Grønne planter booster dit indeklima

Planter er med til at give et godt indeklima, fordi de danner ilt – derudover renser mange planter luften for giftstoffer

Af
INDEKLIMA Tekst og foto af Stine Østergaard

Efterår betyder tid til indehygge med stearinlys, tændte radiatorer… og lukkede vinduer. Selv om det er hyggeligt, er det ikke godt for vores indeklima, at vi lukker os inde i vores huse og lejligheder, når det bliver koldt udenfor. Her er planter den nemmeste (og flotteste) genvej til et godt indeklima, når efterårs- og vinterkulden sætter ind. Planter danner både ilt, og nogle er endda særligt gode til at rense luften for giftstoffer. ”Det er allermest vigtigt at have gode, luftrensende stueplanter, når vi lukker vinduerne. Når vi ikke længere bare kan lufte ud i flere timer, mens vi er på arbejde eller skole,” fortæller Sacha Bechtle som er medejer af virksomheden Plukk, der blandt andet sælger luftrensende planter og har Plantecaféen på Institut for (X) ved Godsbanen i Aarhus.

Svigermor i soveværelset

Alle planter danner ilt ved fotosyntese. Men nogle danner mere ilt end andre og på forskellige tidspunkter.Selvom de færreste måske synes, det lyder super fedt at trække svigermor ind i soveværelset, så er det faktisk ikke en helt dum idé, hvis det altså er i planteform. ”Det er godt at tænke over, hvilke planter man har i hvilke rum. Stueplanten, man kalder ’Svigermors skarpe tunge’, er for eksempel en rigtig god plante at have stående i soveværelset, fordi den danner mest ilt om natten,” forklarer Sacha Bechtle. Af andre også populære planter, som både pynter og gavner i stuen og andre rum, er blandt andre Guldpalme, Gummifigen, Monstera og andre i filedendron-familien. Bregnefamilien fremhæver Sacha Brechtle som særlig god plante til at skabe et godt indeklima.

Renser luften for giftstoffer

Men planter kan andet end blot omdanne kuldioxid til ilt. Flere planter kan også rense luften for mikroskopiske giftstoffer og på den måde bidrage til et meget bedre indeklima. ”Der er jo stramme regler for giftstoffer i det daglige. Men alligevel får vi små doser fra alt muligt i vores hjem: Farveprinteren, neglelakfjerner, indkøbsposer, maling, støv i gamle boliger og alt muligt andet,” siger Sacha Bechtle. Og det er her, de luftrensende planter kommer ind i billedet. ”Planterne renser luften for de her giftstoffer. Faktisk bruger planterne dem, så de er glade for det,” siger Sacha Bechtle. der har opdaget, hvordan planterne optager giftstoffer i luften i hendes eget hjem: ”I det bofællesskab, jeg bor i, er der en rygestue, hvor man må ryge om vinteren. Det er faktisk det rum, hvor planterne har det allebedst. Det er lidt sjovt.”

Nemme at passe

Mange føler ikke, at de har grønne fingre, men ifølge Sascha Bechtle er det slet ikke svært at have et hjem fyldt med sunde, grønne, luftrensende planter. ”Der er kun to ting, man skal tænke på: Sol- og vandingsmængde. Bare man rammer nogenlunde dens behov, så skal det nok gå. Stiller du en bregne, som er en skyggeplante, et sted med fuld sol hele dagen, så dør den. Det er klart. Men ellers er det altså ikke særlig svært at passe planter,” siger Sacha Bechtle. Hvis man er i tvivl, anbefaler hun, at man spørger blomsterhandleren, når man køber planten. Man kan også google planten, for der er efterhånden mange, som ved noget om de forskellige. ”De fleste planter er faktisk rigtig gode til at skabe et godt indeklima. Ellers har Nasa lavet en liste over gode luftrensende planter, og man kan læse om det flere steder,” siger Sacha Bechtle. Hun tror også på, at planter ikke kun gør os godt fysisk, men også psykisk. ”Jeg tror på, at det også er sundt for vores psyke at have mangle planter i hjemmet. Flere studier er begyndt at undersøge, hvordan det afhjælper depressioner og adhd. Vi bevæger jo os i meget mindre grønne omgivelser, end vi gjorde engang. Nu befinder mange sig i storbyer af beton og ser ikke grønt hver dag.”

Publiceret 21 October 2017 01:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV