Museumsgæster på Aros får besked på at synge og røre hinanden

Tre frivillige og to performere får instrukser i hovedtelefoner om at danse, synge og tage tøjet af i værket Justified Beliefs, der er med i udstillingen Cool, Calm and Collected

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Aros viser for tiden en udstilling af danske samtidskunst med samme navn som Rolling Stones nummeret, Cool, Calm and Collected. I den indgår værket, 'Justified Beliefs'. Det går ud på, at tre af gæsterne tager hovedtelefoner på og følger en række instrukser fra dem sammen med to performere.
De skal synge, hoppe, røre ved hinanden og på et tidspunkt tager de to performere tøjet af og lægger sig ned, mens de andre gør noget andet.
LÆS OGSÅ: Kæmpe udstilling: Aros spotter sjælen i dansk kunst
Det er ganske frivilligt at deltage og man kan hoppe ind og ud af værket, som man har lyst til. Århus Onsdag har været med til at danse, synge, "male" på væggen og tale højt ud i rummet.
Det føltes som en sjov leg og mindede mest avisens udsendte om hendes barndom. Der var heldigvis et meget begrænset publikum til stede, så det var let at leve sig ind i legen sammen med de to performere.
LÆS OGSÅ: Nøgne kvinder og mænd viser råstyrke og smidighed
Og vi nåede ikke til det punkt, hvor de tager tøjet af, før vi blev afbrudt af frokostpausen. Så hvordan det føles, når performerne pludselig er splitternøgne, vides ikke.
“Vi har aftalt, at performerne kun er nøgne, hvis det er passende. Der skal for eksempel ikke være børn til stede,” siger museumsinspektør Maria Kappel Blegvad.
Kunstneren Christian Falsnaes synes, at det mest spændende ved værket er, at deltagerne går ind i et andet form for rum, hvor de kommer i intim kontakt med de andre, der har hovedtelefoner på.
“Det konstruerer et socialt rum, hvor de forhandlinger og afkodninger, der opstår mellem deltagerne, måske er det mest interessante,” siger han i et interview med museumsinspektør Maria Kappel Blegvad.
LÆS OGSÅ: Udstillinger du skal nå at se, inden de slutter
“I stedet for at se på et værk, der eksisterer uafhængigt af dig selv, ser du dig selv som et værk, der bliver betragtet. Det bliver i bedste fald en analytisk selvreflektion,” mener han..
Man kan opleve 'Justified Beliefs' på søndage mellem klokken 11 og 16. Da vil to performere føre an og guide gæsterne igennem oplevelsen.

Mon ikke, at instruksen her er at røre ved den ene af de to performere, som er med i installationen. Foto: Maja Theodoraki

Mon ikke, at instruksen her er at røre ved den ene af de to performere, som er med i installationen. Foto: Maja Theodoraki

Fakta:

  • Cool, Calm and Collected kan ses på Aros frem til 2. april.
  • Det er en udstilling af nutidskunst
  • Den viser, at dansk kunst i disse år er kølig, behersket og samlet. At den er meget æstetisk og præget af Dansk Design
  • Der er 80 værker, hvoraf 11 er nye
  • Kunstnerne er både nye og etablerede

Publiceret 21 December 2017 06:00

SENESTE TV