Sprøjtefri By giver rent drikkevand

I sommerperioden kører Vand-Plan-Udvalget og vandværkerne i Aarhus Kommune en fælles “Sprøjtefri By” kampagne i Tranbjerg. Med det formål at minimere brugen af sprøjtegift hos private haveejere.

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

mai-britt.jeppesen@lokalavisen.dk

Når man kører ind i Tranbjerg i disse dage, bliver man mødt af lyseblå skilte med det glade budskab ”Sprøjtefri By”. En kampagne der sommeren igennem skal minde byens borgere om at spare på eller allerhelst helt undgå sprøjtegift.
Kampagnen er blevet til i et samarbejde mellem vandværkerne i Aarhus og Vand-Plan-Udvalget i Aarhus.
“Vi har en udfordring med vandkvaliteten i Aarhus. Der er rester af sprøjtegift i over en tredjedel af grundvandsboringerne i Aarhus Kommune. Derfor har kommunen, som har ansvaret for, at vandkvaliteten er i top, lavet nogle indsatsplaner, som skal anvise, hvordan vi kommer i mål med at beskytte grundvandet,” forklarer Bo Vægter fra Vand-Plan-Udvalget i Aarhus.
“Vi skulle jo også helst kunne få rent drikkevand om 100 år!” tilføjer han.
“Sprøjtefri By” kampagnen er fokuseret på helt at undgå sprøjtegift både i landbruget og i private haver.
“Aarhus Kommunes indsatsplaner skal forhindre, der kommer mere forurening og går ud på at lave aftaler med landmændene om, at de i særligt udsatte områder simpelthen ikke må bruge sprøjtegift. Disse områder ligger spredt ud over hele Aarhus - et af dem i Tranbjerg,” siger Bo Vægter.
Ud over de lyseblå “Sprøjtefri By”-skilte inviterede Vand-Plan-Udvalget Aarhus og vandværkerne sidst i maj alle interesserede til åbent hus på Østerby Vandværk i Tranbjerg.
“Her kunne de omkring 60 fremmødte se, hvordan vandet bliver behandlet, inden det kommer ud i hanerne hos borgerne,” fortæller Bo Vægter og fortsætter:
“Det eneste, vi faktisk gør, er at ilte vandet. Ved at tilsætte luft fjerner vi jern og mangan, som kan give en ubehagelig bismag og efterlader pletter på tøjet. Afslutningsvis ledes vandet igennem et sandfilter.”

Stor lydhørhed

Skal landmænd og borgere droppe sprøjtemidlerne, kræver det, de bliver præsenteret for alternativer. Det mener Bo Vægter.
“Det handler om at finde alternative metoder. Derfor havde vi blandt andet inviteret nogle af folkene bag den Økologiske Have i Odder til vores åbent hus arrangement i maj. Så de kunne give nogle gode råd til, hvordan man kan tilrettelægge driften af haven, så man ikke behøver at bruge sprøjtemidler.”
I modsætning til hvad mange måske tror, så er der lige så stor sandsynlighed for at finde sprøjtegift i byen som på landet.
“Når private haveejere bruger sprøjtemidler på grus og fliser, er der stor risiko for, at det siver ned i grundvandet. Fordi der ikke, som på græs, er mikroorganismer, der kan være med til at nedbryde giftstofferne,” lyder det fra Bo Vægter.
Den direkte effekt af kampagnen er ikke umiddelbar målbar, men Bo Vægter føler sig overbevist om, at borgerne tager budskabet til sig.
“Folk virker meget lydhøre. Alle synes jo, det er vigtigt, at vores vandværker fortsat kan levere drikkevand uden rester af sprøjtegift. Min opfattelse er, at folk bliver mere og mere miljøbevidste. Det går den rigtige vej,” siger han optimistisk.
Efter sommerferien turnerer “Sprøjtefri By”-kampagnen videre til flere udvalgte byområder i Aarhus Kommune.

Publiceret 13 July 2017 13:00

SENESTE TV