Peter Birk fra Galleri Grisk har malet muren på Nørre Alle. Foto: Tahmasbi

Peter Birk fra Galleri Grisk har malet muren på Nørre Alle. Foto: Tahmasbi

Kirkens Korshær fejrer 100 år

En ny bog og et kæmpe murmaleri er med til at markere Kirkens Korshærs 100 års jubilæum.

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Kirkens Korshærs har netop fejret 100 års jubilæum i Aarhus, og har derfor udgivet en bog om dens arbejde i Smilets By.

I den kan man læse om næstekærlighed i praksis. Om socialt arbejde og frivilligt engagement. Om genbrug og redesign. Og om kaffe og kærlige puf.

Det er en historie om mennesker på kanten af samfundet. Om misbrug, psykisk sygdom, fattigdom og ensomhed. Men også om håb, humor og guldøjeblikke midt i kaos. I bogen kan du møde brugerne af døgnvarmestuen i Nørre Allé og den grønlandske varmestue på havnen, de frivillige i nattjenesten, arresthusmedarbejderen, de ansatte på kontoret og i varmestuen og mange andre.

En af dem er Svante, der efter 30 år som landevejsridder er fast bruger af døgnvarmestuen: ”De frivillige her i huset kan man kun holde af. Selv om jeg er sådan en gammel stodder, der gang på gang kommer rendende med en kæmpe brandert på, så tager de imod mig med et smil. Hver gang.”

LÆS OGSÅ: Aros spotter sjælen i dansk kunst

I 1918 begyndte korshæren med værtshusmission blandt arbejdsløse mænd. Siden fulgte åbningen af et af Nordens mest moderne herberger i 1956. Den første genbrugsbutik i Aarhus i 1972 og byens første varmestue samme år. 1986 åbnede endnu en varmestue, som fik navn efter en tidligere landevejsridder, i 2011 blev varmestuen i Nørre Alle gjort til døgnvarmestue, og i 2013 åbnede landets tredje stofindtagelsesrum på samme adresse.

Malene Fenger-Grøndahl: ”1918-2018: Kirkens Korshær i Smilets By”. Udkommer i forbindelse med Kirkens Korshærs 100 års jubilæum i Aarhus.

Publiceret 29 April 2018 07:00

SENESTE TV