Kærlighedsdrama i teatret:

Hvor meget kan kærlighed klare?

Der er dømt stor kærlighed, svigt, enormt temperament og fortvivlelse i Ingmar Bergmans “Den Gode Vilje”

Af
Af Stine Østergaard

”Jeg tror, at publikum kommer til at føle hele pakken. Teksten er så genial, og man kommer hele følelsesregisteret igennem,” siger Mathias Flint.
Han spiller hovedrollen Henrik Bergman i teaterstykket ”Den Gode Vilje” af Ingmar Bergman.
Aarhus Teater springer 100 år tilbage i tiden, når de spiller stykket ”Den Gode Vilje”. Stykket er baseret på Ingmar Bergmans romanbiografi, som handler om hans forældres forelskelse og prøvelser i ægteskabet.

Hovedrolle giver af sig selv

De to bærende roller spilles af Anne Plauborg og Mathias Flint. Begge to unge kræfter, som sparker liv i forestillingen.
”Det er skønt at arbejde med så dygtige, unge skuespillere! Som instruktør er det fedest at arbejde som her med både de garvede og nyuddannede,” siger instruktør Emmet Feigenberg.
Det er Matias Flints første store hovedrolle på Aarhus Teater. Han synes, det er en kæmpe gave at få lov at arbejde med roller med meget kød på. Især de dybe og brede personer, som har komplekse følelser.
”Der er nok ikke mange, som forstår Henrik Bergman. Men jeg kan godt genkende nogle sider af ham. Det der med at han tvivler på sig selv, og den lyst, han har til at gøre en forskel. Og så tror jeg rigtig meget på deres passion og kærlighed,” siger Mathias Flint.
Faktisk synes Mathias Flint, at han hver gang, han går ind i en rolle, kan finde et eller andet, som han kan genkende i sig selv. Derfor tager han altid et stykke af sig selv med på scenen.
Ifølge instruktør Emmet Feigenberg er det netop også dét, der er med til at gøre Matias Flint og de andre i teaterstykket til fantastiske skuespillere.
”En god skuespiller kan udtrykke noget med sin stemme, krop og mimik. En rigtig god skuespiller sætter noget af sin egen personlighed på spil, så det virker ærligt og ikke bare er en dygtig efterligning.”
Men det kræver meget energi at arbejde så intenst med en karakters personlighed.
”Jeg går tidligt i seng for tiden!” siger Mathias Flint og griner. Han fortsætter mere alvorligt:
”Man er enormt eksponeret i ”Den Gode Vilje”. På scenen er der kun én sofa og to stole. Her er der kun teksten at støtte sig op ad. Tit er man vant til krykker i form af en stor scenografi, man kan gemme sig lidt i.”

Ægteskabet er fra begyndelsen fuld af konflikter. Foto: Natascha Thiara Rydvald

Ægteskabet er fra begyndelsen fuld af konflikter. Foto: Natascha Thiara Rydvald

Den gode vilje

Hovedrollerne Anna og Henrik Bergman går igennem mange lidelser, men der er ingen skurk i fortællingen. Selvom de kommer til at såre hinanden, gør de alt ud fra deres gode vilje. Det er et tidløst kærlighedsdrama, som rammer bredt. De to hovedpersoner er vilde med hinanden og vil hinanden det bedste, men har forskellige drømme og personligheder. Anna er ubekymret og glad, og Henrik tynger hende med sine mange bekymringer og pessimistiske sind.
Det sætter deres kærlighed på prøve.
”Hvor meget kan kærligheden egentlig bære? Kommer vi til at tro for meget på kærligheden og skal den i virkeligheden kunne klare alt?” spørger instruktør Emmet Feigenberg og lader det være op til publikum selv at finde svaret.
”Når man går herfra, håber jeg, man er lidt i tvivl om, hvad man skal synes. Det handler jo hverken kun om lykkelig eller ulykkelig kærlighed,” siger Mathias Flint.
Man skal se stykket ”Den Gode Vilje” for de stærke karakterer, det uudtømmelige emne kærlighed og ikke mindst den gode fortæller
“Den Gode Vilje” spiller på Scala til og med 21. oktober.

“Den Gode Vilje” er også kendt fra Bille Augusts filmatisering fra 1992. Foto: SØ

“Den Gode Vilje” er også kendt fra Bille Augusts filmatisering fra 1992. Foto: SØ

Den fattige teolog Henrik falder for den forkælede overklassepige Anna. Foto:SØ

Den fattige teolog Henrik falder for den forkælede overklassepige Anna. Foto:SØ

Selvom forholdet møder modstand fra Annas familie, bliver Henrik og Anna gift og flytter til Nordsverige, hvor Henrik bliver præst. Foto: Natascha Thiara Rydvald

Selvom forholdet møder modstand fra Annas familie, bliver Henrik og Anna gift og flytter til Nordsverige, hvor Henrik bliver præst. Foto: Natascha Thiara Rydvald

Publiceret 20 September 2017 10:00

SENESTE TV