Ældre danser berøringsangsten væk:

“Vi er jo ikke på vej i kisten”

I Ultima er danserne alle over 60 år. Koreografen vil af med berøringsangsten over for den ældre generation

Af
Af Stine Østergaaard

“Jeg ville gerne forbi mit eget misforståede hensyn til ældre mennesker. Man kan jo være helt bange for, at de går i stykker,” siger koreograf Nønne Mai Svalholm.
Berøringsangsten har hun nu ikke længere, og med forestillingen Ultima er hun da også nået til anden del af en trilogi om aldring. De ældre dansere er alle amatører, og de nyder at være med til at skabe noget, selvom alderen er begyndt at trykke lidt.
LÆS OGSÅ: Pernille overvandt kræft: Nu danser hun sin historie
“Vi er ældre, men vi er jo ikke på vej i kisten,” siger Hans Jørgen Pedersen på 68 år.
“Når de unge ser forestillingerne, synes de, at de ældre mennesker på scenen er helt vildt eksotiske. Det synes jeg også selv, da jeg startede. Måske fordi vi i vores samfund ikke omgås så meget med den ældre generation,” siger Nønne Mai Svanholm.

Alder giver autenticitet

Det var netop en af grundene til, at hun for et par år tilbage fik ideen om at lave en danseforestilling med ældre mennesker i stedet for de professionelle unge, hun plejer at lave koreografier til.
“Hver gang jeg lavede en forestilling med professionelle, havde jeg sådan en tom fornemmelse. Selvom de var super dygtige, så savnede jeg et mere rigt materiale. De ældre mennesker er så fulde af liv, og det var den form for autenticitet, jeg manglede i min kunst.”
På scenen er solodanseren Sisse Lunøe og de 40 ældre dansere. Den ældste er 81 år gammel. Det sætter sine naturlige begrænsninger for, hvad der kan lade sig gøre, når kroppene ikke er lige så spændstige og muskuløse længere. Men det er netop noget af det, der gør forestillingen spændende og nærværende, mener Nønne Mai Svalholm.
“Det giver kvalitet, at det er svært for dem. At se deres begrænsninger viser menneskelighed.”
LÆS OGSÅ: De danser filmen 'Elsker dig for evigt'
Hun har endda måtte gøre nogle af scenerne sværere at fuldføre, fordi de ældre simpelthen blev for gode til det. Deres kondition og koordineringsevne forbedrede sig meget i løbet af prøverne, så at de mistede den vigtige autenticitet.

Hårdt at være i gang

Danserne øver hver dag fra klokken 13-18.30, og det er faktisk hårdt at gå tilbage til det, der minder om et fuldtidsjob. For de fleste af dem har vænnet sig til pensionistlivet, hvor der er tid til idræt, bridge, håndarbejde og andre fritidsinteresser, der nu må vige til side for danseteateret.
“Det er mange år siden, nogen har bedt mig komme til tiden,” fortæller Mille Kjær, som er 74 år.
“Jeg skal lige vænne mig til at holde kæft og lade Nønne bestemme,” stemmer Hans Jørgen Pedersen i med et smil på læben.
Det er krævende at øve danseforestilling en helt dag, hvor man både skal være nærværende og bruge kroppen meget.
“For det første er kroppen træt. Men jeg havde ikke forventet, at det mentalt ville være så hårdt. Man er helt sandblæst! Hvis Nønne beder mig løfte albuen, så kan jeg blive helt: 'Jeg ved dæleme ikke, hvor min albue er',” siger Mille Kjær.
LÆS OGSÅ: Fotoserie: Frækt sprog og kendte popsange i gymnasiemusical
Men de er glade for at være i gang.
“Vi skal ind og vise, at vi pensionister også kan noget. Vi er stadig i live. Selvom det er vores tur næste gang, nytter det jo ikke noget at bruge tiden på at forberede sig på graven,” fortæller Hans Jørgen, der mistede sin bror i sommers og selv er fast besluttet for at få det bedste ud af livet, uanset hvor mange år der er tilbage af det.

Fakta

  • Danseforestillingen Ultima spiller på Bora-Bora 12.-19. december
  • Det er anden del af en trilogi, der handler om at ældes. Første del hed 'Circuit – en refleksion over aldring' og var også på turné i København og Ringkøbing
  • De 40 amatørdansere er alle over 60 år gamle – den ældste er 81 år
  • Se billeder fra øvelokalet i galleriet ovenfor
  • Billetter kan købes her

Publiceret 11 December 2017 16:00

SENESTE TV