Kronprinsesse åbner fest for børnelitteratur

H.K.H. Kronprinsesse Mary åbner Hay Børnelitteraturfestival med internationale og danske kendte forfattere, tegneworkshops, unge lokale fortællere og meget mere

Af
Af Stine Østergaard

 
Der bliver både noget for læsehestene og for dem med en lille forfatter i maven, når Hay Børnelitteraturfestival bliver skudt i gang torsdag 26. oktober.
Børnelitteraturfestivalen er den første af sin slags, og så særlig, at selveste H.K.H. Kronprinsessen ønskede at være med til at åbne ballet.
“Litteratur udvider unge menneskers kreative evner og tillader deres egen fantasi at flyve. Med festivalen her giver vi dem nogle uforglemmelige oplevelser, inspiration og ideer til, hvad der er muligt i livet,” siger Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

500 ord konkurrencen

En af de unge, som har ladet fantasien flyve hen over tastaturet er 16-årige Katharina Madsen fra Hjortshøj, som er en af de 20 nominerede i konkurrencen '500 ord'. Det er en konkurrence, hvor 4117 skolebørn på 8-16 år har kunne indsende en historie under temaet 'Rejse'.
“Jeg har skrevet tekster og bøger, siden jeg var 12 år gammel. Jeg fandt for alvor ud af, at jeg kunne lide at skrive, da jeg en dag i skolen afleverede en dansk stil på 25 sider, hvor de andre havde skrevet én. Jeg tænkte slet ikke over, at vi slet ikke skulle skrive så meget,” siger Katharina Madsen, der i denne omgang dog måtte begrænse sig til 500 ord.
“500 ord konkurrencen har virkelig været en succes,” siger Sif Rauff, som er programplanlægger.
“Det stramme format gør, at de har måtte glemme noget af det, de lærer i skolen om indledninger, afslutninger og så videre – og bare skrive.”
Katharina har bidraget til konkurrencen med sin historie 'Englen'.
“Jeg vidste godt, hvordan den skulle ende, men ikke hvordan historien skulle starte. Så jeg har arbejdet lidt omvendt med den,” fortæller Katharina Madsen.
Lørdag til Hay Børnelitteraturfestival bliver de to vindere af konkurrencen offentliggjort, og de får udgivet deres historier af Gyldendal. For Katharina er det en gylden mulighed for allerede at nå sin drøm om at få noget udgivet.

Mange anerkendte forfattere

Heldigvis bliver alle de nominerede hyldet, og der er også god mulighed for at lære noget af de mange anerkendte forfattere og fortællere til festivalen.
“Jeg har set i programmet, at der kommer rigtig mange spændende og dygtige forfattere. Jeg håber, jeg kan lære noget af dem,” siger Katharina Madsen.
Fra Danmark deltager blandt andre forfatter Janne Teller, Kim Fupz Aakeson, Josefine Ottesen og Wulffmorgenthaler. Fra udlandet kommer blandt andre Cressida Cowell, kendt for 'Sådan træner du din drage', og Chriss Ridell, forfatter og illustrator til bøgerne om Ottoline og Ada Goth. Chriss Ridell arbejder live på festivalen på den måde, at publikum kan aflevere et spørgsmål, som han vil tegne svaret på, og tegningen vil være lige til at tage med hjem bagefter.
Interaktion har været vigtigt for folkene bag festivalen, så det ikke blot bliver en række forfattere, der sidder på en scene og taler. Således har de arrangeret en række forskellige workshops med mulighed for at stille spørgsmål til forfattere, fortællere og tegnere.
Festivalen er kommet op at stå ved hjælp af et godt samarbejde med den engelske litteraturfestival Hay og Aarhus Kommune.
Skoler kan tilmelde sig programmet torsdag og fredag, og i weekenden er der åbent for, at børnefamilier og andre interesserede i børnelitteratur kan kigge forbi på Dokk1 fra klokken 10-15. Det kræver tilmelding at komme til de forskellige oplæg, men det kan klares på selve dagen, når man møder op.
 

Publiceret 26 October 2017 09:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV