Udviklingshæmmede spiller Gasolin i ny musical

På Kunstnerhuset Karavana har skuespillerne nedsatte funktionsevner – men gåpåmodet og kreativiteten er helt i top!

Af
Af Stine Østergaard

“Er det mandag i dag, Hanne?” spørger dramapædagogen Mette Kirstine Demuth en af skuespillerne, som hænger lidt med hovedet.
“Ja,” svarer Hanne, mens hun ranker ryggen lidt. “Men jeg skal nok gøre det!”
Smilet vokser nu hurtigt frem på Hannes ansigt i takt med, at prøverne skrider frem, og snart er smerten i fødderne også væk. Det er det, det kan, sådan noget med musik, kunst og drama. Få en til at glemme tid og sted.
LÆS OGSÅ: 15-årig pige forfulgt af klovn
“Når vi øver, opstår der en helt særlig, ren magi og poesi. Jeg glemmer somme tider, at de har nedsat funktionsevne,” siger Mette Kirstine Demuth.
Århus Onsdag møder den hårdtarbejdende skuespillertrup lige op til premieren på deres Gasolin musical, der spiller frem til 7. oktober.

Det kommer indefra

Det er hårdt arbejde at være med i en skuespillertrup. For som Mette Kirstine siger, er det vigtigt, at skuespillerne bliver taget alvorligt, selvom de har nedsatte funktionsevner. Det betyder også, at der bliver stillet krav, og man skal møde op til tiden hver dag.
LÆS OGSÅ: Ros fra Gellerup: Hele salen klappede af politiet for indsats mod bander
Alligevel fornemmer man ingen sure miner, når man besøger den spraglede skuespillertrup på en travl øvedag.
“Det her er det bedste sted, jeg har været i verden!” lyder det uopfordret fra Lene, som glæder sig til at øve hver eneste dag.
Det er tydeligt at se, hvordan alle skuespillerne tager deres rolle alvorligt. Det er fordi, det kommer fra skuespillerne selv, forklarer Mette Kirstine Demuth.
“Når noget ikke rigtig fungerer, må jeg tit tænke over, om det er fordi, det er min egen idé, jeg har presset ned over dem. Når de selv kommer med forslag, fungerer det meget bedre.”
Mette Kirstine Demuth håber, at man kan mærke helt ned på bagerste række, hvordan det kunstneriske kommer indefra og når langt ud over scenekanten.

Fuld tryk på Gasolin-numre

Det er også fra kunstnerne selv, at ideen til Gasolinmusicalen er opstået.
“Vi har danset meget fri dans til de numre,” siger Torben, der sidder med armen i slynge.
Det forhindrer ham dog ikke i at være med i stykket, og foden vipper i takt med hvert eneste nummer, der bliver spillet under øvningen.
Skuespillertruppen i Kunstnerhuset Karavana har forberedt sig et helt år til at opføre en musical med Gasolinnumre arrangeret af Kåre Bjerkø.
“Der er bare noget ved Kim Larsen, som omfavner rigtig mange. Til Sølyst festivalen (verdens største musikfestival for udviklingshæmmede) er det en af de koncerter, hvor der er allermest gang i den,” siger Mette Kirstine Demuth.
Alle numrene i stykket er valgt ud fra skuespillernes ønsker, og selvom de har hørt dem til hudløshed, hører de dem stadigvæk uden for øvelokalet.

Masser af energi og humør

“Mange andre ville nok have givet op,” siger skuespilleren Nicolaj, der synes, de har arbejdet meget længe med stykket.
Men der er ingen tvivl om, at alle i truppen vil det her rigtig meget. Det er det hårde arbejde værd.
“I siger altid 'Jaaa!', når vi skal til at i gang,” siger Mette Kirstine Demuth og kigger stolt ud over skuespillertruppen.
“Nej, ikke altid” lyder det fra Nicolaj.
De andre vender sig mistroisk mod ham, for det virker ikke som noget, de kan nikke genkendende til.
“Nogle gange siger vi også 'yes!'” fortsætter han med et skævt smil, og så griner de andre. For det er aldrig med nej-hatten på, og det er noget, som har imponeret Mette Kirstine Demuth, som også har rollen som instruktør på stykket.
“Jeg er virkelig imponeret over deres arbejdsmoral. De knokler for, at det skal blive godt.”

Malertape binder sammen

Det er dog ikke alt, der går glat, når man arbejder med en skuespillertrup med nedsatte funktionsevner. Første nummer på øvedagen må tages om et par gange.
“Stop, stop. Om igen. Vi har glemt paraplyen!” Mette Kirstine Demuth afbryder en af sangene. Men de står ved, hvem de er. Derfor er scenografien og kostumerne også helt enkle. Malertape er et gennemgående tema, som er enkelt og symboliserer blandt andet de forskellige veje i livet, der findes.
“Den enkle scenografi er også med til at vise vores filosofi: Hvor andre ser begrænsninger, ser vi muligheder,” siger Mette Kirstine Demuth.
Musicalen havde premiere i søndags, men du kan stadig nå forestillingen 4. eller 7. oktober i Kunstnerhuset KARAVANA's sal på Graham Bells Vej 1a i Aarhus N.

Publiceret 03 October 2017 15:45

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV