Jazz i fællesskabets ånd

Jazz og fællesskab er omdrejningspunktet, når ’& Venner’ inviterer indenfor til ’Jazz & Venner’. Et tilbagevendende arrangement, som har vokset sig stort primært via mund-til-mund metoden

Af
Tekst og foto af Mai-Britt Jeppesen

Som en tæt dyne omslutter vintermørket Institut for X, det kreativt sprudlende miljø omkring Godsbanen. Det er fredag aften på den sene side af syv, og en strøm af mennesker søger mod døren i B-huset. Bag den er arrangementet 'Jazz & Venner' i gang. Fra scenen leverer tre unge musikere jazzede toner, der sammen med en livlig summen af snak bølger gennem salen og op under de fritlagte spær.

“Salen lejer vi os ind i, når vi har vores arrangementer. Det er fede omgivelser at være i, og så er der plads til ret mange mennesker. Førstesalen her er vores lille hule. Det er her, vi arbejder og vender nye idéer,” siger Mads Hagbard, da Århus Onsdag et par dage forud for 'Jazz & Venner' arrangementet er forbi B-huset. Han og makkeren Michael Yates Jakobsen er de to initiativtagere bag '& Venner' – et koncept, der smed sin første kim for små fem år siden med arrangementet 'Mad & Venner', og som siden er blevet fulgt op med 'Jazz & Venner'.

Via en stejl trappe gemt bag en dør påskrevet 'Jazz & Venner' med sprittusch, har vi fundet vej til det hyggelige lokale på B-husets førstesal. Her under loftsbjælkerne, behageligt bænket på et par tykke plaider fortæller Mads og Michael om det socialt bærerdygtige foretagende '& Venner' - om kræfterne og tankerne bag.

“Konceptet til 'Mad & Venner' skød jeg i gang i min egen lejlighed i København for nogle år tilbage sammen med gode venner og bekendte. Det, at maden kom på bordet, når den var færdig, og alt blev gjort i et afslappet tempo, uden at nogen ramte det stressniveau, der sædvanligvis er i restaurationsbranchen, faldt i god jord. En aften havde vi nogle musikere med, som improviserede over musikken. Det gav Michael og mig idéen til at kombinere den dejlige stemning, som 'Mad & Venner' skabte med musikalske og kulturelle indslag. Det blev starten på 'Jazz og venner',” husker Mads.

Mads og Michael kender hinanden fra den aarhusianske restaurationsbranche, hvor de begge har været engageret i en årrække.

“Vi gik begge med en drøm om at lave noget med livemusik, men i en form hvor det stadig er muligt at tale sammen. Valget faldt på jazz, og vi startede 'Jazz & Venner' op sammen med vores booker og kapelmester Peter Clausen. Peter er et af de helt vigtige tandhjul i forhold til at få 'Jazz & Venner' til at køre smooth... Sammen med vores mange frivillige. Eller hjælpende hænder som vi foretrækker at kalde dem” siger Michael.

Udenfor søgelyset

Fra et sted under os lyder trommer, guitarriffs og stemmer.

“Der er altid folk, der øver her. I salen og i lokalerne nedenunder. Hiphop, reggae, jazz - alt muligt,” siger Mads og trommer med fingrene på træbordet.

“Det er i øvrigt nogle af drengene dernede, der har skrevet 'Jazz & Venner' på døren op til os. Har man ikke været her før, er vi ikke nemme at finde. Og til sidst blev de vist lidt trætte af hele tiden at blive forstyrret af folk, der spurgte efter os.”

Læs også: Læg øre til jazz i massevis

Det lidt skjulte og hemmelighedsfulde har været kendetegnende for '& Venner' fra dag et. Særligt i den spæde start skulle man vide, at foretagendet eksisterede. I dag har '& Venner' både en web- og en Facebookside, hvor samtlige arrangementer annonceres, men derudover bruges der ingen ressourcer på PR.

“Vi trives bedst udenfor søgelyset. På den måde sikrer vi også, at de folk, der kommer til vores arrangementer, ikke bare er dumpet tilfældigt forbi, men er engagerede og har taget en aktiv beslutning om at tilbringe en hyggelig aften sammen med os. Og så er vi jo så privilegerede, at vores arrangementer er virkelig godt besøgt, så vi behøver ikke at tænke i PR,” ræsonnerer Michael.

