Hør lyden af 4140 faldne soldater

Nu kan man ikke bare læse men også høre navnene på faldne soldater i det stemningsfulde monument i Mindeparken.

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Vi har siden 1934 kunnet læse navnene på de 4140 danske mænd, der faldt i 1. Verdenskrig i monumentet i Mindeparken. Nu kan vi også høre dem.
Inde i det smukke cirkelformede rum hører man ligeså mange stemmer som der er navne printet ind i de franske kalkstensvægge. I dem er mejslet mindet om de mange mænd, som tabte livet, og det er en stemningsfuld oplevelse i sig selv. Lyden er helt særlig, fordi de buede vægge kaster den tilbage. Også derfor bliver de oplæste navne meget vedkommende.
“Lyden er forskellig alt efter om man står inde i midten eller er ude ved de buede vægge,” forklarer Marie Koldkjær Højlund.
Hun har lavet lydinstallationen sammen med Morten Riis - og en række ivrige frivillige.
“Inde i midten hører man en sky af navne, der flyder sammen. Ude ved væggene hører man de forskellige stemmer,” forsætter hun.
Lyden strømmer ud af 24 højttalere, der styres af en computer. Den sender i en tilfældig blanding ens navne ud af alle 24, stemmer som læser hver sit navn eller bølger af børne-, kvinde- og mandsstemmer.
Computeren er styre af dagslyset, så der bliver læst mere og hurtigere op i solskinstimerne end i mørke om natten.

Stor viden om lyd

Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund, arbejder til daglig sammen på Aarhus Universitet, hvor de underviser i audio design. De er også begge musikere og komponister og har begge lavet en ph.d. om lyd.
“Vi arbejder på med lys og lytning på universitetet. Og satte os for to siden for, at udvikle noget gentænkt til kulturbyen,” siger Marie Koldkjær Højlund.
“Vi lytter automatisk til verden i kasser som for eksempel musik, støj eller de funktionelle lyde - det kan være biler, brødristere og alarmer. Vi vil have folk til at reflektere over deres lydkasser og måske gentænke dem,” forklarer hun tankerne bag projektet.
Samtidig ville lyskunstnerne sanseliggøre navnene på væggene.
Marie Koldkjær Højlund har tidligere samlet stemmer til et digt af Inger Christensen, Lys. Så hun kender effekten derfra.
“Mindemonumentet er helt særligt akustisk. Vi har brugt det som ekskursionssted i vores undervisning, fordi lyden flyver rundt. Den bliver både diffus og forstærket på samme tid. Det er en anderledes form for ekko.”

Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund står bag lydværket 4140 Voices i monumentet i Mindeparken. Foto: Kulturby2017

Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund står bag lydværket 4140 Voices i monumentet i Mindeparken. Foto: Kulturby2017

Der opstår magi

Først lavede Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund en bog med alle navnene.
Så tog de rundt og lod folk vælge, hvilke navne de gerne ville læse op. Heldigvis fik de hjælpe af en gruppe meget dedikerede frivillige.
“De frivillige har været en meget stor hjælp. De har samlet lyd ind med stor iver. Det har de været gode til. Der opstår en form for magi, når folk læser op og man møder dem i det,” mener Marie Koldkjær Højlund.
Hun er også utrolig glad for reaktionen fra efterkommerne til de faldne.
“Der var nogle med til åbningen og de var positive og glade. Det er vigtigt for mig, at de også kan lide det,” fastslår Marie Koldkjær Højlund.
Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund har lavet i alt seks lydskulpturer rundt omkring i regionen.
De har også tidligere trukket dagligdags lyde ud af skuespilhuset i København, så man kunne høre brudstykker af prøver og de mange andre aktiviteter mellem opførelserne ude på pladsen foran huset.
Det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at høre fra dem. Men hvor hvornår er hemmeligt på nuværende tidspunkt.

Publiceret 13 July 2017 14:00

SENESTE TV