Foto: Jonas Wrede Hansen

Foto: Jonas Wrede Hansen

Olivia Joof Lewerissa:

"Jeg kæmpede faktisk rigtig meget imod at blive skuespiller"

Der gik lang tid, før Olivia Joof Lewerissa fandt ud af, at skuespillet er den rette vej for hende. Nu er hun hovedrolleaktuel i stykket #amlet på Aarhus Teater

Af
Af Jonas Wrede Hansen

Det store smil og et medfølgende, herligt grin kommer igen og igen.
“Det er så skønt at være her. Jeg nyder det så meget.”
Skuespillereleven Olivia Joof Lewerissa ser spændt og tydeligvis glad ud, da hun i en pause i Aarhus Teaters kantine har tid til en snak om sin første tid på teatret.
I aften står hun på den lille scene Studio i den aktuelle forestilling #amlet. Det gør hun også i morgen og i resten af månedens aftener. Hun har nemlig rollen som Felia i Aarhus Teaters omsmeltning af Shakespeares Hamlet, der er den spirende skuespillers første teater-hovedrolle nogensinde. Men egentligt var det slet ikke meningen, at Olivia Joof Lewerissa ville have noget med teaterverdenen at gøre.
“Jeg kæmpede faktisk rigtig meget imod at blive skuespiller. I mange år ville jeg slet ikke være det. Begge mine forældre er skuespillere. Min far har altid haft den mening, at jeg også skulle være det. Han var sådan helt utålmodig, fordi jeg først søgte ind på kunstakademiet og så på designskolen, og for en stund troede jeg også, at jeg skulle lave musik,” lyder det ærligt fra Olivia, inden hun med endnu en udgave af sit herlige grin fortsætter:
“Jeg havde altid den holdning; 'jeg skal i hvert fald ikke være skuespiller, når nu begge mine forældre er det'. Men det er jeg altså så endt med.”

Fundet den rette hylde

Olivia Joof Lewerissa er 29 år. De seneste to år har hun boet i Aarhus, hvor hun er studerende på Den Danske Scenekunstskoles skuespillerlinje.
“Det er bare det rigtige. Jeg føler et eller andet sted, at jeg har forberedt mig på at blive skuespiller i alle de år, hvor troede, at jeg skulle tusinde andre ting. Måske ville jeg det egentligt gerne inde bagved det hele, men jeg har haft brug for at finde det i mig selv. Og jeg strittede nok lidt imod, fordi der altid lidt var en forventning om at 'træde i sine forældres fodspor'. Nu har jeg selv bestemt, at det er det, jeg vil,” konstaterer Olivia, der med sine to efternavne ikke kan skjule, at hun er datter af skuespillerne Hella Joof og Runi Lewerissa.
På Aarhus Teater er hun i praktik. Det foregår i rollen som Felia, der er #amlets nyfortolkning af Shakespeares tragedies Ofelia.
“Det er vildt spændende. Jeg har det som om, at der ikke er timer nok i døgnet. Det har været meget overvældende, og jeg bruger meget energi på bare at suge til mig,” fortsætter skuespillereleven, som Olivia selv kalder sig.

Tre år i Aarhus har fået Olivia Joof Lewerissa til at holde særdeles meget af byen. Selv fortæller hun, at det nok har været meget godt for en ærkekøbenhavner som hende at komme til Aarhus. “Jeg kan meget bedre lide at være her end i København. Her er så hyggeligt, og tempoet passer mig rigtig godt. Det er vidunderligt,” fortæller hun. Foto: Jonas Wrede Hansen

Tre år i Aarhus har fået Olivia Joof Lewerissa til at holde særdeles meget af byen. Selv fortæller hun, at det nok har været meget godt for en ærkekøbenhavner som hende at komme til Aarhus. “Jeg kan meget bedre lide at være her end i København. Her er så hyggeligt, og tempoet passer mig rigtig godt. Det er vidunderligt,” fortæller hun. Foto: Jonas Wrede Hansen

