VIDEO:

Døden fortalt i lyd, lys og animation

’Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen’ er en komisk børneforestilling om døden formidlet gennem animation, skuespil og nordiske vuggeviser indsunget af kunstnere som Tina Dickow og Helgi Jonsson

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

Omgivet af isbjerge og blåligt lys, står en mand med en fiskestang og stirrer modløst op mod månen. Fra rygsækken ved hans fødder titter en rød tøjræv op.

Manden med fiskestangen er den islandske skuespiller Árni Pétur Gudjónsson. Isbjergene og lyset er scenografien i TeaterTyvens store nordiske satsning; 'Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen'.

En magisk forestilling for både børn og voksne, der blander levende skuespil, animation og musik. Musikken er vuggeviser fra Island, Færøerne, Grønland og Danmark indsunget af de professionelle musikere Helgi Jonsson, Hans Andrias, Nive Nielsen og Tina Dickow - en fra hver af de respektive nordiske lande.

Forestillingen spiller i Lille Sal i Musikhuset Aarhus 24. og 25. februar. Derefter drager den på turné til Zangenberg Teater i København og til Folkekirkens Hus i Aalborg.

Døden i børnehøjde

'Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen' handler om en ældre mand, der mister sin mor, og om hvordan han fyldes af sorg og savn. Da han finder sit gamle tøjdyr fra barndommen, vælder minderne op i ham, og i drømme drager han ud på en eventyrlig rejse mod Nordstjernen for at finde sin mor. En rejse, der giver ham styrke til at kunne klare sig selv og forlige sig med moderens død.

Instruktør på forestillingen er Anni Bjørn, som også selv er aktiv skuespiller og bosat i det vestlige Aarhus.

Læs også: Hospitalet: Thomas Mørk aktuel i ny dokuface

“'Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen' er en komisk og livsbekræftende forestilling, der helt overordnet handler om døden. Fortalt i børnehøjde,” siger Anni Bjørn, da Århus Onsdags journalist møder hende under en prøve på forestillingen i salen 'Kedlen' på Godsbanen.

Dramaturg og kunstnerisk leder på TeaterTyven, Michael Bonde, har skrevet stykket til børn fra otte års alderen.

“Det er min opfattelse, at vi i Danmark har rigtig svært ved at tale om døden. Måske fordi den er forbundet med noget ukendt og er svær at forholde sig til. Dybest set er mange af os nok bange for døden. Børn derimod, tror jeg, har et langt mere afslappet forhold til døden, end vi voksne. Og jo bedre vi som voksne bliver til at italesætte døden, jo bedre ruster vi også vores børn til at håndtere den,” forklarer Anni Bjørn om tankerne bag stykket.

Anni Bjørn er instruktør på børneforestillingen ’Nordiske Vuggeviser - Rejsen mod Nordstjernen’. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Anni Bjørn er instruktør på børneforestillingen ’Nordiske Vuggeviser - Rejsen mod Nordstjernen’. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Teknisk avanceret

Den 61-årige instruktør og skuespiller har mange års teatererfaring. Alligevel oplever hun både at lære og blive udfordret af 'Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen'.

“Jeg har instrueret en del teaterforestillinger før, også børneteater, men det er første gang, jeg instruerer en så teknisk avanceret forestilling. I stykket her blander vi animation med skuespil og musik. Det er nyt for mig - og absolut en stor udfordring. Men heldigvis har jeg den dygtige scenograf Siggi Oli Palmasson i ryggen og Jens Mønsted, der er en erfaren tekniker,” siger Anni Bjørn og nikker mod sidstnævnte. Forestillingens videodesigner kigger kort op fra pulten, hvorfra han styrer projektor, lyd- og lyspanel, og nikker.

“Jeg har ikke arbejdet med animation før, men jeg må sige, jeg er begejstret. Kombinationen af lyd, lys og animation tilfører stykket æstetik og levendegørelse; vi får rigtig meget foræret ad den vej. Så jeg labber i mig og tager ved lære alt det, jeg kan.”

Ro, mod og glæde

Kulisser, lys, video, musik, sang og replikker. 'Nordiske Vuggeviser – Rejsen mod Nordstjernen' taler til alle sanser. Den er både auditiv, visuel og sensitiv.

“Ser vi på, hvad vi bruger vuggeviserne til, er det at berolige, indgyde mod og sprede glæde. Og det gælder på tværs af de nordiske lande, hvor en rigtig stor del af teksterne og melodierne har samme karakter. Derfor passer vuggeviserne godt til forestillingen, hvor hovedpersonen netop har brug for både ro, mod og glæde i sorgen og savnet af sin mor.” Anni Bjørn kniber øjnene sammen bag brillerne.

Læs også: Aarhusiansk musiker brillerer i Chess

Der er tre klassiske vuggeviser fra hvert af de fire nordiske lande med i forestillingen.

“Vuggeviserne er valgt ud fra en netafstemning i hvert land. Da numrene var på plads, udvalgte Michael Bonde de fire kunstnere fra henholdsvis Færøerne, Island, Grønland og Danmark, der skulle indspille vuggeviserne til forestillingen. Heldigvis var der stor opbakning til projektet, og alle fire sagde ja til at være med.”

Der er stadig nogle teknikaliteter, der mangler at komme på plads her få dage før premieren i Musikhuset.

“Jeg forsøger at sige til mig selv, vi nok skal nå det hele, læne mig tilbage og bare glæde mig over, vi snart får publikum på,” siger Anni Bjørn og fortsætter:

“Mit håb er, at vi med forestillingen kan være med til at aftabuisere døden - overfor vores børn, men også helt generelt. Forhåbentlig går publikum ud af salen med lettet sind og sænkede skuldre. Og med følelsen af at de smukke nordiske numre har ramt dem. Helst lige i hjertekulen.”

Publiceret 23 February 2018 16:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV