Den populære garagepop-sangerinde Soleima giver sin første egenkoncert i hjembyen Aarhus på Atlas 14. december. Foto: Dennis Morton

Den populære garagepop-sangerinde Soleima giver sin første egenkoncert i hjembyen Aarhus på Atlas 14. december. Foto: Dennis Morton

Soleima:

Lillepigen med stor succes

Soleima er ikke blot et hyppigt brugt kaldenavn på en lille, ulydig pige. Det er også navnet på en dansk fremadstormende sangerinde. 14. december giver hun sin første koncert i hjembyen, Aarhus

Af
Koncertaktuel Af Mai-Britt Jeppesen

AARHUS “Det var som regel, når jeg som barn skulle til at gøre noget, jeg ikke måtte. Så kaldte min far mig ’Soleima’. Min far er fra Nordjylland, men jeg er nu ikke sikker på, det er en specielt jysk ting. I hvert fald har jeg mødt en del, der er blevet kaldt Soleima i deres barndom. Det var derfor, jeg valgte det som kunstnernavn. Fordi jeg tror, mange ligesom har et personligt forhold til navnet og kan relatere til det,” fortæller Soleima. Den danske garagepop-sangerinde er med på en telefonlinje fra London en regnvåd formiddag sidst i november. Soleimas borgerlige navn er Sarah Mariegaard. Hun er født i København og opvokset i Skejby ved Aarhus. “Musikken har jeg haft med mig fra barnsben. Min mor spiller guitar og klaver og har altid spillet meget med mig. Det er nok primært fra hende, jeg har fået min musikalitet.” I sine tidlige teenageår kom Soleima i den aarhusianske musikklub Kucheza, og som 14-årig stod hun bag tangenterne i hiphop bandet Flødeklinikken. “Det med at synge begyndte egentlig lidt ved et tilfælde. Da vi på et tidspunkt manglede nogen til at synge med på omkvædene i Flødeklinikken, pegede drengene på mig; sådan lidt ’du er pige, du kan synge omkvæd’-agtigt. Så det gjorde jeg.” Hun ler.

Personlige beretninger

Det er numre som ’My Boi’, ’Breathe’ og ’Papers’, der for alvor har forplantet Soleima i danskernes musikalske bevidsthed. Engelsksprogede numre skrevet af sangerinden selv. “I efterskoletiden begyndte jeg at skrive sange. På dansk. Det var noget helt andet end den musik, jeg laver i dag. Jeg har skrevet lidt her og der, men det er først i løbet af det sidste års tid, jeg er kommet rigtigt i gang med at skrive. Og nu skriver jeg så kun på engelsk...” Den 28-årige sangerinde med det lysblonde hår, de store øjne og det charmerende mellemrum mellem fortænderne tøver nogle sekunder. “Nogle gange føles det bare nemmere at udtrykke sig på engelsk, alting bliver så banalt på dansk. Det er som om, man ligesom kan sige lidt mere på engelsk... Det føles meget ærligt, nærmest nøgent, at skrive på ens modersmål, synes jeg. Men jeg beundrer dem, der gør det, og kunne faktisk godt tænke mig at øve mig i det,” siger hun så og bryder mobilhøjtalerens larmende stilhed. Hver af de syv numre på Soleimas debut-minialbum ’No. 14’, som blev udgivet i april i år, er personlige beretninger. Om at håbe og elske. Og om at flygte. “Når jeg skriver sange, er jeg meget inspireret af mit eget liv og af, hvad der sker omkring mig af stort og småt. Det kan være min frustration over nogle af de forfærdelige ting, der sker globalt. Men det kan også være mere ’steneren’ ting, som min undren over hvorfor vi er her, eller over hvor vidt vi overhovedet fortjener at være her.” Numrene, der bæres af Soleimas lyse, fine vokal og de funky, elektroniske popbeats, er blevet taget godt imod herhjemme. Soleima er blevet spillet som Ugens Uundgåelige på P3, hun var blandt de nominerede til prisen som Årets Nye Danske Navn ved Danish Music Awards 2017, og i september modtog hun P3s Talentpris 2017.

