På besøg hos Claus – Santa Claus

Julemanden skal nå at lave gaver til alle børnene. Heldigvis hjælper nisserne, men de driller og laver dukker med hjul i stedet for ben...

Af
Tekst og foto: Bente Tahmasbi Hansen

Som du sikkert ved, har julemanden rigtig travlt for tiden. Han taler hver dag med mange børn om, hvad de ønsker sig til jul. Det er svært at nå alle børn, selv om han både er i Storcenter Nord, i Viby Centret, i Salling, i Tivoli Friheden og mange andre steder.
LÆS OGSÅ: Her kan du få et julemandsknus
Han fortæller her i Århus Onsdag, hvad man skal gøre, hvis man ikke har fortalt sine ønsker til ham:
“Hvis bare du hænger en ønskeseddel op et sted i dit hjem, læser jeg den. Men det er meget vigtigt, at der står navn og alder på, for ellers kan der godt gå kludder i det. Det er ærgerligt, hvis en dreng får en kjole,” siger julemanden.
Han hedder i øvrigt Claus - Santa Claus. Det betyder julemand, og det står på hans dankort, som han viser Århus Onsdag.

Om søndagen går Santa Claus i julemandshjemmetøj. Han er rigtig glad for denne julesweater, der kan spille Jingle Bells.

Om søndagen går Santa Claus i julemandshjemmetøj. Han er rigtig glad for denne julesweater, der kan spille Jingle Bells.

Hjælperne på 200 år

Der er heldigvis mere end én Santa Claus. Når de samles på Bakken i København til verdenskongres, kommer der 120 julemænd fra mange lande. De hjælper hinanden i julen. De skal nå at dele 10 milliarder gaver ud i verden – på bare en aften.
Derfor er det drønvigtigt, at de rejser den rigtige vej rundt om jorden. Klokken er nemlig ikke det samme i alle lande, så de skal begynde i det land, hvor det først bliver juleaften. Det er på Juleøen tæt på New Zealand, det først er juleaften. I Danmark sker det omkring 12 timer senere.
“Vi har virkelig drøn på. Heldigvis har jeg en nøgle, der kan låse alle huse op, så jeg kan liste ind, mens folk sover,” siger julemanden.
Han har nogle nissehjælpere med til at dele gaver ud, men de skal være over 200 år, før de får lov. For de unge nisser er så fulde af spilopper, at det nemt kan gå galt. Julemanden selv er 568 år. Selv om det er mange, er han ikke gammel. Det bliver han, når han fylder 1000 år. Men det er der længe til, og lige nu skal han have alle gaverne klar til 24. december, der jo er lige om lidt.
LÆS OGSÅ: MGP-Amanda udgiver julesang - hør den her
De mange gaver bliver lavet i disse dage. Nisserne vimser rundt på gavefabrikken, der er kæmpestor. Den ligger i Kongsgårde på Grønland, der hvor solen står op. Det er et kæmpested med et utal af nisser – så mange, at man ikke kan tælle dem.
“Jeg bor sammen med dem på Kongsgården, også når det ikke er jul. De er alle fulde af fis og ballade. Hvis man ikke holder øje med dem, opfinder de det mærkeligste legetøj – som ikke altid kan bruges,” siger julemanden.
“De sætter for eksempel hjul på dukkerne i stedet for ben. Vi leger med det skøre legetøj resten af året, fordi det er så sjovt.”
De får ikke løn i form af penge, som vi mennesker gør. De bor og lever i det store julekollektiv, hvor der er alt, de har brug for og lyst til. De spiller brætspil, bold og banko. De bruger ikke computere og ser ikke tv. Ikke engang julekalenderen, for de ved, hvad den handler om. De har nemlig været med til at lave den. Og om søndagen går julemanden rundt i sit julemandshjemmetøj, for da vasker nissemor hans seks julemandsdragter – en til hver af de andre dage i ugen.

Julemanden bruger sin store træske til at tage kæmpe smørklatter op af smørtønden til sin risengrød. Skeen er skåret ud af bare ét stykke canadisk fyrretræ.

Julemanden bruger sin store træske til at tage kæmpe smørklatter op af smørtønden til sin risengrød. Skeen er skåret ud af bare ét stykke canadisk fyrretræ.

Kæmpe smørklat

I Kongsgården spiser de rigtig meget risengrød, for det er både nissernes og julemandens yndlingsmad.
“Min portion skal have en kæmpestor smørklat, som jeg tager med min meget store træske. Det er derfor jeg er lidt tyk,” griner julemanden, så hans store skæg hopper.
Han er også glad for nisse-hvidtøl. Det skal være den fra Vestfyen, og den skal være helt kold.
“Jeg drikker en om dagen. Nemlig når jeg er færdig med mit arbejde. Jeg har lige fået en halv palle leveret fra Fyn, så jeg har et lager til julen,” siger julemanden med et stort smil.

Spørgsmål til Julemanden

Århus Onsdag har spurgt en række børn, hvad de gerne vil vide om julemanden. Deres spørgsmål er her. Du kan se, om du kan finde svarene i artiklen:

Hvorfor er du så tyk?
Hvor gammel er du?
Hvad hedder du?
Hvordan ved du, hvad børnene ønsker sig?
Hvad ønsker du dig til jul?
Hvor mange julegaver laver du til en jul?
Hvor mange nisser er med til det?
Hvad får de i løn?
Hvordan kan du nå det?
Hvor mange julemandsdragter har du?
Hvad ser du i tv?
Hvordan er din yndlingsrisengrød?
Drikker du nisse-øl?

Publiceret 18 December 2017 14:16

annonce

Tandklinikken Hasle Torv: En god oplevelse at være til tandlæge

”Der er en utrolig rar atmosfære på klinikken med plads til humor blandt personalet. Allerede når man træder ind ad døren, kan man mærke, at det er rart at komme her.”

annonce

ASKO i eksklusiv ramme i Skousen Tilst

Er du også til en lidt mere eksklusiv oplevelse, når du skal købe hvidevarer? Så prøv at kigge indenfor hos Skousen Tilst.

annonce

Efterspørgslen på V6 & V8 påhængsmotorer sætter levering under pres.

Da motorproducenten Mercury i 2018 introducerede de nye, store V6 og V8 påhængsmotorer, havde man forventet stor interesse, men at efterspørgslen skulle sætte leveringen så kraftigt under pres, havde man dog ikke forventet. Men det er realiteten for sæson 2019!

annonce

Elcykler har fået tag i danskerne

Flere og flere danskere køber elcykler, der appellerer bredt til alle typer cyklister – med eller uden sved på panden
SENESTE TV