Kvindemuseet:

Den aktivistiske feminist

I virkeligheden har Kvindemuseet ikke kun med kvinder og kvindefrigørelse at gøre, men køn og kønsroller generelt. Det dialogskabende museum gør de usynlige forskelle synlige

Århus Onsdag har besøgt en række af byens museer for at tegne et portræt af dem. Denne artikel er baseret på interview med Julie Rokkjær Birch, museumsinspektør ved Kvindemuseet.

Af
Af Stine Østergaard

Tøsedreng eller drengepige

”Køn betyder noget i dag. Ubevidst opdrager vi pigerne til at være smukke prinsesser, og drenge skal være seje. Prøv bare at tænk på, at tøsedreng er et nedladende ord, mens det er cool at være en drengepige. Der er ikke nødvendigvis altid noget galt med, at der er forskelle. Vi skal bare være bevidste om, at de er der,” siger Julie Rokkjær Birch, der selv har tvillinger på fem år – en dreng og en pige.

Alle udstillinger lægger op til, at man selv skal tage del i dem, deltage i afstemninger eller prøve noget på egen krop. Hvem har som dreng ikke altid drømt om at prøve et par kæmpestore bryster? Eller som pige vide, hvordan det føles med sådan en lang kønsdel hængende mellem benene? Foto: Stine Østergaard

Alle udstillinger lægger op til, at man selv skal tage del i dem, deltage i afstemninger eller prøve noget på egen krop. Hvem har som dreng ikke altid drømt om at prøve et par kæmpestore bryster? Eller som pige vide, hvordan det føles med sådan en lang kønsdel hængende mellem benene? Foto: Stine Østergaard

Det kan du se

Pigernes og drengenes historie handler om, hvilke forventninger der har været til henholdsvis piger og drenge gennem historien. Udstillingen er bygget op som en slags skattejagt, hvor man kan tage et kort med et bestemt barn. Herefter skal man finde de ting i udstillingen, som har været en del af pigen eller drengens barndom. Og her må man gerne kravle, røre og prøve!

En køn redelighed stiller det store spørgsmål: Hvad betyder køn i vores samfund? Her kan du være med til at finde svaret eller blot stille endnu flere spørgsmål til, hvad det betyder om man er født som dreng eller pige, om man behøver føle sig som det ene eller det andet, eller om det overhovedet gør en forskel. 

Læs også: Luftdans, 3D-briller og Beatles på Bora Bora

Særudstillinger vil der også være at finde rundt omkring i krogene. Seneste er en udstilling om hverdagens helte og heltinder på Aarhus Teater blomstret frem på Kvindemuseets loft.

Byrådssalen lægger blandt andet rum til yoga hver anden onsdag. Kvindemuseet ligger i det gamle Aarhus Rådhus, og det var i denne byrådssal, at den første kvindelige byrådsmedlem i Danmark sad. Kvindemuseet i Aarhus er også et af de første af sin slags i verden.

Kvindemuseet er startet som græsrodsbevægelse og har stadig bevaret noget af sin anarkistiske stil. I en af udstillingerne kan man selv få lov at udleve sin aktivisme og skrive protestskilte. Foto: Stine Østergaard

Kvindemuseet er startet som græsrodsbevægelse og har stadig bevaret noget af sin anarkistiske stil. I en af udstillingerne kan man selv få lov at udleve sin aktivisme og skrive protestskilte. Foto: Stine Østergaard

Seksualundervisning og mormormad

Museets ansatte underviser også i seksualundervisning, og så har rigtig mange gæster glæde af den økologiske mormormad, der bliver serveret i caféens rolige miljø. I 2018 laver Kvindemuseet også flere pop-op udstillinger.

Vidste du, at…

… man skelner mellem kønsidentitet, kønsudtryk, biologisk køn og seksuel orientering, når man taler om køn. Der er altså rigitg mange kombinationsmuligheder! På Facebook i Danmark kan man vælge mellem 68 forskellige køn, når man opretter en profil.

… feminisme også er for mænd? Der er for eksempel rene mandeaftener på Kvindemuseet – ligestilling er for alle!

 

FAKTA

Kvindemuseet
Domkirkepladsen 5, Aarhus C
Genre: kønskultur og -historie
Pris: 65 kroner
Åbningstider: tirsdag-lørdag kl. 10-17, onsdag kl. 10-20 og søndag kl. 10-16.

Publiceret 11 March 2018 08:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.