Naturforsamlingshus i Lisbjerg til 3,5 millioner kroner

A.P. Møller og Aarhus Kommune støtter nyt FDF naturværksted i Lisbjerg med millionbeløb. Rejsegilde på fredag

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Robust, enkelt og et sted, hvor man må gå ind med gummistøvler. Sådan er visionen for FDF Ellevang-Risskovs naturværksted, som er ved at blive bygget i Lisbjerg Skov. Her stod en gammel faldefærdig barak fra 1955, men den er nu revet ned og bliver snart erstattet af et funktionelt hus, der er klar til at blive brugt af børn og unge med køkken, toilet og varme, så det kan benyttes hele året rundt med mange anvendelsesmuligheder.

At drømmen om det nye hus bliver virkelighed, skyldes for en stor dels vedkommende, mange frivillige kræfter og et par store donationer fra A.P. Møller og Aarhus Kommune.

”Det har været et langt og til tider sejt træk på næsten fem år, og derfor er rejsegildet fredag den 6. april en meget stor milepæl,” siger Simon Kangas Larsen, som er formand for FDF-kredsen og projektleder på projektet.

”Vi har søgt fonde, sponsorater fra virksomheder og støtte fra foreninger og menighedsråd. Vi er ikke helt i mål med økonomien endnu, så vi håber stadig på mere støtte, men vi er dog så langt, at selve huset kan realiseres,” fortæller han og understreger, at den kommende hytte eller naturforsamlingshus, som han også kalder det, ikke kun er for spejdere men i princippet for alle.

Bag projektet står FDF Ellevang-Risskov, der holder til i Risskov, Vejlby og Ellevang området. FDF-kredsens ledere, bestyrelse og frivillige fagpersoner har været med til at udtænke projektet, og til selve byggeriet er der hyret en arkitekt og entreprenører, så kvaliteten bliver høj.

LÆS OGSÅ: Udviklingen af Lisbjerg tager fart

”Vi går på balancen mellem frivillighed og faglighed i dette projekt, hvilket vi er meget bevidste om. I et år, hvor Aarhus er frivillighovedstad, og der er fokus på frivillighed, er det ekstra tydeligt, at man skal bruge frivillige til det, de er bedst til og hyre fagfolk, når det er nødvendigt,” siger Simon Kangas Larsen, der tror, det er en af årsagerne til, at projektet har opnået stor støtte og bliver til virkelighed.

Børns naturoplevelser

FDF har fået 1.5 millioner kroner til projektet fra A.P. Møller og 1 million kroner fra Aarhus Kommunes anlægspulje. De to donationer sammen med støtte fra Y's Mens, Rotary, menighedsråd og privatpersoner gør, at der i alt er samlet knap 3 millioner kroner ind.

Derudover har enkelte virksomheder, Friluftsrådet og Kronprinsparrets Fond støttet projektet, der også får shelters og en bålhytte. Et af naturværkstedets kvaliteter er dets beliggenhed i Lisbjerg Skov tæt på Egå Engsø, den nye bydel Nye og Letbanen.

LÆS OGSÅ: Nyes første boliger på vej

”Vi er ikke i mål med indsamlingerne endnu. Vi mangler stadig en halv million kroner, som vi håber at få dækket størstedelen af gennem salg af folkeaktier, støtte fra virksomheder og et par fonde mere. Så alle, der kan se værdien i at lade børn og unge få gode oplevelser i naturen, bør støtte vores projekt, for det er ikke kun FDFere, der kommer til at bruge stedet, men også spejdere, skoler og klubber fra hele Aarhus,” siger Simon Kangas Larsen.

Sådan ser nogle af arkitektens tegninger ud for det nye naturværksted. Hytten forventes at stå færdig til sommer.

Sådan ser nogle af arkitektens tegninger ud for det nye naturværksted. Hytten forventes at stå færdig til sommer.

Projektleder Simon Kangas Larsen holder styr på projektet sammen med arkitekt Kim Thorsell og tømmermester Søren Vægter og Martin Magde Ammentorp, der står for at bygge træhuset.

Projektleder Simon Kangas Larsen holder styr på projektet sammen med arkitekt Kim Thorsell og tømmermester Søren Vægter og Martin Magde Ammentorp, der står for at bygge træhuset.

Fakta

  • Der er rejsegilde og åbent hus fredag 6. april klokken 12-17 ved byggeriet på Elevvej 95 - mellem Lisbjerg og Elev - hvor alle er velkomne. 
  • FDF's nye naturværksted bliver 120 m2 og får shelter og bålhytte. 
  • Hytten ligger i kanten af Lisbjerg Skov tæt på den nye bydel Nye. Her har FDF Ellevang-Risskov 10.000 m2 skov. 
  • Hytten er tegnet af Aarhus-arkitekten Kim Thorsell og bygget af tømrermester Søren Vægter fra Hørning.
  • Byggeriet kan følges på www.naturværksted.dk, hvor det også er muligt at støtte projektet med folkeaktier eller sponsorater.

Publiceret 04 April 2018 10:00

SENESTE TV