Dronning Margrethe var med til at åbne udstillingen ’Fra Dronningens Garderobe’ i Den Gamle By. Til højre for Hendes Majestæt Dronningen ses museumsinspektør Tove Engelhardt. Foto: Den Gamle By

Dronning Margrethe var med til at åbne udstillingen ’Fra Dronningens Garderobe’ i Den Gamle By. Til højre for Hendes Majestæt Dronningen ses museumsinspektør Tove Engelhardt. Foto: Den Gamle By

Et kig i Dronningens Garderobe

Den Gamle Bys udstilling ’Fra Dronningens Garderobe’ viser 37 kjoler, 42 hatte og en række andre smukke, interessante og historiske effekter fra dronning Margrethes liv fra 1940’erne og frem til i dag

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

Smukke kreationer i silke med håndsyet perlebesætning, blonder, draperinger og pelskant. Udstillingen 'Fra Dronningens Garderobe' åbnede 28. marts i Den Gamle By og har allerede nu været et tilløbsstykke.

Museumsinspektør og kurator på udstillingen, Tove Engelhardt Mathiassen, har arbejdet på udstillingen på idéplan siden sommeren 2015.

Udstillingen viser 37 af dronning Margrethe II's kjoler, 42 hatte samt sko, kufferter og skolebøger.

Dronningen er protektor for Den Gamle By, og det er første gang, en sådan udstilling kan opleves uden for hovedstadsområdet.

'Fra Dronningens Garderobe' er delt op i to: 'Galla og elegance' samt ' Fantasi og forandring' og kan ses i den gamle Møntmestergård og i udstillingsbygningen Gallerierne. Begge dele er på museet frem til 9. september.

“Jeg har været rundt her i Den Gamle By for at indsnuse stemningen og finde de helt rette rammer til udstillingen. Og Møntmestergården synes at være det helt rigtige valg,” fortæller Tove Engelhardt. I tilblivelsen af udstillingen har hun arbejdet tæt sammen med dronningens kurator Elisabeth von Buchwald.

Genkendelig velkomst

I 'Galla og elegance' fløjen er det første man træder ind i 'Velkomstrummet'.

“I 'Velkomstrummet' er temaet velkomst, og jeg har derfor tænkt meget i, hvor og hvordan dronningen byder velkommen. Det gør dronningen blandt andet hvert år til nytårskuren. Derfor valgte jeg, at lade majestætens kjole fra netop nytårskuren være den kjole, der tager imod udstillingens besøgende,” siger Tove Engelhardt.

Læs også: Kæmpekram fra Rosenquist på Aros

Som de øvrige kjoler på udstillingen, er nytårskurkjolen i gul silke sat på en gine og står i en glasmontre sammen med med Prins Henriks søadmiralsuniform.

“Nytårskur-kjolen har været brugt i 24 år. Første gang, dronning Margrethe bar kjolen, var i 1974 under et officielt besøg hos dronningens morfar, den svenske konge. Siden er kjolen blevet syet om to gange af dronningens foretrukne skrædder, Jørgen Bender,” fortæller kuratoren videre.

Den smukke gule kjole har dronning Margrethe haft på til kongehusets årlige nytårskur fra 1987 til 1997. Foto: Den Gamle By

Den smukke gule kjole har dronning Margrethe haft på til kongehusets årlige nytårskur fra 1987 til 1997. Foto: Den Gamle By

Fascinerende forandringer

Kjolen har dronning Margrethe haft på til kongehusets årlige nytårskur fra 1987 til 1997.

Nytårskurkjolen er langt fra den eneste af dronningens kjoler, der er blevet syet om. Enkelte af dem endda flere gange.

“Det er faktisk en af de ting, der har fascineret mig allermest i mit arbejde med udstillingen; omforandringerne. Det er fantastiske kreationerne og imponerende, hvad man har været i stand til at gøre med dem.” Tove Engelhardt gør en begejstret armbevægelse mod en lang, yndig barselskjole, der er syet af en af dronningens frakker.

Tove Engelhardt har valgt at illustrere forvandlingerne af kjolerne på små skærme, der er sat op i flere af rummene. Ligeledes pryder citater fra dronningen væggene i hvert af de 12 rum.

“Jeg har tænkt meget æstetik ind i udstillingen. Det var vigtigt for mig, at der både var et gennemgående tema, at udstillingen var smuk, og at den fortalte en historie,” forklarer Tove Engelhardt.

LÆS OGSÅ: Aros spotter sjælen i dansk kunst

Og der er tydeligt en rød tråd gennem hele udstillingen. Montrerne med kjoler, hatte og sko er hovedretten. Mens garnituren består af lyden fra Strauss' valse samt sort-hvid fotos og film fra blandt andet dronningens konfirmation og brylluppet i Holmens Kirke i 1987 og nyere billeder fra regentparrets sølvbryllup på Fredensborg Slot i 1992 og deres officielle besøg i Saudi Arabien.

Tove Engelhardt er vidende og en eminent historiefortæller, og hun kan uden videre knytte en anekdote til hver enkelt af dronningens ejendele i Mønstmestergården.

“Erik Mortensen forærede dronning Margrethe en smuk haut de couture kjole i silke og stene i bryllupsgave i 1967. På det tidspunkt var designeren ansat hos den parisiske modeskaber Pierre Balmain,” siger hun med triumf i stemmen og slår ud med armen mod en smuk cremefarvet kjole.

Den kreative dronning

Udstillingens anden del 'Fantasi og forandring' er mere tematisk sat op end første del.

I rummet 'Når dronningen møder danskerne' møder man som besøgende blandt andet majestætens Rømødragt og den dragt, Dronningen bar, da hun indviede Margueritruten.

“Rømødragten var den sidste af dronningens klædedragter, vi fik fragtet hertil. I dragtpose i en vogn med indbygget bøjlestang som de øvrige kjoler. Rømøkjolen bruger dronningen stadigvæk, så den skulle dronningen helst ikke undvære for længe,” forklarer Tove Engelhardt med et smil.

Dronningen har altid været kreativ og har gennem tiden designet scenografi og en række kostumer til både forestillinger på Det Kongelige Teater og balletopvisninger på fru H's Danseinstitut i Næstved.

Nogle få af disse er også udstillet her i Møntmestergården.

“De her små myggehatte, har dronningen designet. Og om dem har dronningen sagt: 'Nok er de mindste børn endnu for små til at danse, men være en myggesværm - det kan de!'” røber Tove Engelhardt og peger på nogle små grønne hatte i karton med påsyede øjne og snabler.

FAKTA Fra Dronningens Garderobe

  • Dronning Margrethe åbnede udstillingen 'Fra Dronningens Garderobe' i Den Gamle By 28. marts. 
  • Den Gamle By har fået majestætens særlige tilladelse til at låne og udstille et større udsnit af hendes garderobe gennem tiden. 
  • Udstillingen viser kjoler, hatte, dagligt tøj og festtøj med videre fra 1940'erne til i dag. I alt 37 kjoler og dragter, 42 hatte samt sko, dukkevogn, cykel, kufferter og skolebøger, der viser forskellige sider af Dronningens liv. 
  • Udstillingen kan ses til 9. september. 

> Se mere på www.dengamleby.dk

Publiceret 25 April 2018 15:00

SENESTE TV