Teater Pappenheimer i fri udfoldelse. Gruppen har indviet Scenekunsthus Aarhus med forstillingen ’Kammersjukken’. Foto: Emilie Gadeberg Skovdal

Teater Pappenheimer i fri udfoldelse. Gruppen har indviet Scenekunsthus Aarhus med forstillingen ’Kammersjukken’. Foto: Emilie Gadeberg Skovdal

Nyt teater til nye talenter i Aarhus centrum

Det pibler og gror i byens vækstlag af scenekunstnere. Derfor er en ny scene skudt op i Ungdomskulturhuset

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Aarhusianerne har fået endnu en mulighed for at komme i teateret og opleve nye friske pust i Scenekunsthus Aarhus. Den nye scene har fået adresse på etagen under Ungdomskulturhuset i Knudrisgade 5.

“Vi håber, at vi på det nye teater kan lave en anden form for scenekunst, fordi vi ikke er så begrænset af at sælge et bestemt antal billetter,” siger Signe Hyldelund Schmidt, der er dramaturgistuderende og en del af den daglige ledelse af Scenekunsthus Aarhus.

Det fungerer i kraft af medlemsskaber og frivillig arbejdskraft. Så der er mulighed for at gøre noget anderledes, som ikke nødvendigvis trækker et stort publikum. Og der er plads til alle dem, som gerne vil være med.

“Vi har et konkret behov for et spillested, efter Ambassaden i Rosengade lukkede i 2016. Det tog sig godt af vækstlaget, som er den sjove mellemstørrelse i spændet mellem folk under uddannelse og de professionelle. Det trin hvor man prøver at dygtiggøre sig,” forklarer Signe Hyldelund Schmidt, der også er en del af Teater Pappenheimer.

“Os, der gerne vil noget med scenekunst, stod tilbage uden en 'base'. Der er en række gode uddannelser i byen, så der er masser af talent, og vi kan ikke alle være på Rosenteatret,” siger hun om en anden af byens scener, der er drevet af frivillige.

Mange medlemmer

Gruppen af teaterentusiaster samlede derfor i 2016 underskrifter og var til netværksarrangementer, hvor de mødte stor opbakning til at åbne endnu en scene.

Læs også: Få hjælp til at fikse mobilen og cyklen

De fik lov til at låne et lokale hos 'Performing Arts Platform' på Brobjergskolen og samlede penge til at leje endnu et. Kommunen stillede en mentor til rådighed i nogle måneder, og da teatergruppen mente sig klar til at blive et scenekunsthus, havde kommunen lokaler til dem.

“Vi henvendte os på kommunen for at få nogle permanente lokaler. Vi fik en plantegning over første sal i Knudrisgade og kunne vælge, hvilke lokaler, vi gerne ville bruge. Det var helt fantastisk, og det er vi utroligt taknemmelige for,” siger Signe Hyldelund Schmidt.

Scenekunsthus Aarhus har en foyer med bar, et prøvelokale, et kontor, et depot til scenografi og ikke mindst et sort teaterrum med lyd, lys og det vigtige tæppe, der går fra, når en forstilling begynder.

Første forestilling er allerede blevet spillet. Teater Pappenheimer har opført 'Kammersjukken', som er en munter version af HC Andersens 'Rejsekammeraten'. Et eventyr med en anderledes slutning end den traditionelle.

FAKTA: Scenekunsthus Aarhus

  • Ligger i Knudrisgade 5
  • Har åbent hver mandag kl. 17.30-19.30 hvor man blandt andet kan få en rundvisning
  • Holder åbne arrangementer som for eksempel Spirbar, hvor man snakker om, hvad vækstlaget skal
  • Ledelsen består af: Morten Overgaard, Lukas Bremerstent Kirkeby, Emma Sørensen, Emilie Gadeberg Skovdal, Morten Skjærlund Lodberg og Signe Hyldelund Schmidt

Publiceret 15 April 2018 08:00

SENESTE TV