Det er en dårlig idé at tage hovedpinepiller forebyggende, mener Apotekerforeningen. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det er en dårlig idé at tage hovedpinepiller forebyggende, mener Apotekerforeningen. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Derfor skal du ikke tage piller på forhånd

Et flertal tager unødig medicin. “Det er en glidebane og en forvrænget opfattelse af medicin,” mener Apotekerforeningen

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Knap seks ud af ti danskere har taget hovedpinepiller, selv om de ikke har ondt i hovedet. Indtaget af piller sker i et forsøg på at forebygge en eventuel hovedpine.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Danmarks Apotekerforening.

Men det er en dårlig idé, advarer Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

“Man skal lade være med at tage hovedpinepiller forebyggende. Man skal tage piller, når man reelt har hovedpine eller får symptomer på hovedpine. Det andet er en glidebane og en forvrænget opfattelse af, hvilken rolle medicin skal spille. Det kan få alvorlige konsekvenser at bruge medicin forkert,” siger Anne Kahns.

For rigtig mange danskere er overforbruget af hovedpinepiller gået så galt, at det har udviklet sig til kronisk hovedpine.

“Problemet er, at de her forskellige former for behandling kan udvikle sig til medicinoverforbrugshovedpine. Det betyder, at man får hovedpine af at tage medicinen, og så skal du tage flere piller for at lindre den hovedpine. Det bliver en ond cirkel, hvor man konstant føler, man har hovedpine,” forklarer Anne Kahns.

“Medicin er ikke slik”

Rigmor Højland Jensen, professor i hovedpine ved Dansk Hovedpinecenter, er ikke overrasket over, at så mange danskere tager hovedpinepiller forebyggende.

“Hovedpine er en folkesygdom. Der er cirka 100.000 danskere, der lider af medicinoverforbrugshovedpine, og det er et stigende problem,” siger Rigmor Højland Jensen i forbindelse med offentliggørelsen af tallene.

Hun forklarer videre, at man allerede risikerer at få medicinoverforbrugshovedpine, hvis man tager piller mere end to dage om ugen i gennemsnit.

Kan man så helt kategorisk afvise, at det eksempelvis virker at tage hovedpinepiller efter en bytur med alkohol for at forebygge hovedpine næste dag?

“Alt har jo noget med omfang at gøre. Men der er altså også den mulighed at drikke mindre alkohol. Der er også den mulighed at drikke masser af vand her i sommervarmen eller spise en saltholdig rugbrødsmad, når man kommer hjem. Hovedpine er kroppen, der reagerer på det, den har været udsat for,” siger Anne Kahns og uddyber:

“Man skal tage medicin, når man har behov for det, ikke før. Man skal huske, at medicin ikke er slik. Al medicin har en virkning, men det har altså også bivirkninger. Så det er vigtigt at være inde i, hvordan medicinen fungerer, før man tager det.”

Har du taget piller for at forebygge hovedpine?
Ja 59 %
Nej 40 %
Ved ikke 1 %
Næsten dobbelt så mange kvinder som mænd lider af medicinoverforbrugshovedpine. Det er typisk danskere mellem 30 og 50 år, der lider af konstant hovedpine.
Kilde: YouGov for Apotekerforeningen, 1.015 respondenter. Dansk Hovedpinecenter.

Publiceret 16 June 2018 06:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.