VIDEO:

Rollen trak hende fra New York til Aarhus

Sangerinde og skuespiller Isabel Schwartzbach er tilbage i drømmerollen. Nemlig den kvindelige hovedrolle, Maria, i klassikeren West Side Story

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

Hun er ung. Og smuk. Meget smuk. I en periode boede hun i Upper West End af New York. Derefter flyttede hun til Spanish Harlem – ti gader i New York, hvor alle taler spansk.

Hos de musicalkyndige leder ovenstående måske tankerne hen på den kvindelige hovedrolle Maria i West Side Story. Men ovenstående passer også på den 29-årige skuespiller Isabel Schwartzbach, der spiller Maria i Aarhus Teater og Aalborg Teaters nye, store opsætning af netop West Side Story. Musicalens handling er en fri fortolkning af Shakespeares Romeo & Julie og udspiller sig i et fiktivt bandemiljø i 1950'ernes vestlige ende af Manhattan, New York.

Isabel Schwartzbach er ved at uddanne sig til skuespiller på 'Stella Adler Studio of Acting' i New York City, men har her på sit 2. år taget orlov for at spille rollen som Maria i West Side Story hjemme i lille Danmark.

Århus Onsdag møder den talentfulde kvinde i den romantiske Buegang på Aarhus Teater.

“West Side Story er det største af det største og min absolutte yndlingsmusical. Leonard Bernsteins smukke musik og Jerome Robbins fantastiske koreografi. Alt i den musical spiller bare sammen og understøtter karakterernes følelsesliv,” siger Isabel Schwartzbach.

Hun holder en pause i sin ellers ivrige gestikuleren for at nippe til sin urtete. I samme nu hun har sat glasset fra sig, fortsætter hun:

“Julie i Shakespeares 'Romeo & Julie' er min 'all time favorite character'. Og det er jo den fortælling, West Side Story tager udgangspunkt i.

Læs også: Melodi Grand Prix-vinder Rasmussen synger 80'er hits

Her hedder den kvindelige hovedrolle bare Maria og - jeg ved godt, det næsten er blasfemi at sige det, men - hun er så bare lige en tand sejere.” Isabel Schwartzbach rykker helt frem på den velourbeklædte bænk.

“I modsætning til Julie, dør Maria ikke. Hun formår at rejse sig og se fremad på trods af, at hun har mistet alt. Hun vælger at vende den anden kind til og kæmpe for fred og tilgivelse. Det er en vigtig historie at fortælle i en tid, hvor konflikter af forskellig art bølger frem og tilbage flere steder i verden. At det kan lade sig gøre at hæve sig selv over magt, hævn og had.” Hun drejer tænksomt glasset mellem et par spinkle fingre.

Isabel Schwartzbach og Mathias Flint spiller over for hinanden i Aarhus Teater og Aalborg Teaters nye, danske opsætning af musicalklassikeren West Side Story. Foto: Emilia Therese

Isabel Schwartzbach og Mathias Flint spiller over for hinanden i Aarhus Teater og Aalborg Teaters nye, danske opsætning af musicalklassikeren West Side Story. Foto: Emilia Therese

En religiøs tilbagevenden

Det er ikke første gang, Isabel Schwartzbach spiller med i West Side Story. I 2012, da hun var færdig på klassisk linje på Det Jyske Musikkonservatorium, faldt hun over et opslag fra Jysk Musikteater i Silkeborg. Her satte man en semi-professionel opsætning af West Side Story op, og hun besluttede sig for at gå til audition på rollen som Maria. Den rolle fik hun.

“Jeg har ikke haft det med nogen anden rolle, som jeg har det med Maria. Og den sidste aften, jeg stod på scenen som Maria i Silkeborg, havde jeg en følelse af ikke at være færdig med hende. Noget sagde mig, at jeg ville komme til at spille den rolle igen. Så på en måde føles det næsten religiøst at have tænkt sådan dengang og så stå her nu – i rollen som Maria.” Isabel Schwartzbach gør sine store øjne, større.

Hun har udviklet sig mærkbart i de seks år, der er gået, siden hun spillede rollen første gang.

“Jeg er vokset meget både kunstnerisk og personligt, siden jeg spillede rollen tilbage i 2012. Blandt andet fordi jeg er begyndt på skuespillerskole i New York. Der er ligesom nogle lag i rollen, jeg forstår bedre i dag, nogle følelsesspektre jeg selv har været igennem,” siger hun.

Skuespilleruddannelsen på Stella Adler varer tre år, og planen er, at Isabel Schwartzbach skal tilbage til New York til januar for at færdiggøre sit studie.

“Det var faktisk grunden til, jeg begyndte på uddannelsen i New York. Jeg syntes, jeg manglede nogle redskaber til at kunne spille musicals, så det blev mere troværdigt. Og hvor i verden er det bedste sted at lære det? New York! Jeg søgte ind og var så heldig, at det lykkedes.”

“Eller dygtig!?” spørger avisens journalist.

“Ja, ja, lidt måske!,” svarer Isabel Schwartzbach med et skævt smil og gemmer sit ansigt bag teglasset.

Skuespillerinden Isabel Schwartzbach spiller den kvindelige hovedrolle som Maria i West Side Story på Aarhus Teater. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Skuespillerinden Isabel Schwartzbach spiller den kvindelige hovedrolle som Maria i West Side Story på Aarhus Teater. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Det harmoniske samspil

Isabel Schwartzbach spillede rollen som Cosette i 'Les Miserables' på Aarhus Teater i 2014. Mathias Flint, som spiller hendes mandlige modstykke Tony i West Side Story, var også med.

“Jeg husker Mathias som ham den flotte, unge mand i ensemblet. Vi fik ikke talt så meget sammen dengang, men det tager vi revanche på nu,” siger hun og fortsætter:

“Jeg er virkelig glad for og tryg ved at spille over for Mathias. Og det betyder meget, nu hvor vi skal spille så tæt sammen. Vi har begge en stor kærlighed til den her musical, og det kan mærkes.” Isabel Schwartzbach anerkender fordelen ved at have spillet rollen som Maria før, men det har også givet hende en række udfordringer.

“Jeg har skullet ryste mig fri af at have spillet rollen før. Så jeg har taget hver replik en for en, læst den og set på den med nye øjne. Jeg koncentrerer mig meget om at sige replikken til Mathias - og ikke til Christian Lund, der spillede rollen som Tony i Silkeborg dengang.”

 

Læs også: Virtuosen Uffe Steen og de unge vilde laver ny lyd

Hun ryster på hovedet, så det brune hår danser om hendes skuldre.

“De første gange jeg sang numrene i rollen som Maria, kom jeg til at synge den gamle oversættelse. Den sidder herinde et sted,” siger hun og banker sig selv på panden med knoerne.

“Men efter at have været det igennem flere gange, synger jeg den rigtige oversættelse. Næsten hver gang.” Hun ler.

På rette hylde

Isabel Schwartzbach går forrest ind i en af teatrets højloftede sale. Hun går målrettet hen til et klaver placeret tæt ved vinduet, slår en tone an og synger nogle linjer fra “I feel pretty” - et af de mest kendte numre fra West Side Story.

“Jeg er yndig, åh, så yndig,” lyder den danske version sunget af hendes fløjlsbløde sopranstemme.

“Jeg er vokset op i et hjem med klaver og læste noder, før jeg læste bogstaver. Fra helt lille har jeg elsket at synge med på alle Disney numre og har også sunget i både det lokale kirkekor og i radiopigekoret. Jeg har altid gerne villet være sanger, så derfor var det heller ikke overraskende, at jeg endte med at søge ind på klassisk linje på konservatoriet.“

Da Isabel Schwartzbach afsluttede konservatoriet, var hun i tvivl om, hvad hun ville med musikken. Og i en periode overvejede hun helt at skifte spor.

“Men så kom jeg med i West Side Story i Silkeborg. Det var det her, jeg skulle. Det var den her hylde, jeg hørte til på. Og der faldt ligesom ro over mig.”

I Marias fodspor

Da Isabel Schwartzbach kom ind på 'Stella Adler Studio of Acting' og flyttede til New York, boede hun i nøjagtigt det kvarter, hvor West Side Story foregår.

“Jeg boede på Upper West Side. Til en start. Så flyttede jeg til Spanish Harlem. I 60'erne blev Upper West Side renoveret, overklassen rykkede ind og puerto ricanerne flyttede til Spanish Harlem. Det var det, Maria gjorde – flyttede fra Upper West Side til Spanish Harlem. Og præcis det samme jeg har gjort. I Spanish Harlem taler man kun spansk, så jeg har virkelig fået støvet mit gymnasie-spansk af.“ Hun trækker på skuldrene.

Som tidligere studerende i Aarhus, følte Isabel Schwartzbach en hvis form for 'jeg er hjemme'-følelse ved at være tilbage i den jyske hovedstad. Men månederne i den fascinerende og tumultariske storby New York har sat sine spor.

“Aarhus er en dejlig by. Men det første lange stykke tid efter at jeg var tilbage, kunne jeg ikke sove om natten, fordi her er så stille. Nu øver jeg mig på at nyde stilheden og bare være i nuet. Og så har jeg hængt alt muligt op i min lejlighed, så jeg stadig kan fornemme den New York vibe, som jeg holder så meget af,” siger hun.

Øjnene på bolden

Lejligheden, Isabel Schwartzbach taler om, ligger i Rosensgade ikke mange hundrede meter fra Aarhus Teater, hvor hun frem til medio maj har sin daglige gang.

“Det er dejligt at være tilbage på Aarhus Teater. Her er ligesom en grundvibe af dyb kærlighed til det at lave teater. Kærlighed til skuespilkunsten på en ikke forceret måde. Alle os, der er her elsker at spille skuespil og kan slet ikke lade være,” siger skuespillerinden og viser vejen til Store Sal; teatrets hjerte med guldornamenterne på væggene og det blå, hvælvede loft med svanerne.

“Den største udfordring er nok min egen ærefrygt over for forestillingen. Første gang West Side Story blev opført i Danmark var jo her på Aarhus Teater. I 1979.” Hun har sat sig på kanten af en af salens balkoner og gør en fejende armbevægelse mod scenen.

“Jeg skal koncentrere mig om at holde hovedet koldt og være fokuseret på at fortælle historien. Holde øjnene på bolden. Hele tiden.” Igen gør hun store øjne.

“Jeg har måttet arbejde meget med mig selv rent mentalt for ikke at være nervøs for, om jeg nu også gør det godt nok. Jeg prøver at bruge den bølge af adrenalin, den bringer med sig, til at skubbe mig fremad og gøre mit bedste.”

Isabel Schwartzbach kaster et sidste blik på den Store Scene, der opsluger hende, hendes medspillere og forhåbentlig publikum de næste mange uger. Hun hopper ned fra balkonens kant og går forrest ud af salen. Nynnende 'I nat, i nat. Alt er begyndt i nat...'

Publiceret 30 March 2018 07:00

SENESTE TV