Rasmus Askman er chefredaktør på Aarhus Studenterradio. Radioværterne er frivillige – hovedsageligt er de studerende på Aarhus Universitet. Programmerne er meget forskellige alt efter deres interesser eller viden fra studiet. Foto: Askman
Rasmus Askman er chefredaktør på Aarhus Studenterradio. Radioværterne er frivillige – hovedsageligt er de studerende på Aarhus Universitet. Programmerne er meget forskellige alt efter deres interesser eller viden fra studiet. Foto: Askman
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Aarhus Studenterradio: Byens populære nicheradio

De studerende har deres egen radiokanal, som tør være nørdet, og spiller ny musik

Af Stine Østergaard
Fakta:
  • Studenterradioen har eksisteret siden februar 1996
  • De modtager mediestøtte på 125.000 kr. årligt
  • Man kan lytte til de mange podcasts og radiokanalen live på deres hjemmeside aasr.dk
  • Indstiller man sin radio til 98,7 FM, kan man også lytte til Studenterradioen, der deler frekvensen med andre lokalradioer

Den er drevet af frivillige studerende, og emnerne er mange. Du kan lægge øre til alt fra teknologiens fremskridt, specialøl, EU, boganmeldelser, brætspil, psykologi, Harry Potter og rejser, som radioprgram og podcast

Aarhus Studenterradio er en amatørradio, som mildest talt kommer vidt omkring. Derfor er den også anderledes end de store landsdækkende radiokanaler, vi kender til.

”Skal man sammenligne med noget, vi kender, kan man sige, vi er en mellemting mellem den lidt nørdede taleradio P1 og musikkanalen P6 Beat. Her er meget plads til at være nørdet, og musikken er ofte upcoming – lige som os selv,” siger chefredaktør Rasmus Askman.

Public Service

Studenterradioen er lidt af en nichekanal, indrømmer chefredaktøren. Men netop det er også deres fordel.

”Vi er rendyrket public service, der ofte leverer vigtigt indhold til et smalt publikum. For eksempel vores program Buddha, som opdaterer lytteren på den politiske situation i Asien. Det er viden, du ikke får ret mange andre steder, men der er heller ikke så stort et publikum,” siger Rasmus Askman.

Læs også: Aarhus-kor nomineret til P2-pris

Fordi flere af programmerne beskæftiger sig med nicheprægede emner, er lytterskaren meget svingende. Nogle podcasts bliver lyttet omkring 50 gange, mens andre når op på flere tusinde – og det populære program Harry Pottcast har rundet 80.000 afspilninger af deres programmer siden starten. Blandt lytterne er blandt andet X-factor vært Sofie Linde, som har anbefalet podcasten.

Som udgangspunkt er målgruppen studerende, men med de mange forskellige emner, er der noget for de flestes smag.

Mange af radioværterne er studerende på Aarhus Universitet og har en anden bagage med sig end traditionelle radioværter. De har hver især stærk viden inden for et felt, som de gerne deler ud af og mikser med andre af deres radiokollegaers viden.

For nyligt flyttede Studenterradioen i nye lokaler hos Studenterhuset. Der er udsigt ind til studiet fra det store sidelokale, hvor der ofte er arrangementer.
For nyligt flyttede Studenterradioen i nye lokaler hos Studenterhuset. Der er udsigt ind til studiet fra det store sidelokale, hvor der ofte er arrangementer.

Popularitet

”Man får tit andre vinkler og spørgsmål, frem for når man lytter til radio, som er produceret af journalister. På Studenterradioen hører vi nogle af dem, der om nogle år kommer til at optræde i medierne som eksperter,” siger chefredaktøren, der studerer medievidenskab på kandidatniveau.

Der er dog også plads til dem med en traditionel journalistisk interesse og uddannelse. Vigtigst er, at der er plads til nørderier på radiokanalen, som for de frivillige radio- og podcastværker også fungerer som legeplads.

”Det er blevet lettere at være nørd i dag, hvor alle kan finde sammen i små fællesskaber på nettet. Det afspejler sig også i vores podcasts,” siger chefredaktør Rasmus Askman.

Efter et halvt års tid som hjemløs er radioen flyttet ned i kælderen hos Studenterhuset. Her står døren åben for de nysgerrige i det hyggelige sidelokale med vinduespartier ind til studiet.

Publiceret: 03. Februar 2018 19:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

Bøger
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt