Frivillige skaber byens nye kulturhus

I løbet af sit første år er Elværket i Åbyhøj blevet et af byens kulturelle kernepunkter. Koncerter, borgermøder, babytam-tam, foredrag og fællesspisning fylder det smukt restaurerede sted. Og der er plads til mere

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Siden Elværket i Åbyhøj åbnede for et år siden, har tusindvis af mennesker tilbragt massevis af timer der. Weekend efter weekend lægger den fredede bygning lokaler til private fødselsdage, bryllupper, dåb og begravelser.
Og på rigtig mange hverdage fyldes huset af folk over 60 år i træningstøj, rytmisk babyer, lokale fællesspisere og masser af musikere – nye og etablerede navne imellem hinanden.
“Der var lige fra åbningen en meget stor efterspørgsel på at leje stedet. Fra hele byen,” siger Thorkild Ibsen, der er formand for Elværkets bestyrelse.
“Og nu er interessen for at lave arrangementer næsten lige så stor. Vi har blandt andet i samarbejde med FOF en række foredrag. For nylig var det radio- og tv-værten Jørgen de Mylius, den mellemøstlige journalist Nagieb Khaja og fotograf Jan Grarup, der trak fulde huse,” uddyber Claus Rønlev, der er medlem af bestyrelsen.

Også et socialt sted

Det er Åbyhøjs mange frivillige kræfter, som i fællesskab har skabt det livlige sted. Området har en stærk social kapital og et landsby-agtigt sammenhold. Da byrådet for 11 år siden ville lukke Åby Bibliotek, havde det gjort regnskab uden Åby-borgerne, så biblioteket er der stadig. Med samme stædige vedholdenhed har en gruppe formået ikke bare at bevare Elværket og bygge det om til et kulturhus, men også at fylde det med liv.
“Vi holdt en række workshops undervejs for at finde ud af, hvad folk gerne ville bruge stedet til. Det væltede ind med folk, og vi fik dannet en håndfuld grupper, som hver især står for musik, kunst, storskærm, foredrag, det årlige julemarked og cafe-arrangementer, der blandt andet er fællesspisning,” siger Thorkild Ibsen.
Han pointerer, at cafeaftnerne, hvor man møder hinanden og når at tale og netværke, er en meget vigtig del af Elværket, som både er et socialt og kulturelt mødested. Cafearrangementerne har temaer som oplæsning, brætspil og fællessang.
“Elværket bliver det, som folk gør det til. Der er brug for bydelens beboere både ved de dækkede borde, bag gryderne – og på begge sider af cafedisken,” siger han.

Elværket har ikke leveret strøm siden 1965 og var meget forfaldent, da restaureringsarbejdet gik i gang. Foto: John Blæsbjerg

Elværket har ikke leveret strøm siden 1965 og var meget forfaldent, da restaureringsarbejdet gik i gang. Foto: John Blæsbjerg

Flere frivillige søges

Lige nu er der knap 1000 medlemmer af Elværket og 100 frivillige. Og der er plads til mange flere.
“Vi kan kun iværksætte det, frivillig-lokomotivet kan trække. Vi har brug for mange hænder og gode ideer. Jo flere jo bedre,” fastslår Claus Rønlev, der nogle måneder endnu passer et fuldtidsarbejde i Den Gamle By ved siden af tjansen på Elværket.
Thorkild Ibsen, der blandt andet har været kulturrådmand i Aarhus Kommune i 1980'erne, har i dag fri fra arbejdsmarkedet men næsten fuld tid på Elværket.
“Hvis vi havde fået 10 kroner i timen for vores arbejde med Elværket, var Thorkild milliardær og jeg var millionær,” smiler Claus Rønlev.
“Vi er kommet meget langt, men vi mangler for eksempel noget teater og flere ting for børn,” siger Thorkild Ibsen.
En af frivillige-grupperne beskæftiger sig med musik, og det kører rigtig godt. Der bor så mange musikere i Åbyhøj, at det er nemt at finde gode koncertnavne.
“Det halve symfoniorkester bor her. Bydelen er fuld af musikere, der har kontakter. Og har de først spillet her, kommer de gerne igen. Vi har Åbyhøjs fedeste anlæg,” siger Claus Rønlev.
Der er på Elværket både koncerter med store navne, der får høje honorarer, dem, der spiller på døren, og dem, der bare gerne vil have lov til at spille på en scene foran et publikum.
Elværket mangler i øvrigt også stadig penge til at få bygget en udvendig trappe til varelevering. Og så ønsker stedet sig et flygel. Det måtte låne sig frem til jazzkoncerten med 5XVuust og til verdensstjernen Marilyn Mazur, der spiller 23. november.

Ifølge formanden er huset det, brugerne gør det til. Han efterlyser flere frivillige. Foto: John Blæsbjerg

Ifølge formanden er huset det, brugerne gør det til. Han efterlyser flere frivillige. Foto: John Blæsbjerg

Kun fantasien og de frivilliges kræfter sætter grænser for arrangementerne på Elværket. Her er det vinsmagning. Foto: John Blæsbjerg

Kun fantasien og de frivilliges kræfter sætter grænser for arrangementerne på Elværket. Her er det vinsmagning. Foto: John Blæsbjerg

Publiceret 20 November 2017 21:30

SENESTE TV