Lærer rigtig meget

I forestillingen spiller hun overfor den mere erfarne skuespiller Simon Mathew, der har rollen som Amlet.
”Jeg har lært så meget af Simon. Når man er studerende, så kender man ikke helt reglerne. Jeg gør mest bare det, der bliver sagt af instruktøren, hvor Simon er sindssygt god til bare at gå på opdagelse og forsøge sig med sine egne input til rollen. Det har virkelig været en god læring for mig. Jeg skal skeje mere ud,” lyder det igen smilende fra Olivia, som godt kan mærke, hvad hun skal være bedre til.
”Jeg skal arbejde med min egen perfektionisme. Man skal turde gøre noget andet, og så kan det godt være, at det slet ikke fungerer, men man skal gøre det alligevel. Også selvom folk, der ser det, får grineflip, for det er jo ikke farligt,” fortsætter hun.
I #amlet er der i den grad mulighed for at udfolde sig og sætte et personligt præg på, hvordan udfaldet bliver. Det er nemlig ikke et traditionelt teaterstykke, men mere en performance.
”I stykket er vi performere, der skal performe den vision, som instruktøren og scenografen har lavet. Det er meget anderledes, end hvad jeg har lavet på skolen,” fortæller Olivia.

I #amlet spiller Olivia Joof Lewerissa overfor Simon Mathew, der er kendt fra ’Vild med dans’, Dansk Melodi Grand Prix og tidligere roller på Aarhus Teater. Olivia fortæller selv, at hun har lært en del af samarbejdet. Foto: Emilia Therese

I #amlet spiller Olivia Joof Lewerissa overfor Simon Mathew, der er kendt fra ’Vild med dans’, Dansk Melodi Grand Prix og tidligere roller på Aarhus Teater. Olivia fortæller selv, at hun har lært en del af samarbejdet. Foto: Emilia Therese

Kan ikke forvente noget

Ifølge den spirende skuespiller, kan man som publikum også godt forvente en anderledes oplevelse ved det noget eksperimenterende stykke.
”Publikum skal ikke forvente noget, de har prøvet før. Jeg ved godt, at det nok kommer til at dele vandene og nogen nok vil finde stykket kontroversielt. Men hvis publikum er åbne, så får de en kærlighedsoplevelse. Der er masser af kærlighed i det. Og hvis man får spat, så er der også plads til det,” lyder det en smule hemmelighedsfulgt fra Olivia Joof Lewerissa, som i øjeblikket bare glæder sig til hver aften på scenen og i den grad har fået bekræftet over for sig selv, at hun er havnet det rigtige sted.
”Jeg er så glad for, at jeg er her. Jeg er skuespiller, og det er her, jeg passer ind.”

Olivia Joof Lewerissa behøver ikke længere at kigge efter sin hylde. Hun har fundet den og er godt i gang med sin skuespillerkarriere
Foto:Jonas Wrede Hansen

Olivia Joof Lewerissa behøver ikke længere at kigge efter sin hylde. Hun har fundet den og er godt i gang med sin skuespillerkarriere Foto:Jonas Wrede Hansen

Om #amlet

  • Spilles på Aarhus Teater frem til 27. september

  • Simon Mathew i rollen som Amlet, og Felia spilles af Olivia Joof Lewerissa

  • Skabt af Caspar Eric

  • Læs mere på aarhusteater.dk 

Publiceret 12 September 2017 10:00

annonce

Danskerne vil have familiebåde med kahytsplads

En nylig brugerundersøgelse, gennemført af marineimportøren Jørgensen & Dahl, slår fast at danskerne er klar til at tage familien med på sejltur.

annonce

Benzin eller batteri? Stærke motorsave til stærke priser!

Er du en af de mange, der gennem december og januar måned har sanket brænde i skoven, og nu skal hjem og skære stykkerne op? Så er det nok værd at kigge med her! Det er nemlig vigtigt at vælge den rette motorsav til det rette arbejde.

annonce

Vidunderlige Rhodos

Den græske ferieø Rhodos tiltrækker hvert af massevis af turister, og det er der mange gode grunde til. Vi har samlet flere af dem her, for Rhodos er ganske enkelt helt igennem vidunderlig til din næste ferie.

annonce

Så billigt er det at flyve ud i verden

Mens priserne stiger i det meste af samfundet, så falder priserne på flybilletter, og det koster efterhånden ikke så meget at rejse ud i verden. Vil du til Dubai, Bangkok, Sydney, Beijing eller måske til Rom eller Berlin – så kan flybilletterne være billigere, end du tror.
SENESTE TV