Den vigtige anerkendelse

“Uanset hvad, ville jeg lave det, jeg laver, fordi det gør mig glad. Men rigtig mange af os, der er i det her fag, sidder rundt omkring i små huler uden vinduer og laver vores musik. Så det at modtage en pris som P3s Talentpris betyder vanvittigt meget. Det er jo udtryk for, at nogen rent faktisk lytter til det, man laver og sætter pris på det,” siger Soleima. Det er ikke nødvendigt at sidde overfor hende for at fornemme hendes oprigtighed. Hendes stemmeføring alene siger det hele. Fra tiden som keys og backing vocal i Flødeklinikken til nu, har Soleima foretaget noget, der minder om et identitetsskifte rent professionelt. I dag kan hun kalde sig selv for professionel musiker og sangskriver med kontrakt på det verdenskendte pladeselskab Warner Music. “Det var en fed tid med Flødeklinikken. Vi var ligesom den her lille hær, der parerede sammen, når der faldt slag. Og når der skulle træffes nogle valg, gjorde vi det sammen. Derfor kan det også godt føles lidt ensomt at stå alene med de større beslutninger i dag. Selv om det samtidig er ret skønt selv at kunne bestemme 100 procent, hvad man vil skrive, hvordan det skal lyde osv. Men i den her branche er man meget succesorienteret; man bliver konstant vurderet. Og når man bare er sig selv, kan man nemt komme til at tage ting for nært. Man er mere sårbar.”

Ude godt, hjemme bedst

Det er igennem det sidste halve år, Soleima for alvor er blevet et navn. Ikke et navn på en lille, ulydig pige, men på en fremadstormende dansk sangerinde med talent og internationalt potentiale. Interessen omkring Soleimas musik har været enorm. Både herhjemme og i udlandet. Men det får hende ikke til at miste jordforbindelsen. “Det er selvfølgelig vanvittigt dejligt at mærke den opbakning, der er til min musik og til mig som sangerinde. Men det vigtigste for mig er, at jeg kan blive ved at lave det, jeg gør nu, på en sund og god måde. Så folk føler noget, når de hører min musik og forholder sig til den.” Udlandet trækker med dets mange muligheder, indrømmer Soleima, men det er ikke lige nu. “Som det er nu, passer det mig rigtig godt at bo i København. Tæt på henholdsvis London, hvor jeg har mit label og Stockholm, hvor jeg har mit management,” siger hun. Aarhus, barndomsbyen hvor musikken for år tilbage fik sit tag i hende, har dog stadig en særlig plads i sangerindens hjerte. “Aarhus er klart min by. Det er der, jeg er vokset op. Derfor bliver det da også noget særligt at give koncert på Atlas 14. december. Jeg har spillet til showcases og festivaler i og omkring Aarhus, men det er første gang, jeg skal spille en af mine egne koncerter i min hjemby. Og jeg glæder mig. Jeg føler, tidspunktet er rigtigt nu, hvor der er den helt rigtige opmærksomhed omkring mit musikalske projekt.” En opmærksomhed, der kun lige er begyndt og efter alt at dømme er kommet for at blive. Heldigvis. For Soleima har masser på hjerte, der kan og garanteret vil tiltrække sig opmærksomhed. “Jeg arbejder på en ny ep, som gerne skal være færdig til foråret. Og så udgiver jeg en single i januar. Mine nye numre bliver ligesom en naturlig forlængelse af det, jeg hidtil har udgivet, men med plads til fornyelse. Det er mit mål i hvert fald,” erklærer sangerinden. Hun smiler gennem telefonen.

Publiceret 06 December 2017 00:00

annonce

Tandklinikken Hasle Torv: En god oplevelse at være til tandlæge

”Der er en utrolig rar atmosfære på klinikken med plads til humor blandt personalet. Allerede når man træder ind ad døren, kan man mærke, at det er rart at komme her.”

annonce

BOLIG - DESIGN - INTERIØR - GOURMET - MOTOR - MODE - AKTIVITETER

Den 31. maj til den 2. juni slår vi slotsportene op til en storslået livsstilsmesse, i de mest idyliske omgivelser på Rosenholm Slot.

annonce

iDriveRep reparerer iPhone og iPad ude hos kunden: ”Det er simpelthen så nemt”

Hvem har ikke prøvet at iPhonen eller iPad’en går i stykker og man skal sætte tid af til at aflevere den i en butik for at få den repareret. Eller sende den med post. Nej vel, det er bare irriterende!

annonce

All-round bådmotor fra Mercury gør livet endnu nemmere

Hos Mercury Marine har de et mundheld: ”Det skal være sjovt at være på vandet – altid!”
SENESTE TV