HTX-elever er hjemme fra Bremen med ny viden og international erfaring

HTX elever fik ikke sejren med sig hjem fra europæisk CanSat konkurrence. Til gengæld fik de erfaring og en oplevelse for livet

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

mai-britt.jeppesen@lokalavisen.dk

Emil Sørensen, Holger Nielsen, Simon Hansen, Andreas Bay, Rasmus Jepsen og Henrik Voss er navnene på seks elever fra 2.x på Teknisk Gymnasium i Viby. Det kan også være navnene på fremtidens rumforskere.
I hvert fald udgjorde de seks elever det hold, der skulle repræsentere Danmark i den Europæiske CanSat konkurrence i Bremen. I alt 17 hold fra forskellige lande deltog i konkurrencen, der foregik fra 28. juni til 2. juli.
Helt basalt gik konkurrencen ud på at fremstille et lille satellitmodul, kaldet en CanSat, som slippes fra en drone i cirka 100 meters højde, hvorefter den svæver tilbage til jorden i en faldskærm.
“Vi modtog nogle anvisninger fra ESA (European Space Agency) til hvordan, vi kunne konstruere en CanSat i den mest simple version. Ligesom de øvrige deltagende hold i konkurrencen valgte vi at udbygge vores satellitmodul til et mere avanceret af slagsen,” fortæller Emil Rosendal Sørensen, da Århus Onsdag Syds journalist fanger ham på telefonen få dage efter konkurrencens afslutning.
“Det var ikke nok til, vi kunne vinde, men det havde vi heller ikke regnet med. Vi kom sent i gang og har ikke brugt nær så meget tid på at forberede os til konkurrencen, som de øvrige deltagerhold. For os var det stort bare at kvalificere os til den europæiske konkurrence,” siger Emil. Han er 17 år og den yngste af deltagerne på sit hold, der befinder sig i aldersguppen 17-19 år.
Elevernes primære opgave var at samle og analysere data fra CanSat'et, hvorefter de skulle præsentere udfaldet for et dommerpanel.
“Ud over den primære opgave, vi fik stillet af ESA, måtte vi selv vælge en 'secondary mission' for vores satellit. Vores hold valgte, at vores satellit også skulle kunne måle luftdensiteten,” forklarer Emil.
De efterfølgende sekunders tavshed hos avisens journalist opfanger Emil og tilføjer hurtigt:
“Luftens tykkelse! Vores satellit skulle også kunne måle luftens tykkelse.”

Det store mål opfyldt

De seks elever havde deres matematiklærer, lektor Carl Peter Plauborg Noe, med i Bremen.
“Vi vandt jo ikke, desværre. Det gjorde det spanske hold, som var meget imponerende på flere parametre. Så det var fuldt fortjent, at de løb med sejren,” siger han.
“Rent teknisk klarede vores hold det rigtig godt. Drengene var blandt den halvdel af holdene, der faktisk fik fine data ned under opsendelse og landing af deres Cansat. Og det var jo i virkeligheden det store mål.” Der er en vis stolthed at spore i Carl Peters stemme.
Også Emil er tilfreds med sit holds indsats i løbet af konkurrencedagene.
“Vi synes selv, at vi klarede os godt i Bremen. Vores CanSat kom i luften, den virkede hele vejen og opfyldte de mål, den skulle. Men måske den var for simpel set i forhold til de satellitter, nogle af de andre hold havde konstrueret...”
Emil tænker sig om et øjeblik.
“Flere af dem havde valgt en 'secondary mission', der krævede nogle nyere og mere avancerede metoder, end vi har været introduceret for i undervisningen. For eksempel havde spanierne konstrueret en satellit, der kunne udforme et typografisk kort over dens flyvebane ned” siger han så, tydeligt imponeret over konkurrenternes teknologiske evner.

En dommer tager et kig på den CanSat, drengene fra 2.x har konstrueret til den europæiske CanSat konkurrence. Privatfoto: Carl Peter Plauborg Noe

En dommer tager et kig på den CanSat, drengene fra 2.x har konstrueret til den europæiske CanSat konkurrence. Privatfoto: Carl Peter Plauborg Noe

Venner og konkurrenter

For konkurrenter var de jo, de unge mennesker på hver af de 17 deltagende hold. Men de var også unge, åbne mennesker med en fælles interesse.
“Selv om det var en konkurrence, så hjalp nogle af grupperne hinanden med måledata. Og det var da herligt at opleve og bestemt en af sidegevinsterne ved konkurrencen. Der var en fantastisk stemning alle fem dage, hvor de unge fik snakket rigtig meget med hinanden på tværs af landene,” fortæller Carl Peter.
Det bekræfter Emil.
“Vi blev ret gode venner med flere af dem fra de andre hold. Men det var først efter, konkurrencen var overstået og vinderen fundet, at alle løsnede helt op.”
Som i enhver anden konkurrence gjaldt det i den Europæiske CanSat konkurrence om at vinde. Men selv uden vinderdiplomet, er Emil og resten af holdet fra HTX Viby enige om, at de bestemt ikke er vendt tomhændede hjem.
“Alle hold havde grebet opgaven an på forskellige måder, så man kunne lære vildt meget af hinanden. Det var udveksling af ideer på højt plan. Selvfølgelig havde det været fedt at vinde, men det var tæt på at være ligeså meget værd bare at få den her oplevelse,” lyder det fra Emil.

Værdifuld erfaring

Ifølge ham var der ikke kun tale om en fed oplevelse over fire dage, men en oplevelse, der har givet ham og kammeraterne nogle værdifulde erfaringer, de kan tage med sig videre.
“Hele klassen får robotteknik til næste år. Og der kan vi da helt sikkert bruge noget af alt det, vi har lært om at bygge, programmere og udrede data under vores ophold i Bremen. Vi har også lært meget om, hvad det vil sige at arbejde sammen – det er også noget, vi kan få brug for fremover,” siger Emil.
På det afsluttende spørgsmål om, Emil drømmer om at arbejde med satellitter og rumforskning i fremtiden, svarer han:
“Oprindeligt havde jeg tænkt, jeg skulle være maskinmester. Men efter at have været med i den europæiske konkurrence i Bremen, er det helt sikkert noget, jeg vil overveje. Man får jo altid nye idéer, når man ser nye idéer.”

Publiceret 14 July 2017 08:00

SENESTE TV