Vikingetræf:

Jubilæum byder på hemmeligheder

I denne uge er vikinger fra hele verden samlet til Vikingetræf på Moesgaard Museum, der har 40 års jubilæum

Af
Af Jonas Wrede Hansen

Man kan forvente et helt ekstraordinært vikingetræf, hvis man i weekenden bevæger sig ud til Moesgaard Museum. Det lover koordinator Anna Bech Lund.
“Det bliver specielt. Vi har aldrig før haft åbent for publikum om fredagen. Der er planlagt et særligt jubilæumsprogram, hvor vi blandt andet vil give et begrænset antal publikum adgang fredag til at komme 'behind the scenes', hvor man kan komme at se, hvad det er, vi går og laver hele ugen,” fortæller hun.
I år er det nemlig 40 år siden, at det første vikingemarked fandt sted på Moesgaard Museum, og det bliver i weekenden markeret, når pladsen åbnes for publikum.

Over 70 handelsboder

Ifølge koordinatoren kan publikum allerede nu godt begynde at glæde sig til 40 års-fejringen. For selvom Anna Bech Lund er hemmelighedsfuld i forhold til at afsløre hele programmet, så vil hun gerne røbe lidt.
“Vi har nogle oplysende indslag til publikum, hvor vi blandt andet præsenterer de våben, som vi bruger, der vil være klassisk underholdning med historiefortællinger og lækkert musik. Og så har vi over 70 handelsboder, som alle er håndplukket til træffet,” fortæller Anna Bech Lund, der glæder sig til at åbne pladsen for publikum.
“Vi gør det, fordi vi gerne vil takke den treenighed, som vi mener er med til at gøre vikingetræffet så specielt, som det er. Og det er alle de frivillige, aktørerne og publikum,” lyder det smilende fra koordinatoren som fortsætter:
“En stor del af vores publikum er meget trofaste. Vi har ikke ændret særlig meget på programmet igennem årene. Det er den samme hestestemning på stranden og vikingekamp, som folk kommer for at opleve.”

Folk kommer valfartende

Og det er ikke kun danskere, der hvert år finder vej frem til vikingetræffet på Moesgaard Museum. Ifølge Anna Bech Lund er over 20 forskellige nationaliteter samlet i løbet af ugen.
“Det er et helt særligt vikingemarked, vi har på Moesgaard. Det er det største i Europa og det ældste af sin slags,” fortæller Anna Bech Lund, som samtidig fortæller, at deltagerne glæder sig i lang tid op til ugen.
“Det er en stor familiefest. Der er mange af de samme deltagere med, og mange mødes kun den her ene uge om året. Så der er sådan en sitren og helt elektrisk gensynsglæde, når træffet begynder,” forklarer hun.
I forbindelse med 40-årsjubilæet har Moesgaard Museum udgivet en bog, der i billeder og skrift fortæller vikingetræffets historie. Bogen kan købes på Moesgaard Museum, fortæller Anna Bech Lund, der har været med til at skrive den. Hun fortæller samtidig også, at hvis man vil være med til vikingetræffets åbningsceremoni på fredag, skal man købe billet på forhånd.

Publiceret 27 July 2017 14:00

SENESTE TV