Lille yoga-aftenskole med stor succes

Højbjerg Yoga Aftenskole er vokset betydeligt siden starten i 2015 og har nu over 100 kursister

Af
Af Astrid Hellerup Madsen

Yoga er blevet en populær motionsform, og det kan mærkes hos Højbjerg Yoga Aftenskole.
Den lille skole har efterhånden fået over 100 deltagere fordelt på de forskellige hold, siden skolen startede i 2015.
“Vi er meget glade og taknemmelige for udviklingen. Vi har mange, der fortsætter i den nye sæson, der starter midt i august, så mange af vores hold er allerede fyldt op eller har kun få pladser tilbage,” siger Birgitte Melbye, der er certificeret Iyengar-yogalærer på aftenskolen.
“Alle kan gå til yoga. På vores seniorhold, der typisk er om formiddagen, er der deltagere fra 60 til 70 år. Og en enkelt på over 80,” fortæller hun.
På eftermiddags- og aftenholdene går mest yngre, fordi det kan passes ind efter deres arbejde.
“Til yoga arbejder vi fysisk med bevægelsesapparatet, så man bliver smidigere og stærkere. Det er ikke en behandlingsform, men det kan hjælpe, hvis man har ondt i ryggen eller i kroppens led. Men mentalt påvirker det også en, så man opnår mere ro. Det er godt, hvis man har en travl hverdag, som mange mennesker oplever, at de har,” siger Birgitte Melbye.

Omhyggeligt, guidet yoga

På aftenskolen i Højbjerg undervises i en særlig yogaform kaldet Iyengar-yoga, det udtales “ai-jen-gar”.
“Det er en yogaform, hvor man guides omhyggeligt gennem stillingerne. Det handler meget om kroppens lige linjer - selv om kroppen jo bølger og bugter sig. Vi bruger redskaber som klodser og bælter, undervejs for at få størst muligt udbytte af stillingerne,” siger Birgitte Melbye.
Iyengar-yoga er udviklet af den indiske mand Iyengar, der døde i en alder af 95 år. Han var en af dem, der stod i spidsen for at få yoga til vesten.
Og projektet er lykkedes, må man sige. Det er et bredt udvalg af århusianere, der kommer til holdundervisningen.
Geografisk er der flest kursister fra lokalområdet i Højbjerg, men der kommer også elever fra Tranbjerg, Beder, Malling, Mårslet, Viby, Tilst, Has-selager, Risskov og Aarhus C.
“Vi oplever også en stigende interesse fra mænd, selv om der stadig er flest kvinder på holdene. Men mændene er begyndt at holde fast og komme igen og igen,” fortæller hun.
Birgitte Melbye har undervist i Iyengar-yoga siden 2010. Uddannelsen til yogalærer er treårig
Undervisningen foregår i Antroposofisk Selskabs Hus på Rosenvangs Allé 251 i Højbjerg ved Højbjerg Torv.
I år starter et nyt hold, som er torsdage kl. 16.30. Birgitte Melbye fortæller, det er oplagt for begyndere, men alle er velkomne på alle holdene.
Den nye sæson begynder midt i august. Se ledige pladser og læs mere om aftenskolen på www.højbjergyogaaftenskole.dk.

Publiceret 30 July 2017 09:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.