’Jazz & Venner’ byder på livemusik indenfor jazz-genren.

’Jazz & Venner’ byder på livemusik indenfor jazz-genren.

Alle er velkomne

Det første officielle 'Jazz & Venner' arrangement i Aarhus blev afholdt for et par år siden i Studie02K på Sydhavnen.

“Det første halve år kørte vi det lidt på testbasis for vennegruppen, men da det viste sig at være noget, folk gad, slog vi det større op. Og lige så stille har flere og flere mennesker hørt om 'Jazz & Venner', og flere og flere er kommet til. Det har også betydet, vi er vokset ud af lokalerne på Sydhavnen. Og så var det jo herligt, vi kunne slå os ned her i B-huset, hvor der er plads til en del flere mennesker,” siger Mads.

'Jazz & Venner' afholdes cirka hver tredje uge, og salen er fyldt hver gang. Af vidt forskellige typer mennesker i alle aldre.

“Det er vigtigt for os, at alle føler sig velkomne til vores arrangementer. Og det er da også vores oplevelse, at der hver gang er både gengangere og nye ansigter. Også aldersspredningen er bred - her kommer både unge i start 20'erne og ældre over 70,” lyder det fra Mads.

Fokus på bløde værdier

Det koster ikke noget at deltage i '& Venners' arrangementer.

“'Jazz & Venner' er tæt på at være et non-profit foretagende. Vi får stort set ingen løn for det arbejde, vi laver. Men vores værdier handler heller ikke om penge. De handler om fællesskab, gentlemanskab og gensidig respekt. Når alting kommer til at handle om at tjene penge, forsvinder det, vi opfatter som branchens fornemste opgave – nemlig at være vært eller giver,” forklarer Michael.

Læs også: Aarhusiansk musiker brillerer i Chess

Mads nikker enigt og supplerer:

“Vi brænder for at give folk oplevelser og skabe nye rammer for folk at være sammen i. Det er det, der holder os i gang og giver os energi. Sammen med de mange positive tilbagemeldinger, vi får.”

“Samtidig har det været vigtigt for os at skabe noget, ikke alene for vores gæster, men bestemt også for vores musikere. Et sted, hvor de har lyst til at hænge ud både før og efter, de har spillet. Det har de her.”

“Og så er der jo ikke mange steder i Aarhus, man som upcoming jazzmusiker kan spille for så mange mennesker, som man kan her. Det trækker helt sikkert også,” tilføjer Michael.

Nye idéer

De to venner bruger en stor del af tiden på B-husets førstesal på at sparre med hinanden. Om nye idéer og tiltag.

“Vi går i øjeblikket og pusler med tanken om at udvide '& Venners' repertoire. Vi vil gerne udvide 'Jazz & Venner' til også at inkludere soul og blues. Og så har vi et par nye arrangementer i støbeskeen; 'Dans & Venner' og 'Debat & Venner,” røber Michael.

“Så længe det bare hedder noget med '& Venner', så har vi grundværdien i konceptet og kan fortsætte med at lege. Og det stopper vi aldrig med. At lege altså. Et år mere her i B-huset, og derefter forhåbentlig et sted med en fast scene, hvor vi kan være mere permanent. Vi håber og tror i hvert fald på, at '& Venner' er kommet for at blive,” siger Mads.

At dømme efter de mange glade mennesker i salen til 'Jazz & Venner' i B-huset et par dage senere, er der mange, der håber og tror på det samme.

Jazz & Venner

• 'Jazz & Venner' foregår cirka hver tredje uge enten i salen i B-huset eller i A-huset - begge på Institut for X.
• 'Mad & Venner' foregår cirka hver anden uge. Her er der plads til omkring 35 mennesker. Husk tilmelding, bestik til eget brugt og at være rar.
• Der er fri entré til alle arrangementer, der som regel begynder kl. 18.
• Omtrent halvdelen af Institut for X rykkes ned i 2019, da en ny arkitektskole skal bygges på grunden.

Læs mere på ogvenner.dk og følg med på Facebook/jazzogvenner, hvor kommende arrangementer annonceres.

Publiceret 21 February 2018 15:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV