Bundsgaard:

Reformfiasko koster Aarhus dyrt

Sammenbrud i forhandlinger gør, at Aarhus vil mangle omkring 275 millioner i næste års budget

Regeringen har tirsdag meldt ud, at man efter mere end en måneds forhandlinger har måttet droppe ønsket om at lave en udligningsreform, da der ikke kan findes flertal for en sådan.

En reform skulle blandt andet justere det system, der sender milliarder fra statskassen til landets 98 kommuner.

Da samtlige partier i Aarhus Byråd - bortset fra Nye Borgerlige - i november vedtog 2019-budgettet for kommunen, lavede man det med forventningen om at få 200 millioner kroner ekstra til rådighed som følge af en bebudet udligningsreform.

Ikke overraskende er det derfor en meget skuffet borgmester, der fik meddelelsen om, at reformforhandlingerne er brudt sammen.

LÆS OGSÅ: Analyse: 200 snyde-millioner og letbanen rammer valgkampen

I en pressemeddelelse kalder Jacob Bundsgaard (S) sammenbruddet for "meget beklageligt"

"Vores planlægningshorisont bliver alt for kort og usikker, når vi ikke kender grundlaget for budgetlægning i de kommende år. Vi får heller ikke løst den systemfejl, der er i ordningen med beskæftigelsestilskuddet, og som hvert år koster Aarhus Kommune cirka 200 millioner kroner. Det var der ellers lagt op til i de fremlagte modeller, og det er yderst beklageligt, at der ikke har kunnet opnås enighed om selv så oplagt en fejlretning," siger borgmesteren og formanden for Kommunernes Landsforening og fortsætter:

"Nu må og skal vi have en reform, der kan komme til at gælde fra 2020. For Aarhus Kommune betyder sammenbruddet i forhandlingerne, at vi kommer til at mangle omkring 275 millioner kroner i vores budget næste år. Udover tabet på beskæftigelsestilskuddet, taber Aarhus Kommune på de omlægninger, der gennemføres under alle omstændigheder - reform eller ej. Jeg vil nu indkalde forligspartierne bag budgettet for 2018 for at drøfte situationen. Det indgik som en del af budgetforliget for 2018, at forligspartierne samles, når konsekvenserne af udligningsreformen er kendt."

Indenrigsministeren advarede i november kommuner om at indregne en potentiel reform i sine budgetter.

"Man skal ikke planlægge at bruge penge, som man ikke har. Og det er ekstra problematisk, når man gør det lige før et kommunalvalg, fordi vælgerne risikerer at blive ført bag lyset," sagde Simon Emil Ammitzbøll (LA) til Altinget.dk.

dp

Publiceret 17 April 2018 13:41

SENESTE TV