lyddesign: Viktor Dahl

Regissør: Frederik Bogh og André Kristensen

Forestillingsleder: Signe Lausen

Visual design: Thorbjørn KraghInstruktør Emil Rostrup

Oversættelse: Niels Brunse

Billetter kan findes på dengamleby.dk

Publiceret 17 July 2018 10:00

annonce

Tandklinikken Hasle Torv: En god oplevelse at være til tandlæge

”Der er en utrolig rar atmosfære på klinikken med plads til humor blandt personalet. Allerede når man træder ind ad døren, kan man mærke, at det er rart at komme her.”

annonce

ASKO i eksklusiv ramme i Skousen Tilst

Er du også til en lidt mere eksklusiv oplevelse, når du skal købe hvidevarer? Så prøv at kigge indenfor hos Skousen Tilst.

annonce

Efterspørgslen på V6 & V8 påhængsmotorer sætter levering under pres.

Da motorproducenten Mercury i 2018 introducerede de nye, store V6 og V8 påhængsmotorer, havde man forventet stor interesse, men at efterspørgslen skulle sætte leveringen så kraftigt under pres, havde man dog ikke forventet. Men det er realiteten for sæson 2019!

annonce

Elcykler har fået tag i danskerne

Flere og flere danskere køber elcykler, der appellerer bredt til alle typer cyklister – med eller uden sved på panden
SENESTE TV