“Jeg er for ung til ikke at have forældre”

48-årige Mette Bisgaard har mistet begge sine forældre til kræft

Af
Af Jeppe Rafn

Hver tredje dansker får kræft, så en meget stor andel af os får på et eller flere tidspunkter sygdommen tæt inde på livet som kræftramt eller pårørende.
48-årige Mette Bisgaard fra Brabrand har en bror, der i en ung alder var ramt af kræft, og begge hendes forældre er døde af kræft.
“Jeg synes, jeg er for ung til ikke at have forældre,” siger Mette.
Hendes mor døde af knoglekræft for 11 år siden i 2006.
“Hun blev indlagt omkring juletid og fik konstateret knoglekræft i februar. Der var det spredt over det hele, og hun døde den 13. marts,” fortæller Mette.
Morens sygdom og død i foråret 2006 faldt sammen med forberedelserne til Mette og hendes mand Lars' bryllup. De skulle giftes i maj.
“Det var lidt hårdt.”

Den gamle skole

Ligesom det var tilfældet med Mettes mor, gik det forholdsvist stærkt, da hendes far fik konstateret kræft og døde af sygdommen for to år siden. Sygdommen blev konstateret i december 2014, og han nåede lige at være med til Lars og Mettes datters konfirmation den 3. maj 2015, før det for alvor gik stærkt nedad bakke for Mettes far.
Dagen efter barnebarnets konfirmation fik de at vide, at han var uhelbredeligt syg, og en måned senere var han død. Mettes far døde 3. juni 2015.
“Han var lidt af den gamle skole, hvor man ignorerer sygdom og ikke kommer til læge. Det største problem med kræft er, at du kan gå længe med sygdommen, inden du bliver rigtig syg. Det er først, når det går helt galt, at det gør ondt, så det gælder for os allesammen om at komme til læge i tide,” siger Mette Bisgaard.

Mette Bisgaard og hendes mand Lars Lunau er med til at arrangere den første udgave af Stafet For Livet Brabrand. Foto: Jeppe Rafn

Mette Bisgaard og hendes mand Lars Lunau er med til at arrangere den første udgave af Stafet For Livet Brabrand. Foto: Jeppe Rafn

Bror fik testikelkræft

Hun fik sygdommen helt tæt ind på livet allerede, da hun var en ung kvinde i 18-års alderen. Dengang fik Mettes tre år ældre storebror konstateret testikelkræft. Det fik hende til at melde sig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling, der finder sted hvert år den første søndag i april.
“Jeg tænkte, at det jeg kunne bidrage med, var at sætte fokus på sygdommen og indsamle penge,” husker Mette, som lige siden brorens kræftsygdom for 30 år siden har være ude at samle penge ind til den årlige landsindsamling.
Allerede dengang for 30 år siden var der en god statistik for behandlingen af testikelkræft, som relativt få dør af. Mettes bror blev da også helbredt, men lægerne var ikke optimistiske for hans muligheder for at få børn.
“Han fik at vide, han ikke kunne blive far, men han har tre sunde børn i dag,” fortæller Mette Bisgaard.
Hun hæfter sig ved, at Kræftens Bekæmpelses store indsats med forskning og oplysning er med til at bekæmpe sygdommen.
“Hver tredje får kræft, men heldigvis bliver flere og flere helbredt, så vi kan ikke proppe penge nok i Kræftens Bekæmpelse. Det giver mening.”
Mette Bisgaard er i dag indsamlingsleder i Brabrand til landsindsamlingen, og hun er en af de bærende kræfter bag etableringen af Stafet For Livet i Brabrand, der i weekenden for første gang bliver afviklet i Brabrand.

Publiceret 05 September 2017 10:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV