VIDEO:

100 frivillige driver teater i Aarhus

Rosenteatrets forestillinger er ifølge formanden altid en god oplevelse - fordi glæden ved de frivilliges fællesskab strømmer ud i salen

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

“Jeg er frivillig, fordi de frivillige kan noget særligt, Hos dem er det hjertet, der bærer igennem, ” siger Christina Mattson, der i en årrække har været tilknyttet Rosenteatret - blandt andet som formand.

Avisen møder hende på teatret, der gemmer sig mellem Graven og Rosensgade ved Rosenpassagen og Teatertorvet. Det lave gule hus gør ikke meget væsen af sig, men indeni er der masser af liv. Stedet drives af omkring 100 frivillige.

“De har en brændende energi, uanset om de står på scenen, laver lys, lyd, er ude i kulissen eller i baren. Og de er kun med så længe, de brænder,” fortsætter Christina Mattson, der også færdes i topprofessionelle teatermiljøer.

Læs også: Albert Helmig vil bygge containerby til musikmiljøet i Aarhus

Hun har ad åre stået på mange amatørscener og er ved at afslutte sit studie i dramaturgi på Aarhus Universitet. Christina Mattson har efterhånden været med til at lave en lang række opsætninger. Både på, foran og bag scenen.

“Hvis vi skulle lave en mindre god forestilling, vil man altid gå herfra i opløftet tilstand på grund af den gode energi og stemningen,” mener hun.

Personlig udvikling

Det frivillige arbejde giver ikke bare en masse sjov og ballade. Christian Mattson har gennem tiden oplevet mange frivillige udvikle sig personligt gennem arbejdet på teatret.

“Folk gennemgår ikke bare en kreativ udvikling men får også masser selvtillid og selvværd. De vokser som personer og får redskaber, de kan bruge i mange andre sammenhænge,“ siger Christina Mattson.

LÆS OGSÅ: Genert dreng har lært at synge og spille klaver på et halvt år

For hende selv har arbejdet betydet, at hun i dag ved, hun ikke skal være skuespiller men dramaturg. Det fandt hun ud af, fordi hun fik chancen for at prøve de forskellige roller i praksis både på Rosenteatret men også Vilhelmsborg Festspil, Musical Syd og på Gellerupscenen.

Ny formand

Rækken af amatørscener er med til at give byen et vækstlagsmiljø. Skuespiller Mathias Flint, der har hovedrollen i West Side Story på Aarhus Teater dette forår, har tidligere haft præcis samme rolle som amatør på Vilhelmsborg.

“Der er mange gode kræfter og talenter i denne by. Vi er de senere år gået fra at være 30 til cirka 100 medlemmer her på teatret. Sidste år nåede vi op på 14 forskellige opsætninger, og det viste sig at være for meget,” forklarer Christina Mattson, der sammen med bestyrelsen har trukket lidt i bremsen.

“Min mission er mere teater og mindre kaffeklub. Heldigvis har bestyrelsen været enig og det er lykkes rigtig fint. Vi har et reelt og aktivt publikum, der gerne vil se, hvad vi laver og ikke bare kommer for at se en, de kender,” fastslår hun.

Dette forår skal Christina Mattson afslutte sin uddannelse og har netop overladt formandsposten til Kenn Lund Nielsen, der også er dramaturguddannet og som arbejder på Efterskolen for Scenekunst i Malling.

FAKTA Rosenteatret

  • Drives af 100 frivillige
  • Ligger i en baggård mellem Graven og Rosensgade på Teatertorvet ved Rosenpassagen
  • Adressen er Rosensgade 24
  • Det sættes otte-10 forestillinger op om året
  • Der er 80 sæder i salen, så scenen kan fungere uden mikrofoner og elektrisk lyd
  • Det blev etableret i 1975 - før var der trykkeri i lokalerne
  • Teateret udsprang af Festugerevyen

Publiceret 18 March 2018 15:00

SENESTE TV