Foto: Google Street View

Foto: Google Street View

Dokk1 - en myldrende myretue

Der er højtlæsning, håndarbejde, skriveværksted, samtaler, legestue og mulighed for bare at hænge ud på byens bibliotek, der vil tilbyde borgerne et mødested på tværs af alder, etnicitet og politiske holdninger

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Hver dag syv dage om ugen går 3800 mennesker ind og ud af Dokk1. Det er i alt blevet til mere end tre millioner besøgende siden åbningen midt i 2015, og de mange mennesker gør Dokk1 til en myldrende myretue.

“Når man går igennem den, kan man i det samme område se små børn lege, mens skolepiger fletter hår på hinanden, og andre sidder fordybet i deres eget univers med en bog i en af lænestolene. Og lige ved siden af sidder flittige studerende, som suger læring lige til klokken fem minutter i 22, hvor vi lukker,” siger Lisbeth Overgaard, der er programchef.

“Jeg spurgte en gang en ung studerende, om han syntes, børnene var forstyrrende. Svaret var: Nej, for de øver sig jo bare i at gå på biblioteket,” smiler Lisbeth Overgaard, der oplever en stor venlighed og åbenhed fra de mange, mange forskellige mennesker, der hver dag omgås på Dokk1.

Læs også: Ovartaci: Fantasten uden filter

Det er ikke tilfældigt, for det er netop formålet med det topmoderne bibliotek.

“Vi vil gerne være et sted, hvor man mødes på tværs af alder, etnicitet, politisk overbevisning og uddannelse. Det er vigtigt og efterhånden sjældent, at det sker,” supplerer Marie Østergaard, der er chef for bibliotekerne i Aarhus.

“Vi låner bøger ud, men vil også gerne dele litteraturen på så mange andre måder blandt andet med højtlæsning, skriveværksteder og foredrag,” fortsætter hun.

Fokus på børnefamilier

Et andet eksempel er sidste års store festival med temaet børnelitteratur. Den gentager Dokk1 i år.

“Vi har noget for alle, men også et helt særligt fokus på børnefamilier. Der manglede simpelthen et godt sted for dem i et ikke-kommercielt rum. Og vi ved, at det er vigtigt at introducere børnene tidligt til leg og læring,” forklarer Marie Østergaard.

Børnefamilierne er meget flittige gæster. Glashuset på kanten af havet med legepladser både inde og ude kan noget særligt, for familierne kommer også i sommerferierne, når solen skinner. 

“Den smukke beliggenhed og særlige arkitektur er for nogle grund nok til at kigge forbi. Mange kommenterer på den behagelige akustik, men det handler i høj grad også om, at her er mulighed for både at være sammen og at være helt privat,” mener Lisbeth Overgaard. 

Hun tænker på de åbne rum, legepladserne, cafeen og terrassen i modsætning til små mødelokaler, lukkede lænestole og tomandssofaer med meget høj ryg og sider.

Et fælles hus

Uanset hvad man vælger, kan man få oplysning, uddannelse og kulturelle aktiviteter - sammen eller hver for sig.

“Den store forskellighed er imponerende. Her opstår uplanlagte møder mellem folk, fordi de har den samme interesse eller sidder i samme sofa. Det drømte vi om, og nu sker det,” siger en glad Marie Østergaard.

Borgerne og turisterne har med andre ord taget huset til sig. Omvendt er huset deres. Det er skabt til dem, og de hundredvis af arrangementer, der er, bliver til i samarbejde med byens uddannelser og institutioner. Rigtig mange henvender sig til Lisbeth Overgaard med forslag. Der bliver lige så mange aktiviteter i år som i heftige 2017, der var kulturhovedstadsår.

Der bliver Tænkepauser med forskningsformidling, Gaming som får unge mænd til at spille sammen med børn, fordi de er seje til det, håndarbejde, koncerter, fællessang, et væld af værksteder, Music Talks, der især trækker mænd i alle aldre, når det handler om store rockikoner og meget, meget mere.

Publiceret 04 April 2018 10:00

annonce

Genbrug dit haveaffald og slip for turen til genbrugspladsen

Uanset om du har brug for flis til at bekæmpe dit ukrudt, vil trylle dine afklippede efterårsgrene om til nydeligt pynteflis eller mangler god og nærende kompost til dine bede, så kan det være godt for både miljøet og din pengepung at investere i en kompostkværn.

annonce

Derfor skal du besøge Kreta

Kreta troner år efter år på danskernes liste over yndlingsrejsemål. Men hvorfor er vi så vilde med ferieklassikeren? Og hvad gør Kreta til en must see-destination for de fleste?