Ovartaci var en fantast, der levede og åndede for kunsten. Pressefoto

Ovartaci var en fantast, der levede og åndede for kunsten. Pressefoto

Ovartaci:

Fantasten uden filter

På Museum Ovartaci får man to historier. Det ene er historien om det psykiatriske hospital og dets patienter gennem tiden. Den anden er historien om patienternes livssyn og kreativitet. Den er fortalt gennem den rene, rå kunst, som de har fremstillet, mens de var syge. Århus Onsdag har besøgt en række museer i byen for at tegne et portræt af dem. Dette er baseret på interview med Mia Lejsted Bonde, museumsleder ved Museum Ovartaci.

Af
Af: Stine Østergaard

Erotisk optaget af egne figurer

På museet er også værker af andre dygtige kunstnere med specielle historier som Ovartacis, selvom han er den mest kendte. Ved hver samling af kunstværker fra en bestemt kunstner er et lille skilt, hvor man kan læse om kunstnerens historie.

Læs også: Spejdermuseet: Den hemmelige styrke

Også nulevende kunstnere udstiller, og Museum Ovartaci bliver ofte brugt som springbræt til en større kunstnerkarriere. Her er det maleri af Jan Nedergård (1951-1986), der i starten ikke brød sig om hospitalet – men blev glad for det, efter han fik sit eget atelier og mulighed for at male der.

 

 

Springbræt til karriere

Overtacis figurer noget af det, han er mest kendt for. Han var i en ti-årig periode på den psykiatriske anstalt Dalstrup på Djursland. Det var her, han startede for alvor med at udfolde sin kunst. Personalet blev meget frastødt af, at Ovartaci var erotisk optaget af sine egne kunstdukker.

På museet er også værker af andre dygtige kunstnere med specielle historier som Ovartacis, selvom han er den mest kendte. Ved hver samling af kunstværker fra en bestemt kunstner er et lille skilt, hvor man kan læse om kunstnerens historie. Også nulevende kunstnere udstiller, og Museum Ovartaci bliver ofte brugt som springbræt til en større kunstnerkarriere. Her er det maleri af Jan Nedergård (1951-1986), der i starten ikke brød sig om hospitalet – men blev glad for det, efter han fik sit eget atelier og mulighed for at male der.

Overtacis figurer noget af det, han er mest kendt for. Foto: Stine Østergaard

Overtacis figurer noget af det, han er mest kendt for. Foto: Stine Østergaard

Et historisk tilbageblik

I den psykiatrihistoriske udstilling kan man se hvilke behandlingsmetoder, der har været anvendt gennem tiden, og hvordan det har været at leve som psykiatrisk patient på hospitalet i Risskov.

Hvem var ham Ovartaci?

Louis Marcussen (1894-1985) blev født i Ebeltoft. Han blev indlagt på anstalten i Risskov i 1929 og fik diagnosen skizofreni. Han så sig selv som 'overtosse'. Det blev til hans nye navn 'Ovartaci'.

Ovartaci ville senere hellere være kvinde. Han blev kastreret i 1951, men var ikke tilfreds med resultatet. Tre år senere tog han sagen i egen hånd og prøvede at skære sin penis af med et barberblad, men han gennemførte det ikke. Senere samme år gjorde han operationen færdig med et høvlejern i hospitalets snedkerværksted. Som 63-årig fik Ovartaci en kønsskifteoperation.

I en alder af 91 år – efter at have været psykiatrisk patient i 56 år – sov Ovartaci stille ind på sygeafdelingen på det psykiatriske hospital i Risskov.

 

 

Publiceret 24 March 2018 09:00

annonce

Danskerne vil have familiebåde med kahytsplads

En nylig brugerundersøgelse, gennemført af marineimportøren Jørgensen & Dahl, slår fast at danskerne er klar til at tage familien med på sejltur.

annonce

Benzin eller batteri? Stærke motorsave til stærke priser!

Er du en af de mange, der gennem december og januar måned har sanket brænde i skoven, og nu skal hjem og skære stykkerne op? Så er det nok værd at kigge med her! Det er nemlig vigtigt at vælge den rette motorsav til det rette arbejde.

annonce

Vidunderlige Rhodos

Den græske ferieø Rhodos tiltrækker hvert af massevis af turister, og det er der mange gode grunde til. Vi har samlet flere af dem her, for Rhodos er ganske enkelt helt igennem vidunderlig til din næste ferie.

annonce

Så billigt er det at flyve ud i verden

Mens priserne stiger i det meste af samfundet, så falder priserne på flybilletter, og det koster efterhånden ikke så meget at rejse ud i verden. Vil du til Dubai, Bangkok, Sydney, Beijing eller måske til Rom eller Berlin – så kan flybilletterne være billigere, end du tror.
SENESTE TV