Frivillig:

“I festugen er det én for alle og alle for én”

Backstageoplevelser, netværk og sammenhold - det er blot nogle af fordelene ved at være frivillig i Aarhus Festuge. Avisen har mødt 35-årige Johan Haslev, som er frivillig på tiende år

Af
Af Pia Nybo Gustavsen

Vi skal ti år tilbage i tiden. Her fik Johan Haslevs karriere som frivillig nemlig sin spæde start.
“Jeg begyndte med at være frivillig hos The Tall Ship Races. Vi var et par stykker, som syntes, det var sjovt, så vi aftalte at melde os som frivillige til Aarhus Festuge. Jeg var så den eneste, som gjorde alvor af det. Min frivilligtjans under Aarhus Festuge var at passe en installation nede på havnen. Der kom måske to-tre besøgende i løbet af de tre-fire timer, jeg var der. Der skete virkelig ingenting, og det var dødkedeligt,” fortæller han.
Men Johan Haslev var ikke sådan at slå ud.
“Jeg tænkte, at det var et enkeltstående tilfælde - og det var det. Efterfølgende har jeg haft så mange sjove oplevelser, som jeg ellers ikke ville have fået,” siger han. Det er ikke alle oplevelser, han kan afsløre, for hvad der sker backstage, bliver backstage.
“Men jeg kan da fortælle, at jeg har arbejdet sammen med folk fra ind- og udland, hjulpet til ved koncerter, og så har jeg fået hørt noget god musik og har fået udvidet min musikalske horisont betragteligt, “ siger Johan Haslev.

Et stort netværk

I løbet af årene som frivillig ved Aarhus Festuge er han steget i graderne, og i dag er han teamleder for billettering.
“Mit job består i af at være bindeled mellem de frivillige og kontoret. Jeg skal lære de frivillige op, hjælpe dem og sørge for, at de får en god oplevelse,” fortæller han.
Han får ikke en rød øre for de ti dage, han arbejder - til gengæld får han noget andet.
“Jeg er jo bare et lille bitte tandhjul i et stort maskineri, men det er utroligt at opleve, hvor meget man kan opnå ved fælles hjælp. Og jeg kan jo se glæden hos vores gæster og de andre frivillige. Det gør mig glad. Det er det, som får mig til at blive ved,” siger Johan Haslev.
Der er forskel på at opleve festugen som gæst og som frivillig.
“Som frivillig får vi et kig ind i maskinrummet. Vi ser tingene fra en anden vinkel, og vi snakker sammen og giver hinanden tips. Det rygtes hurtigt, hvilke steder folk strømmer til. Det er typisk en god indikation af, at her er der noget godt - og det vil vi også hen at se,” fortæller han.
Sammenholdet blandt de frivillige er noget helt særligt.
“Vi tager hånd om hinanden, og vi hjælper hinanden - her er det én for alle og alle for en,” siger Johan Haslev.

Kompetencegivende

Frivilligjobbet har givet ham kompetencer, som han har gjort brug af inden for flere områder.
“Udover ti vanvittigt hårde men skægge dage, så har det givet mig noget erfaring, som jeg har brugt både i mit job og privat. Det er lige fra at hjælpe andre mennesker til at kunne afvikle større arrangementer. Jeg har også lært at bevare roen i pressede situationer, og så har jeg fået et hav af kontakter og venskaber,” fortæller han.
Der kan også være dårlige dage som frivillig.
“Det er ikke altid sjovt med de lange og hårde dage. Og der kan være trælse oplevelser som for eksempel en sur gæst, som står og råber. Det påvirker mig, for jeg vil gerne have glade gæster,” siger Johan Haslev og fortsætter:
“Heldigvis overskygger det gode og det positive det negative.”
Han kan ikke love, at han tager ti år mere som frivillig.
“Nu tager jeg lige et år mere år, og så ser vi. Lysten driver værket, og det skal være sjovt. Så længe det er det, bliver jeg ved,” siger han.

Publiceret 27 August 2017 07:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV