Svend Brinkmann udgiver ny bog:

Jeg skriver til mig selv

Den populære forfatter er blevet bedre til at sige nej, stå fast og sige fra, efter han har skrevet tre bøger om det tema. Han håber, at læserne får lige så meget ud af dem

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

“Det har hjulpet mig at skrive Gå Glip, Ståsteder og Stå Fast,” siger Svend Brinkmann, der er aktuel med Gå Glip.
At dømme ud fra de mange læserreaktioner, avisindlæg og Svend Brinkmanns foredrag for fulde huse, er der mange andre end ham selv, der har fået noget ud af bøgerne.
“Jeg får mange mails fra folk, der synes, at bøgerne har hjulpet dem. For eksempel skrev en mor, at hendes psykisk syge søn kunne få hold på sig selv ved at læse Stå Fast. Det var meget rørende, siger professoren, der også skriver tommetykke, faglige bøger om filosofi og psykologi.
Gå Glip derimod er skrevet til det brede publikum og kan fordøjes på en togtur mellem Aarhus og København.
“Det er en god udfordring at skrive enkelt og helt komprimeret. Og det er dejligt at nå bredt ud. Jeg kobler det filosofiske med hverdagslivet, men prøver at undgå at blive for moralsk. Der er ikke én måde, der er den rigtige,” siger Svend Brinkmann.

Vi må gøre noget

Som noget nyt begynder bogen Gå Glip ret dramatisk med et politisk og globalt perspektiv på vores livsførelse. Det har Svend Brinkmann ikke før skrevet om.
“Menneskets historie handler om udvikling, fremskridt og mere af det hele. Vi har så mange muligheder, men nu bliver vi nødt til at begrænse os,” mener forfatteren, der synes, at han var nødt til at have det politiske med.
Hele demokratier hviler ifølge Svend Brinkmann på, at vi skal passe på naturen og verden. Det kræver bevidste valg og begrænsninger.
“Forskerne siger, at vi har en krise, fordi den galoperende ulighed i verden ødelægger sammenhængskraften. Noget må vi gøre,” opfordrer han.
Det er så op til den enkelte, om man vil køre elbil eller forsage oksekød for at skåne hele verdens miljø. Men vi skal også søge kollektive løsninger på problemerne. Det vigtige er, at vi skal være parate til at gå glip af nogle af livets mange muligheder - selv om vi har råd til dem.
Verdens ressourcer er voldsomt ulige fordelt, og det holder ikke.
“Jeg synes ikke, at lighed er godt i sig selv. Men mange studier viser, at ulighed ødelægger samfundet. Selv de allerrigeste har det dårligere i det ulige samfund. Blandt andet fordi de er bange for at blive bestjålet og røvet,” forklarer Svend Brinkmann.
“Intet tyder på, at ulighed giver mere dynamik. Tvært imod - jo mere lighed, jo mere innovative bliver vi,” uddyber han.
Professoren forsøger ikke her at liste et socialistisk budskab ud. Han bygger sine udtalelser på viden.
“Jeg fortæller ikke folk, hvad de skal stemme, det må de selv om. Det her er ikke partipolitik. Det bliver opfattet vidt forskelligt alt efter øjnene, der læser,” forklarer professoren, der er blevet kaldt alt fra revolutionær til urborgerlig, fordi han vender tilbage til de gamle dyder.
For eksempel har Information i en leder udråbt de radikale til at lyde som et ekko af Svend Brinkmann.

På cykel fra Randers

Den høje slanke mand har valgt sin cykel som transportmiddel, da han skal møde Århus Onsdag på Trøjborg - 34 kilometer fra hjemmet i Randers.
“Det er næsten lige så hurtigt som bilen, når der er trafik. Og så er det sundere. Og bedre for miljøet, jeg har nemlig ikke fået anskaffet mig en elbil - endnu,” smiler han, der ifølge ham selv er fra en gennemsnitlig middelklassefamilie, som valgte at servere to frikadeller per mand til middag. Ikke på grund af økonomi, men fordi det måtte være passende. Forbruget var afstemt.
“I dag er samfundet fuldt af slogans som Carpe Diem, gør det nu og just do it. De unge skal hele tiden finde ud af, hvad de har lyst til. Det gør livet formløst. Det bliver svært at finde linjen i sin tilværelse,” mener manden, der studerer både den gamle filosofi og den kloge psykologi..
“Hvad skal vi vælge til og fra, når alt er muligt?” spørger han.
“Man kan ikke bare gøre det, man har lyst til. Det har ikke en værdi i sig selv. Det har det først, hvis man har lyst til noget væsentligt,” forklarer Svend Brinkmann.

En bog om at dø

Forfatteren har ikke nogen planer om at skrive flere bøger om at stå fast og begrænse sig. Han anser sin trilogi om det for at være afsluttet. Men det bliver ikke det sidste, vi hører til ham, lover han. Svend Brinkmann har nemlig en ide om at skrive en bog om følelser. Han er blandt andet inspireret af et forskningsprojekt om sorg, som han har været med til i fire-fem år.
Sidenhen kommer der sikkert en bog om kunsten at dø.
“Men det er for mærkeligt at skrive den nu. Jeg tror, jeg venter 20 år,” siger den 41-årige mand.
“Der findes mange bøger om sorg, men ikke om at dø, selv om det skal vi jo alle. I middelalderen havde man en bog om det. Hvorfor ikke have en i vores tid?”

Ekstrem moderat

Lige nu handler det dog ikke om hverken sorg eller død men om Svend Brinkmanns nyeste udgivelse Gå Glip.
Den slutter meget pædagogisk med at samle bogens pointer op uden at være formanende eller bedrevidende.
“Jeg synes, at Gå Glip er ekstrem moderat. Sådan er jeg jo selv,” smiler Svend Brinkmann, der på sin sædvanligt finurlige og humoristiske måde slutter bogen med denne betragtning:
“Jeg håber, at bogens tanker kan inspirere andre til en konstruktiv drøftelse af det at gå glip af noget (mere) og til en generel respekt for moderation. Jeg håber, at bogen kan ses som en modsætning til ekstremisme i enhver henseende. Man kunne dog kalde den ekstremt moderat, hvis man er glad for paradokser.”

Publiceret 21 September 2017 14:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV