Ruth Crone Foster (th.) er grafiker og den første af Artboosts kunstnere, der officielt udstiller sine værker på Bart. Pressefoto

Ruth Crone Foster (th.) er grafiker og den første af Artboosts kunstnere, der officielt udstiller sine værker på Bart. Pressefoto

På Bart får du både cocktails og kunst

Med ønsket om at skille sig lidt ud og samtidig støtte byens lokale kunstnere, har Bart i Skolegade indgået et samarbejde med online galleriet Artboost

Af
Tekst og foto af Mai-Britt Jeppesen

”Fracture. Noget med fracture hedder det... Ej, jeg har simpelthen haft fat i så mange rammer og billeder de sidste par dage...” Ruth Crone Foster kører en hånd gennem sit rødlige pandehår. Hun er grafiker og udstiller sine collager på event- og artbaren Bart i Skolegade 23.

”City Fracture” siger Anders Cederholm med ryggen til i færd med at hænge endnu en af Ruths printede collager op.

”Jep!” udbryder Ruth og ler. Mobilen, hun lige har fisket op af lommen, pakker hun væk igen. Anders var hurtigere end Google. Anders Cederholm er medstifter af Artboost, et online galleri, som Bart har indledt et samarbejde med.

Kombineret bar og galleri

Siden åbningen i august sidste år, har konceptet på Bart – som navnet også indikerer - været at kombinere bar og galleri.

”Vi har fra dag et haft et ønske om at skabe et sted, der var lidt anderledes. Et sted, der skilte sig ud fra de mange cocktailbarer i byen, der godt kan minde lidt om hinanden. Her kom kunsten ind i billedet. Og så syntes vi, Aarhus manglede et sted, hvor man kan mødes med vennerne og få nogle gode drinks og øl, men hvor det stadig er helt nede på jorden,” forklarer Anne Gry Skriver, der er medejer af Bart.

Men det at have føling med kunstnermiljøet, når man ikke bevæger sig i det til dagligt, er både tidskrævende og uoverskueligt. Så da en bekendt nævnte Artboost for Anne Gry, var hun ikke lang tid om at gøre tanke til handling.

”Der er ingen af os, der står bag Bart, der beskæftiger os med kunst til dagligt. Derfor giver samarbejdet med Artboost rigtig god mening. Anders ved, hvad der rører sig i miljøet, han har kontakten til kunstnerne og udvælger dem, der skal udstille her,” fortæller Anne Gry Skriver.

Anders Cederholm, medstifter af online galleriet Artboost, står for kontakten til og udvælgelsen af de kunstnere, der fremadrettet kommer til at udstille på Bart.

Anders Cederholm, medstifter af online galleriet Artboost, står for kontakten til og udvælgelsen af de kunstnere, der fremadrettet kommer til at udstille på Bart.

Alt er til salg

Alle udstillede værker på Bart er til salg.

”Via image recognition kan man med sin mobil fotografere det værk man er interesseret i og på den måde komme til Artboost.com, hvor man kan købe det respektive stykke kunst. Til priser, hvor alle kan være med.” forklarer Anne Gry.

Læs også: Spejdermusset: Den hemmelig styrke 

Som udgangspunkt vil det være værker af lokale kunstnere, der udsmykker cocktailbarens vægge.

”Artboost har kunstnere fra hele verden tilknyttet. Men vi har et ønske om at støtte op om byens kunstnere og gøre det muligt for mindre kunstnere at blive set - også fysisk.”

Kunstbranchens rebel

Artboost er ikke kunstformidler, som kunstformidlere er flest.

”Vi er nok lidt rebellen i branchen. Kunst opfattes af mange som noget elitært. Noget der er forbeholdt kunstnerne selv og dem, der har penge til at købe det. Det vil vi gerne afvige fra. Vi tror på, at kunst skal være for alle. Derfor synes vi også, det er en super idé at kombinere kunsten med, at folk hygger sig over en god øl eller cocktail,” siger Anders Cederholm.

Den næste kunstner, der udstiller på Bart? Anne Gry og Anders voterer lavmælt, før de indvilliger i at afsløre navnet.

”Iris Bakker. Hun har for nylig været en del af Aros Atelier, der er en form for arbejdende værksted, hvor museets gæster kan deltage i workshops med kunstneren. Hendes speciale er at male på vinduer,” siger Anders.

”Ja, og det forestiller vi os, hun skal gøre på vinduerne her ud mod Skolegade. Det bliver fedt her til foråret, hvor der kommer flere fok i gaden,” tilføjer Anne Gry.

”City Fracture. Hvordan kunne jeg glemme det med Aarhus Rådhus og Domkirken midt i det hele!?” mumler Ruth Foster og banker med knoerne på den indrammede collage. Så rækker hun den til Anders, der hænger den op. Ved siden af de øvrige.

FAKTA

  • Bart har åbent torsdag kl. 18-02, fredag kl. 15-03 og lørdag kl. 18-03. 
  • Mød samtlige kunstnere Artboost har i sin fold og se deres værker på Artboost.com 
  • Ruth Crone Fosters collager kan ses på Bart frem til midt april. Læs om kunstneren og se hendes værker på ruthcronefoster.dk

Publiceret 20 March 2018 20:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.